Monastrell de Catalaanse druivenras

Alles wat u moet weten over Monastrell

De Monastrell is de laatste jaren aan een opmars bezig. Na jaren van enorme verwaarlozing is de Monastrell weer in ere hersteld, en krijgt het de laatste jaren steeds meer credits van het grote publiek. Het is een kwalitatief hoogwaardige druif, die gemakkelijk kan rijpen, een hoge opbrengst heeft en die kwalitatieve  wijnen op kan leveren. Met name in Murcia wordt deze met behulp van nieuwe kennis, technologie en techniek veel aangeplant en geproduceerd. Hij wordt echter niet alleen in Spanje verbouwd, maar bijvoorbeeld ook in Frankrijk. Hier gaat de druif door het leven als Mourvèdre. Wanneer u een liefhebber bent van stevige rode wijnen, zoals de Shiraz of een Cabernet Sauvignon, dan kunt u uw smaakpupillen strelen met de Monastrell. En het mooiste is nog, de druif is nu in elk geval nog zeer betaalbaar. Hieronder gaan we ernaar kijken!

Monastrell

We gaan eerst kijken naar de Monastrell druif in het algemeen. Deze druif doet het met name heel goed in warme gebieden met veel zon. Daarnaast heeft de druif behoorlijk wat vocht nodig om goed te kunnen rijpen. De rijping van de druif vindt echter pas wat later in het seizoen plaats. Dit is ook meteen de reden dat de Monastrell wijnen een diep donkerrode kleur hebben, en een volle smaak. Over het algemeen worden er elegante rode wijnen van gemaakt, die zeer goed worden ontvangen. Daarnaast worden er van dit ras druiven ook sprankelende en lichtroze cava's gemaakt. Het is zelfs mogelijk om deze druiven te gebruiken voor het produceren van witte wijn. Deze soort druif is met name populair in gebieden rondom Murcia, Alicante, Valencia en Jumilla.

Een aanverwante druif is de Morrastell. De Morastell is een Franse wijndruif, een kruising tussen de Vitis Vinifera druif Graciana uit Spanje en de roodvlezige Boschet Petit uit Frankrijk. De rode wijnen die van deze druif worden geproduceerd zijn van zeer goede kwaliteit, en winnen de laatste jaren dus ook flink aan populariteit. Dit komt door meerdere redenen. Deze druif is zeer goed te verbouwen, op vele gebieden. Verder zijn ze niet gevoelig voor ziektes, hebben ze een zeer goede tannine verhouding en leveren ze dus wijnen van goede kwaliteit op. Dit heeft er ook voor gezorgd dat de Monastrell wijnen in Spanje tot de allerbeste behoren. Ondanks dat is de prijs-kwaliteitsverhouding nog altijd zeer gunstig. Omdat de wijn wel steeds wint aan bekendheid, het grote publiek hem steeds vaker weet te vinden en de potentie van deze wijn groot is, zal de prijs de komende jaren zomaar eens flink kunnen oplopen.

Waar wordt het druivenras Monastrell verbouwd?

De druif is dus met name populair in Spanje, waar hij ook het meeste wordt verbouwd, maar wordt op meerdere gebieden op de wereld geproduceerd. De belangrijkste gebieden lichten we hieronder uit.

Spanje

We beginnen uiteraard met Spanje. Deze druif rijpt zoals al gezegd pas laat in het seizoen en gaat goed op warmte. Dit maakt de zuidelijke regio's van Spanje ideaal voor deze druif. Het grootste gedeelte van de Monastrell is dan ook aangeplant in deze Spaanse regio's. In Spanje worden hier met name rode wijnen van gemaakt, maar dus ook sprankelende roze Cava's en zelfs zo nu en dan zoete wijnen. Met name de rode wijnen worden zeer goed gewaardeerd, en behoren inmiddels tot de een van de bekenste wijnen van Spanje.


