Duitse wijn classificaties

Een overzicht van Duitse wijn classificaties

Introductie

In de wereld van wijn neemt Duitsland een bijzondere plek in. Het land staat bekend om zijn gevarieerde wijnproductie en hoogwaardige kwaliteit. Een belangrijk aspect van de Duitse wijnindustrie zijn de classificatiesystemen die worden gebruikt om de verschillende wijnen te categoriseren en te identificeren. In dit artikel zullen we de belangrijkste Duitse wijnclassificaties bespreken en een inzicht bieden in wat ze betekenen voor de wijnliefhebber. 

De kwaliteitspiramide van Duitse wijnen

Duitse wijnwetgeving

De kwaliteitspiramide van Duitse wijnen is gebaseerd op de Duitse wijnwetgeving. Deze wetten stellen de regels vast voor de productie, classificatie en verkoop van Duitse wijnen. De wetgeving verdeelt de wijnen in verschillende categorieën op basis van hun herkomst, druivenras en kwaliteitsniveau.

Landwein

Boven de Tafelwein staan de Landwein wijnen. Deze wijnen komen uit een specifieke regio en moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Ze hebben een iets hoger kwaliteitsniveau dan Tafelwein, maar nog steeds geen beschermde geografische aanduiding.

Tafelwein (Landwijn)

Aan de basis van de kwaliteitspiramide bevinden zich de Tafelwein of Landwijn. Deze wijnen worden geproduceerd met druiven van verschillende herkomsten en hebben doorgaans een eenvoudig karakter. Ze hebben geen geografische aanduiding en hebben het laagste kwaliteitsniveau in de piramide.

Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA)

De volgende categorie in de kwaliteitspiramide is Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA), wat "kwaliteitswijn met aangeduide herkomst" betekent. Deze wijnen komen uit een bepaald erkend wijngebied en moeten voldoen aan strikte kwaliteitseisen. Ze worden geproduceerd met specifieke druivenrassen en moeten voldoen aan bepaalde wijnbereidingsvoorschriften.

 

Prädikatswein: De Top van de Kwaliteitspiramide

Kabinett

Kabinett is de eerste categorie van Prädikatswein en staat voor wijnen van hoge kwaliteit. Ze worden gemaakt van rijpe druiven en hebben meestal een lichtere stijl. Kabinett-wijnen kunnen zowel droog als zoet zijn en worden vaak geassocieerd met frisse fruitige aroma's.

Spätlese

Spätlese betekent letterlijk "laat geoogst" en verwijst naar wijnen gemaakt van druiven die later dan normaal zijn geoogst. Hierdoor hebben de druiven meer tijd gehad om rijper en zoeter te worden. Spätlese-wijnen hebben meestal een hoger suikergehalte en kunnen variëren van droog tot zoet.

Auslese

Auslese wijnen worden gemaakt van druiven die individueel met de hand zijn geselecteerd. Alleen de beste en rijpste druiven worden gebruikt voor de productie van Auslese-wijnen. Deze wijnen zijn meestal zoet en hebben een hoge concentratie aan smaak en aroma.

Beerenauslese

Beerenauslese wijnen worden geproduceerd van druiven die zijn aangetast door de "edele rotting" (botrytis cinerea). Deze schimmel zorgt ervoor dat de druiven uitdrogen en het suikergehalte stijgt. Beerenauslese-wijnen zijn zeer zoet en hebben een rijke, geconcentreerde smaak.

Eiswein

Eiswein, of ijswijn, wordt gemaakt van druiven die zijn bevroren aan de wijnstok. Hierdoor worden de watermoleculen gescheiden van de suikers, waardoor een zeer geconcentreerde zoete wijn ontstaat. Eiswein wordt beschouwd als een van de meest kostbare en zeldzame wijnen ter wereld.

Trockenbeerenauslese

Trockenbeerenauslese is de meest zeldzame en kostbare categorie van Prädikatswein. Deze wijnen worden gemaakt van individueel geselecteerde druiven die zijn aangetast door de edele rotting. Trockenbeerenauslese-wijnen zijn uitzonderlijk zoet, stroperig en hebben een ongelooflijke complexiteit en diepte.

 

Verdere classificaties en etikettering

Naast de Prädikatswein-classificaties bestaan er nog andere classificaties en etiketteringsregels die nuttig zijn om te begrijpen bij het kopen en proeven van Duitse wijnen.

Erste Lage en Grosse Lage

Erste Lage en Grosse Lage zijn termen die worden gebruikt voor de hoogste kwaliteitsniveaus van droge Duitse wijnen. Erste Lage verwijst naar wijngaarden van topkwaliteit, terwijl Grosse Lage wijngaarden van uitzonderlijke kwaliteit aanduidt. Deze wijngaarden zijn vaak gekoppeld aan specifieke regio's en druivenrassen, en ze worden streng gecontroleerd om de kwaliteit te waarborgen.

Prädikatswein vs. Deutscher Wein

Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen Prädikatswein en Deutscher Wein. Prädikatswein omvat wijnen van hoge kwaliteit met aangeduide herkomst, terwijl Deutscher Wein eenvoudigweg "Duitse wijn" betekent. Deutscher Wein kan wijnen van verschillende kwaliteitsniveaus en druivenrassen omvatten, maar ze voldoen niet aan de strikte kwaliteitseisen van de Prädikatswein-categorieën.

Bekende wijnregio's in Duitsland

Duitsland heeft verschillende wijnregio's die elk hun eigen unieke kenmerken en specialiteiten hebben. Enkele bekende wijnregio's zijn:

Mosel

De Mosel-regio staat bekend om zijn steile hellingen langs de rivier de Moezel. De wijnen uit dit gebied staan bekend om hun verfijnde karakter, hoge zuurgraad en expressieve fruitaroma's. Riesling is het belangrijkste druivenras dat hier wordt verbouwd.

Rheingau

De Rheingau-regio ligt aan de oevers van de rivier de Rijn en staat bekend om zijn elegante en krachtige wijnen. Riesling is ook hier het meest voorkomende druivenras, en de wijnen hebben vaak een uitgesproken mineraliteit en een goede balans tussen zuurgraad en zoetheid.

Pfalz

De Pfalz-regio is een van de grootste wijnregio's in Duitsland en staat bekend om zijn gevarieerde wijnstijlen. Naast Riesling worden hier ook andere druivenrassen verbouwd, zoals Spätburgunder (Pinot Noir) en Weissburgunder (Pinot Blanc). De wijnen uit de Pfalz zijn over het algemeen fruitig, vol en aromatisch.

Conclusie

Duitse wijnen hebben een rijke geschiedenis en een breed scala aan classificaties die de kwaliteit en herkomst aanduiden. Van de eenvoudige Tafelwein tot de kostbare Trockenbeerenauslese, er is een Duitse wijn voor elke smaakvoorkeur. Door de classificaties en etiketteringsregels te begrijpen, kunnen wijnliefhebbers beter navigeren en de juiste keuzes maken bij het kopen en genieten van Duitse wijnen. Verken de diverse wijnregio's van Duitsland en ontdek de unieke smaken en karakteristieken die elke regio te bieden heeft. Proost op de prachtige wereld van Duitse wijnen!

 

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) over Duitse wijn, maar weet u niet goed welke wijn u moet kiezen? Het team van BergoVino biedt u graag een persoonlijk wijnadvies aan. Bij iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn in ons assortiment. Ook online helpen wij graag bij het bepalen van uw keuze door middel van uw eigen smaakprofiel.

Duitse Wijnen | BergoVino

De lekkerste wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnenrode wijnenrosé wijnenmousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische)biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25