Het wijnland Frankrijk en haar wijnen

Frankrijk: hét wijnland bij uitstek!

Denkt u aan wijn, dan denkt u aan Frankrijk. Het land behoort dan ook tot de grootste wijn producerende landen ter wereld. Gemiddeld wordt per jaar 45 miljoen hectoliter Franse witte wijn, rode wijn, rosé wijn en mousserende wijn geproduceerd.

Wat maakt Frankrijk tot een geschikt wijnland?

Al eeuwenlang staat Frankrijk bekend om de wijnproductie van hoogstaande kwaliteit. Maar waarom is het zo’n geschikt land om wijnen te produceren? Dat heeft in de eerste plaats te maken met het gunstige klimaat. Dit is over het algemeen gematigd warm. Daarnaast is door de relatief noordelijke ligging een langere rijpingsperiode nodig. Dat heeft gunstige effecten op de smaak. Complexe aroma’s ontwikkelen zich zo gemakkelijker en goede zuren worden behouden. Ook kent het land een enorme diversiteit aan bodemsoorten, wat het mogelijk maakt een grote verscheidenheid aan wijnen te produceren.

Het wijnland Frankrijk en haar wijnen | BergoVino

De diverse wijngebieden van Frankrijk

Frankrijk kent vele wijngebieden. Een aantal van deze gebieden verdient het om benoemd te worden:
 • Champagne: Mousserende wijnen worden vaak Champagne genoemd, maar officieel gezien mag alleen de Franse mousserende wijn uit deze streek deze naam dragen. Champagne is de meest noordelijke streek waar nog wijn wordt verbouwd en ook één van de bekendste wijnstreken van het land. Er is wereldwijd een enorme vraag naar Franse mousserende wijn uit dit gebied. Van alle wijngebieden levert Champagne de hoogste opbrengst per hectare op.
 • Elzas: Wanneer u vanuit Champagne richting het oosten gaat, vindt u in het noordwesten van Frankrijk de streek Elzas. Er wordt met name Franse witte wijn geproduceerd, maar ook Franse mousserende wijn is hier te vinden.
 • Loire: Een andere noordelijke wijnstreek is Loire. Langs de gelijknamige rivier, de Loire, zijn tal van wijngaarden te vinden. De wijnen uit Loire worden gekenmerkt door een lager alcoholpercentage en frissere zuren.
 • Bourgogne: Dit is niet de meest productieve wijnregio. Slechts 1% van de agrarische grond wordt gebruikt voor wijngaarden. Ondanks de beperkte productie is de wijn uit Bourgogne erg populair. Er komen veel dure wijnen uit deze streek, waaronder de duurste Franse rode wijn van de Pinor Noir druif (Romanée-Conti) en de duurste Franse witte wijn van de Chardonnay druif.
 • Beaujolais: Beaujolais ligt deels in de streek Bourgogne, maar velen zien het als een zelfstandige wijnregio. Beaujolais is vooral bekend door de wijn Beaujolais Nouveau, waarvan de druiven slechts twee maanden vooraf worden geplukt
Het wijnland Frankrijk en haar wijnen | BergoVino
  • Jura: Dit is een minder bekende wijnstreek, maar daarom niet minder noemenswaardig. De streek ligt nabij de grens met Zwitserland. Jura is onder andere bekend dankzij de Vin jaune, Vin Gris en Vin de paille.
  • Savoie: In deze regio vind je veel skigebieden. Savoie heeft een aantal inheemse druivenrassen, maar ook de bekendere druivensoorten zijn hier te vinden.
  • Bordeaux: Dit is samen met Champagne ongetwijfeld de bekendste wijnstreek in Frankrijk. Het kent een groot aantal bekende wijndistricten, met elk een eigen wijnsoort. De Bordeaux wijnen zijn immens geliefd en worden over de gehele wereld gedronken. In Bordeaux vind je ook enkele luxueuze wijnhuizen met peperduren wijnen. Je betaalt soms tot wel 1.000 euro voor een goede fles wijn uit Bordeaux.
  • Sud-Quest: Dit betekent letterlijk Zuidwesten en de streek bestaat uit een aantal kleine gebieden tussen Aurillac en Rodez. Het gebied strekt zich uit tot aan de Spaanse grens.
  • Rhône: Als u vanuit Sud-Quest richting het zuidoosten gaat, komt u in Rhône. In het noorden wordt Rhône begrensd door Lyon en in het zuiden door Avignon. U vindt heerlijke Franse rosé wijnen, maar ook Franse rode wijn is er volop in Rhône.
  • Languedoc Rousillion: De grootste wijnstreek van het land wordt gevormd door Languedoc en Rousillion. Lange tijd was Languedoc Rousillion de zogenaamde wijnschuur van Frankrijk, waar veel wijn te koop was tegen een lage prijs. Door concurrentie van andere landen is de kwaliteit inmiddels sterk verbeterd.
  • Provence: Wanneer u verder naar het zuiden gaat, komt u uit in Provence, deze regio staat bekend om zijn rosé wijnen.
  • Corsica: Wanneer u alle wijnen op het vasteland heeft ontdekt, kunt u ook nog de oversteek maken naar het eiland Corsica. Hier vindt u heerlijke wijnen, zoals Franse rosé wijnen, geproduceerd van lokale druivenrassen.

