Duitse druivenrassen

Introductie Duitse wijngebieden en de belangrijkste druivenrassen

Ondanks een eeuwenoude traditie had Duitse wijn over het algemeen voor lange tijd een slechte reputatie. Echter, door enkele fantastische jaargangen, de invoering van een coherent classificatiesysteem en de toewijding van een generatie jonge wijnbouwers heeft Duitsland zijn reputatie op wijngebied kunnen herstellen. Duitse wijn heeft nog nooit zo'n populariteit en niveau van uitmuntendheid bereikt. Deze wedergeboorte blijft niet beperkt tot eigen land, verre van dat zelfs. Internationaal is er steeds meer erkenning en waardering voor de Duitse wijn en de Duitse wijntradities. Met meer dan 100 verschillende wijndruiven die in het land groeien is Duitsland gegarandeerd een van de meest diverse wijnlanden van de wereld. Graag vertellen we hier nog wat meer over de Duitse wijnbouw, met de nadruk op de wijngebieden en de belangrijkste druivenrassen.

Duitse druivenrassen | BergoVino

Duitse wijngebieden en wijnzones

Duitse wijnen zijn afkomstig uit 13 verschillende wijnregio's. De wijnliefhebber heeft dus een enorme keuze aan typisch regionale wijnen. De unieke klimatologische omstandigheden in wijnland Duitsland (de wijnregio’s behoren tot de meest noordelijke ter wereld) zorgen voor lichte, levendige en fruitige wijnen. De wijnregio's van Duitsland zijn geconcentreerd in het zuidwesten en zuiden van het land, met uitzondering van Saksen en de Saale- en Unstrut-valleien, die in het oosten liggen. Het ritme van de plantengroei en de relatief lage zomerhitte geven subtiele wijnen met niet te veel alcohol. Door de grote regionale verschillen in de diversiteit van de bodem en de druivensoorten is er een grote variëteit aan soorten wijnen.

De officiële Duitse wijnregio’s zijn:

 • Ahr (een van de kleinste wijngebieden, voornamelijk rode wijnen)
 • Baden (de op twee na grootste Duitse wijnregio)
 • Franken (grotendeels witte wijnen, vooral Silvaner en Müller-Thurgau)
 • Hessische Bergstraβe (klein wijngebied, met name droge en halfdroge wijnen)
 • Mittelrhein (zeer arbeidsintensieve wijnbouw, 70% van de aangeplante druiven is Riesling)
 • Mosel (het oudste Duitse wijngebied, Rieslingspecialist)
 • Nahe (4000 hectare vol met Riesling, Rivaner en Silvaner)
 • Pfalz (het thuis van grootste wijnfeest ter wereld)
 • Rheingau (geliefd bij toeristen en bekend om de Rheingauer Riesling Spätlesen)
 • Rheinessen (het grootste wijngebied van Duitsland)
 • Salle-Unstrut (een wat kleinere wijnstreek met meer dan 30 verschillende druivensoorten)
 • Sachsen (het meest noordelijk gelegen wijngebied)
 • Württemberg (produceert als enige Duitse wijnstreek meer rode dan witte wijn)

Duitse druivenrassen | BergoVino

Duitse witte druivenrassen 

Riesling

De onbetwiste koningsdruif van Duitsland is de Riesling. Deze druif groeit in alle wijngebieden en nergens anders ter wereld voelt de Riesling zich zo thuis als in Duitsland. In totaal wordt deze druif op een oppervlakte van meer dan 21.000 hectare verbouwd. Tegenwoordig behoren Duitse Rieslings opnieuw tot de beste witte wijnen ter wereld. De eer gaat naar een generatie jonge wijnbouwers die hard werk hebben verricht om het imago en de kwaliteit te verbeteren. De Riesling zorgt voor een enorme diversiteit aan wijnen. Van monocépage tot Sekt en van edel zoete wereldtoppers tot ideale blend-druif, de Riesling kan het allemaal.

