Hoe wordt rosé gemaakt?

Waar denkt u aan bij het horen van rosé? Een heerlijke zomerse middag op het terras met vrienden? De lange barbecues in de tuin met een lekker glas rosé? Of een winterse dag voor de openhaard met een houtgerijpte rosé. Het kan allemaal. Rosé kunt u bij elke gelegenheid drinken. Twee maanden geleden was het zo’n zwoele zomermiddag. De barbecue stond aan en we zaten met z’n vieren aan tafel. Inmiddels werd het derde glas rosé geschonken en toen kwam de vraag. Hoe wordt rosé eigenlijk gemaakt? Is dit een mengsel van rode en witte wijn? En waar komt de kleur eigenlijk vandaan. Dit zijn natuurlijk leuke vragen als je wijnkenner bent. Hier gaan wij als BergoVino dan ook graag dieper op in. In het volgende blogartikel kunt u lezen hoe rosé wordt gemaakt.

Wat zijn de technieken om rosé te maken?

Ontstelen

Er zijn drie basismanieren om rosé te maken, maar voordat het proces begint is het belangrijk om de druiven te ontstelen. Als de druiven bij de wijnmaker aankomen worden alle druiven ontdaan van het steeltje. In de stelen zitten harde tannines en die wilt u niet in uw rosé hebben. Voor een rosé zitten er genoeg tannines in de pitten en de schil. Het vruchtvlees is kleurloos, de kleur van de wijn wordt bepaald door de schil.

Hoe wordt rosé gemaakt? | BergoVino

Direct persen 

Na het ontstelen worden de druiven direct geperst. Gebeurt dit maar één keer, dan is de wijn bijna kleurloos, omdat er een kleine hoeveelheid kleurstof uit de schil geperst wordt. Als de overige druiven nog een keer worden geperst, dan kleurt de wijn donkerder. Deze manier zorgt ervoor dat de rosé een hele lichte kleur of juist een donkerdere kleur krijgt. Deze methode wordt vaak gebruikt voor het maken van een lichte rosé.

Koude schilinweking 

Een andere manier om rosé te maken is door de druiven te kneuzen in plaats van te persen. Dit zorgt voor een schilinweking. De kleur van druiven zit in de schil. Als de druif direct na het ontstelen wordt gekneusd, breken de schillen open. De kleurstoffen komen in contact met het sap. Als de wijnmaker vindt dat het sap voldoende kleur heeft, laat hij het wijnvat leeglopen om het te laten vergisten in een ander vat.

Saignée

Saignée, wat staat voor bloeden, is een methode om rosé te maken. Het is een verfijnde methode om rosé te maken. De wijnmaker laat druppel voor druppel wijn uit het vat lopen. Dit gebeurt ook vaak bij rode wijn. De vergisting is nog niet afgelopen waardoor de wijn nog geen volle rode kleur heeft. De vergisting gaat verder in een ander vat, waardoor er een wat stevigere rosé ontstaat. Deze methode is tijdrovend, maar wordt wel met enige regelmaat gebruikt.

Hoe ontstaat de kleur van rosé?

De kleur van wijn ontstaat door de druif die er gebruikt wordt. De blauwe druif wordt gebruikt voor rode wijn en de witte (lichtgroene) druif wordt gebruikt voor witte wijn. Nu is het mogelijk om van blauwe druiven witte wijn te maken. Het is niet mogelijk om van witte druiven, rode wijn te maken. Bij het maken van witte wijn met blauwe druiven, wordt de schil verwijdert en direct geperst voordat er witte wijn wordt gemaakt.

Rosé heeft een zachtroze kleur. Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven. Door de druiven zachtjes te persen, ontstaat er wijn met een rosékleur. Als een blauwe druif geperst wordt ontstaat er een lichte kleur. Door de druif opnieuw te persen wordt de kleur intenser. Zo kan de wijnmaker kiezen voor een lichte roze kleur of een wat donkerdere kleur.  

Hoe wordt rosé gemaakt? | BergoVino

Krijg ik rosé als ik rode en witte wijn meng?

Rosé is een mengsel van rode en witte wijn… Toch niet. Dit wordt vaak gedacht door mensen. Als u rode wijn met witte wijn mengt, ontstaat er de roze kleur. Het mengen van rode en witte wijn is in Europa zelfs verboden om te doen, behalve in de champagnestreek. Voor een roséchampagne is het dus wel toegestaan er wordt er soms een klein beetje rode wijn toegevoegd. De roséchampagne is gevoelig voor trends. Zo zie we dat de roséchampagne steeds lichter van kleur wordt, en droger van smaak.

Wanneer kan ik rosé drinken?

Rosé is allang niet meer alleen voor de zomeravonden of de warme zomermiddag op het terras. We zien dat rosé bij steeds meer gelegenheden gedronken wordt. Zo is rosé niet meer tijdsgebonden en kan het ook in de winter gedronken worden. We zien dat rosé nog wel steeds het populairst is in de zomermaanden. Restaurants en cafés schenken ook nog het vaakst rosé in de zomermaanden. Wel zien we een stijging van rosé en dit is meer dan terecht. Waar we vroeger witte wijn of rode wijn dronken en waar rosé werd gezien als slap aftreksel van wijn, heeft rosé een enorme stap gemaakt. Kwalitatief is het een goede wijn en het smaakprofiel voor rosé wordt ook steeds breder. Het enige nadeel van rosé is dat je het binnen een jaar moet drinken. Rode wijn kunt u langer in de fles laten staan. Rosé verliest haar frisheid als het langer bewaard wordt.

Rosé wordt bij gerechten steeds vaker gebruikt als vervanger van witte wijn. Denk hierbij aan visgerechten of salades. Zelfs bij vleesgerechten is het mogelijk om roséwijn te schenken. De sterkte en frisheid van een roséwijn kan namelijk behoorlijk verschillen.

Bij BergoVino hebben we een ruim assortiment aan wijnen. Heeft u nog vragen, dan staat ons team wijnspecialisten klaar om deze te beantwoorden.

Hoe wordt rosé gemaakt? | BergoVino 

De lekkerste rosé wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25