  Bekende Franse druivenrassen

  Een groot deel van de bekendste druivenrassen is afkomstig uit Frankrijk. In totaal zijn er in Frankrijk maar liefst 210 geautoriseerde druivenrassen. 70% van alle wijnen wordt echter geproduceerd met de 10 bekendste druivenrassen. Dit zijn de blauwe druifsoorten Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Syrah, Carignan, Gamay en Grenache en de witte druifsoorten Sauvignon Blanc, Chardonnay en Ugni Blanc. Veel van deze druivensoorten zijn inmiddels over de hele wereld aangeplant.

  Het wijnland Frankrijk en haar wijnen | BergoVino

  De smaak van Franse wijn

  Wat maakt de Franse wijnen nu anders dan de wijnen uit andere landen? In veel landen gebruikt men immers ook de typische Franse druivenrassen. Kenmerkend voor Franse wijnen is dat deze zeer gebonden zijn aan de streek waar ze vandaan komen. In veel landen is het gebruikelijk om wijnen te categoriseren op de druif. Wanneer u een wijn koopt uit Nieuw-Zeeland die is gemaakt met de druif Sauvignon Blanc, zal veelal deze druivensoort worden genoemd op het etiket. Dit is anders in Frankrijk. Daar wordt wijn gecategoriseerd op de streek. De druif speelt hier slechts een kleine rol bij het tot stand komen van de wijn. De omgeving is veel belangrijker. Twee wijnen van dezelfde druivensoort kunnen totaal verschillend smaken, wanneer ze uit verschillende streken afkomstig zijn. Dat leidt er ook toe dat bij Franse wijnflessen veel eerder de streek en het wijnhuis/merk wordt benoemd op het etiket.

  Wijn & spijs met Franse wijnen

  Elke Fransman zal het erover eens zijn; bij een goede wijn hoort lekker eten. Er zijn uiteraard standaard combinaties wat betreft wijn en spijs. Zo is een Franse rode wijn uit de Bourgogne perfect voor bij het klassieke Franse gerecht Boeuf Bourguignon. De wijnkeuze hangt echter ook af van de voorkeuren van uw gasten, het seizoen en de draai die u als kok aan een gerecht geeft. Idealiter wilt u dat de wijn het gerecht nog lekkerder maakt. Het kan heerlijk zijn als er perfecte harmonie is tussen de wijn en het gerecht, maar contrast kan ook tot een fantastische combinatie leiden. Denk aan een zoete wijn bij zoute kaas.
  Het wijnland Frankrijk en haar wijnen | BergoVino

  Classificaties voor wijnen in Frankrijk

  De kwaliteit van Franse wijnen wordt hooggehouden dankzij strikte wetgeving. Het Institut National des Appellations bepaalt de classificaties en staat daarmee garant voor de kwaliteit van de wijnen. Er zijn vier kwaliteitsklassen:

  • Vin de table: Dit is tafelwijn en heeft geen specifieke herkomst.

  • Vin de Pays: Dit zijn wijnen die afkomstig zijn uit bepaalde streken.

  • Vin Délimité de Qualité Supérieure (VDQS): Deze wijnen zijn afkomstig uit goede wijngebieden en van superieure kwaliteit. Wanneer deze wijnen nog beter worden, promoveren ze naar de volgende, en meest prestigieuze, kwaliteitsklasse.

  • Appelation d’Origine Controlée (AOC): Dit zijn de beste wijnen volgens de Franse normen en ze dienen aan zeer strenge eisen te voldoen wat betreft de gebruikte druivenrassen, de maximale wijnproductie, de toegepaste technieken in de productie en het minimale alcoholpercentage. In totaal zijn er ongeveer 450 AOC’s in Frankrijk.

  Persoonlijk wijnadvies

  Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door Franse wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of, laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel

  BergoVino

  Franse wijn online bestellen bij BergoVino?

  Bij BergoVino bestelt u uw Franse wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.


  Wijn & spijs
  de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
  Meer informatie
  Wijnproeverijen
  Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
  meer informatie
  Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
  €9,25
  Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
  €9,25
  Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
  €9,25
  Uitverkocht
  Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
  €9,40
  Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
  €9,40
  Domaine Merlet, Merlot
  €8,25
  Monte Tondo, "Aria" Bianco
  €8,25
  Uitverkocht
  Monte Tondo, "Luigi" Rosso
  €8,25
  Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
  €8,40
  Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
  €8,40
  Uitverkocht
  Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
  €7,50
  Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
  €7,50
  Uitverkocht
  Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
  €7,60
  Monte Tondo, "Aria" Bianco
  €8,25
  Uitverkocht
  Monte Tondo, "Luigi" Rosso
  €8,25