Er zijn een aantal gebieden in Spanje waar de druif met name wordt verbouwd. Murcia en omgeving herbergt veel van deze aanplanting, met name in DO Jumilla. Verder wordt ook in Catalunya deze druif gebruikt, maar dan voor de rosé Cava. Ten zuiden van Madrid is La Macha te vinden, het grootste wijngebied ter wereld. Hier wordt een grote verscheidenheid aan druivensoorten verbouwd, waaronder ook de Monastrell. Hier vindt u ook de Finca Los Aljibes, die op het plateau van Meseta in Chinchilla is gelegen. Dit is gebouwd in de typerende La Mancha stijl, en herbergt ook de Bodega Los Aljibes met maar liefst 178 hectare. Hierop liggen wijngaarden en paardenfokkerijen. De ondergrond bestaat met name uit kalksteen en zand. De wijngaarden liggen op grote hoogte. Hierdoor is dit een ideale plaats voor druivensoorten uit zowel Spanje als Frankrijk.

Frankrijk

Ook in Frankrijk wordt deze druif dus verbouwd, en ook hier met name in de zuidelijke regio's. Belangrijk verschil hierbij is wel dat het hier Mourvèdre heet. De druivensoort kan zich met name goed ontwikkelen in de warmere regio's Languedoc, Roussillon, Rhône en de Provence. Hier kan de druif veel suikers ontwikkelen, die later bij het maken van wijn worden omgezet in alcohol. 

Overige gebieden

Hoewel de Spaanse en Franse wijnen van deze druif veruit het meest worden geproduceerd, zijn er ook nog andere gebieden waar deze druif voorkomt. Zo zijn er in het zuiden van zowel Australië als Californië nog wijnen te vinden onder de naam Mataro. Dat is de Catalaanse naam voor de druif. De druif komt oorspronkelijk ook uit Catalonië. Ook in Zuid-Afrika zijn er wijnen van deze druif te vinden.

De smaak van de Monastrell

De smaak van de Monastrell wijn staat dus hoog aangeschreven. De druif heeft een vrij dikke schil, waardoor de wijnen zeer stevige tannines en een mooie diep donkerrode kleur krijgen. De wijnen hebben veel rood en zwart fruit in zich. Hierbij gaat het met name om zwarte bessen, jam-aroma's, kersen en bramen. Verder komen er vaak geuren in voor die hinten naar geroosterd vlees, tabak, wild, koffie, oregano en rook. Dit is een zeer onderscheidend kenmerk van deze druif. Verder omschrijft men vaak een zekere boerderijlucht, die als zeer prettig wordt ervaren. De wijn is eigenlijk het lekkerst na een actieve dag, bij een goed diner met wat vetter eten.

Synoniemen van Monastrell

Er zijn een aantal naamgevingen die worden gebruikt als synoniem voor de Monastrell. Hieronder hebben we ook die op een rijtje gezet:

  • Morrastel of Morastell (Spanje)
  • Mourvèdre (frankrijk)
  • Mataro (Australië en Californië)
  • Esparte (Australië)
  • Estrangle-chien (Frankrijk)

Wijn en spijs

Wijn en lekker eten is natuurlijk een uitstekende combinatie. Dat is bij deze druif absoluut niet anders. Uiteraard hebben we ook hiernaar gekeken, zodat u met volle teugen kunt genieten van deze heerlijke rode wijn. Zoals gezegd wordt deze wijn gekenmerkt door een stevige tannine in combinatie met een explosie van zwart en rood fruit. Dit maakt dat deze wijn vooral heerlijk smaakt in combinatie met vettige gerechten. Denk aan bijvoorbeeld eend, paddenstoelen, ribbetjes, worstjes en lamsrack. Bijkomende tip hierbij is de combinatie met Provençaalse kruiden.

Koopadvies voor het kopen van Monastrell

Bent u ook benieuwd geworden naar deze druivenras en zijn smaak? Dat kunnen we ons maar al te goed voorstellen. Let dan echter wel op een paar zaken. U kunt het beste op zoek gaan naar een variant die is gemaakt in de betere Spaanse wijnhuizen. Dan proeft u de heerlijke smaak het best. De prijzen zullen u wellicht verbazen, in positieve zin. Dat zegt niets over de kwaliteit, de prijs is tot nu toe nog altijd vrij laag gebleven. Proost!

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) over mousserende wijn, maar weet u niet goed welke wijn u moet kiezen? Het team van BergoVino biedt u graag een persoonlijk wijnadvies aan. Bij iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn in ons assortiment. Ook online helpen wij graag bij het bepalen van uw keuze door middel van uw eigen smaakprofiel.

De lekkerste Monastrell online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw Monastrell wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25