Müller-Thurgau

Een goede tweede is de Müller-Thurgau druif. Over het algemeen zorgt deze druif (ook wel de Rivaner genoemd) voor een niet al te gecompliceerde wijn die toegankelijk en licht is. Voor wijnboeren is het een prettige druif om mee te werken omdat hij zich gemakkelijk aanpast aan de bodem en een betrouwbare opbrengst geeft. De wijnen die gemaakt worden met de Müller-Thurgau kenmerken zich door een sappige smaak en dienen liefst jong gedronken te worden.

Duitse druivenrassen | BergoVino

Silvaner

De Silvaner druif is de derde druif van Duitsland qua beplante oppervlakte. De druif geeft een wijn voor alledag, die vrij neutraal is van smaak en met niet al te veel zuren. Echter, als de beplanting wat minder is en de opbrengst dus ook, kan deze druif zich zeer wel ontwikkelen en geeft een wat meer verfijnde wijn die geschikt is bij visgerechten of ter begeleiding van een maaltijd met “pit”.

Minder bekende witte Duitse druivenrassen 

Naast bovengenoemde druiven worden in Duitsland nog vele andere druiven aangeplant. Zeker noemenswaardig hier zijn de Weissburgunder (ofwel de Pinot Blanc), de Gewürztraminer (ook bekend uit de Elzas) en de Chardonnay. Daarnaast blinkt Duitsland uit met iets minder bekende druiven als de Kerner (ook wel bekend als het kleine broertje van de Riesling druif), de Elbling (behorend tot de oudste druivenrassen van Europa) en de Scheurebe (die intense en verleidelijke aroma’s biedt die passen bij vele gerechten).

Duitse rode druivenrassen 

Spätburgunder

De Spätburgunder ofwel de Pinot Noir is de meest geproduceerde blauwe druif van Duitsland. De druif is ietwat kieskeurig en wordt graag verwend met de best mogelijke bodemcondities. Indien op de juiste wijze gecultiveerd, geeft de Spätburgunder volle, zachte wijnen met een fruitig aroma (denk aan zwart en rijp rood fruit). Klassieke Spätburgunder wijnen zijn mild van smaak en bevatten relatief weinig tannines. Modernere wijnen zijn krachtiger en hebben meer tannine. Van deze druif worden voornamelijk rode wijnen gemaakt, maar ook rosé wijnen en zelfs Sekt.

Duitse druivenrassen | BergoVino

Dornfelder

De Dornfelder wordt steeds populairder, zowel onder wijndrinkers als onder wijnboeren. Dit komt doordat de druif geschikt is voor zowel vrolijke, fruitige wijnen, die ook licht gekoeld gedronken kunnen worden, als voor wat krachtigere en complexere wijnen. Vanwege de dikke schil heeft Dornfelder de neiging om diepgekleurde rode wijnen te produceren die een zachte, rijke textuur in de mond kunnen hebben. De wijn heeft meestal een behoorlijke zuurgraad en toont bloemige aroma's. De algehele kwaliteit van de wijnen die uit Dornfelder worden geproduceerd is meestal afhankelijk van de oogstopbrengsten en de rijpingstijd.

Portugieser

Zoekt u een lekker drinkbare wijn, ongecompliceerd, die fruitig is en weinig tannine heeft, dan komt u al snel uit bij een wijn gemaakt van de Portugieser druif. Deze wijn bevat meestal wat minder alcohol dan andere rode wijnen, heeft een fris karakter en kan al vroeg gedronken worden. Met een lage zuurgraad en aroma’s van rood fruit, lijkend op de Pinot Noir maar dan kruidiger, is dit de ideale zomerwijn. Door de afwezigheid van tannines ook geschikt bij visgerechten.

Overige Duitse rode druivenrassen

Laat ons deze blog afsluiten met de overige, minder belangrijke druiven die Duitsland rijk is te vermelden. Zo zijn er de Trollinger, de Schwarzriesling, de Acolon en de Domina. Maar ook bekendere druiven als de Merlot en de Cabernet Sauvignon worden tegenwoordig met veel succes in Duitsland geteeld. Een druif in opkomst is de Saint Laurent, die wijnen van een hoge kwaliteit levert.

Wij bij BergoVino helpen u graag bij het uitzoeken van een heerlijke wijn op basis van uw smaak en wensen. Klik hier voor persoonlijk advies.

De lekkerste Duitse wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw Duitse wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  

 


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25