Is wijn gezond?

Is wijn gezond? Ja, en ook nog erg lekker!

Wijn wordt geassocieerd met het mediterrane dieet, een van de gezondste diëten ter wereld. Deze alcoholische drank wordt veelal op ambachtelijke wijze gemaakt van gefermenteerde druiven. Rode wijn is rijk aan polyfenolen die kankerbestrijdende eigenschappen kunnen hebben, terwijl witte wijn het risico op hartaandoeningen kan verminderen. Wijn, zowel rood als wit, heeft echter veel meer gezonde effecten.

De verschillende voordelen van rode wijn

Dat rode wijn een aantal gezondheidseigenschappen heeft, is al heel lang bekend. Rode wijn bevat stoffen die vrije radicalen bestrijdt, de weerstand verbetert en het hart beter doet werken. Wetenschappers deden in de jaren negentig onderzoek naar de reden waarom Fransen in de regio Bordeaux wereldwijd de laagste hartaandoeningen hadden. De studie toonde aan dat er een duidelijk verband was met het regelmatig drinken van kleine hoeveelheden rode wijn.

Gezondheidseigenschappen van rode wijn

De gezondheidseigenschappen van wijn zijn voor een groot deel te danken aan de ingrediënten en stoffen die tijdens het productieproces vrijkomen. Rode wijn blijkt meer gezondheidsbevorderende eigenschappen en tien keer meer antioxidanten te bevatten dan witte wijn. Dit heeft te maken met het wijnfermentatieproces. Bij het produceren van rode wijn worden de volledige druiventrossen gebruikt, inclusief schil, zaden en stelen. De meeste waardevolle polyfenolen zitten in schil en zaden.

De bijzondere kracht van polyfenolen

Rode wijn is een waardevolle bron van kalium, calcium en magnesium. Belangrijker is dat rode wijn een grote hoeveelheid polyfenolen bevat die goed zijn voor ons lichaam. Polyfenolen voorzien het hart beter van zuurstof, helpen de vorming van trombose tegengaan en het cholesterolgehalte te verlagen. Vanwege hun krampstillende effect verbeteren ze ook de doorbloeding. Daarnaast helpen ze vrije radicalen te bestrijden en hebben ze kankerbestrijdende eigenschappen.

Rode wijn gaat infecties en houdveroudering tegen

De antivirale werking van rode wijn wordt steeds meer erkend. Gebleken is dat dat niet-rokers die wijn drinken minder snel griep krijgen dan niet-rokers die geen wijn drinken. Dat is te danken aan de flavonoïden die effectief vrije radicalen bestrijden, het immuunsysteem versterken en effectief infecties tegengaan. Een ander voordeel van rode wijn is dat de antioxidanten het verouderingsproces van de huid vertragen en daarmee een jeugdige uitstraling verlengen. Daarnaast voorkomen ze aandoeningen die bekend staan als beschavingsziekten.

Extra gezondheidsvoordelen van rode wijn

Een glas rode wijn bij het avondeten kan deze extra gezondheidsvoordelen opleveren:

 • Verbetering van het spijsverteringsproces. Rode wijn verbetert effectief de eetlust en stimuleert de afscheiding van spijsverteringssappen. Bovendien helpt het bij de vertering van vet voedsel.
 • Verbetering van de hersenfunctie. Rode wijn draagt ​​bij aan de verbetering van het geheugen en de concentratie en vermindert het risico op de ziekte van Alzheimer.
 • Stimulatie van het afslankproces. 1 glas wijn per dag stimuleert effectief de stofwisseling en helpt bij het verbranden van lichaamsvet.
 • Verhogen van het niveau van goede cholesterol. Zoals uit onderzoek blijkt, kunnen we onze afslankresultaten met maar liefst 15% verbeteren door dagelijks 1 glas rode wijn te drinken in slechts 1 maand. Bovendien vermindert deze drank fibrinogeen in het bloed, waardoor het risico op bloedstolsels afneemt.
 • Verbetering van de nierfunctie. Rode wijn stimuleert effectief het werk van de schildklier, pancreas, bijnieren en geslachtsklieren. Mensen die regelmatig wijn consumeren, hebben veel minder snel last van galstenen en nierstenen.
 • Vermindering van het risico op de ziekte van Parkinson bij mannen, dankzij de anthocyanen in de wijn die verantwoordelijk zijn voor het vertragen van de ontwikkeling ervan.
 • Mondbescherming. Rode wijn is een beproefde manier om je tanden gezond te houden. Het verlaagt niet alleen het risico op gaatjes, maar vermindert ook tandbederf. Deze drank is in staat om alle bacteriën in de mond effectief te bestrijden.
 • Positieve invloed op het gezichtsvermogen. Door regelmatig kleine hoeveelheden rode wijn te drinken, kunnen we het risico op het ontwikkelen van staar met maar liefst de helft verminderen.
 • Ter ondersteuning van het kanker bestrijdende effect. De tannines in rode wijn zijn hiervoor verantwoordelijk.

Effecten van witte wijn op de gezondheid

Als we het hebben over de invloed van wijn op de gezondheid van ons lichaam, wordt de rode variant veel vaker genoemd. Het blijkt echter dat witte wijn evenveel voordelen kan opleveren. Hieronder een greep van de gezondheidseffecten van witte wijn:

 • Verhoogt de immuniteit. Dit houdt verband met het feit dat de alcohol die erin zit een antibacterieel effect heeft. Door met mate witte wijn te drinken, verminderen we aanzienlijk het risico op Helicobacter pylori-infectie, wat kan leiden tot zweren en gastritis.
 • Heeft desinfecterende eigenschappen. Witte wijn desinfecteert effectief, kalmeert irritaties en versnelt wondgenezing.
 • Vermindert het risico op hartaandoeningen. Dit is dankzij de antioxidanten in witte wijn, die de efficiëntie verhogen en verstoppingen in de bloedvaten voorkomen. Omdat deze drank anticoagulerende eigenschappen heeft, voorkomt het ook de vorming van bloedstolsels.
 • Versterkt de botten. Dit komt door het hoge gehalte aan fosfor in witte wijn, wat een positief effect kan hebben op het botvormingsproces.

Hoeveel calorieën bevat wijn?

Wijn bestaat voornamelijk uit water en ethanol. Calorieën zijn afhankelijk van de hoeveelheid enkelvoudige suikers. Zoetere wijn heeft meer kilocalorieën per 100 g dan droge wijn. Om deze reden is het aan te raden om in het dinerglas zo min mogelijk enkelvoudige koolhydraten te gebruiken. Als je bovendien kiest voor droge rode wijn, dan zal je je lichaam voorzien van waardevolle flavonoïden die kunnen beschermen tegen atherosclerose.

Kcal per glas wijn:

- 1 glas droge rode wijn (150 g) = 102 kcal
- 1 glas droge witte wijn (150 g) = 99 kcal
- 1 glas zoete rode wijn (150 g) = 159 kcal

Wijn bevat ook elementen zoals kalium, fosfor, magnesium en kleine hoeveelheden ijzer, zink, mangaan en koper. Hieronder staan de gemiddelde voedingswaarden van wijn:

Voedingswaarde in 100 gram wijn:

- calorieën: 68 kcal,
- eiwit: 0,1 g,
- vet: 0 g,
- koolhydraten: 0,2 g,
- vezels: 0 g.

Macro- en micro-elementen:

- natrium: 7 mg,
- kalium: 110 mg,
- calcium: 7 mg,
- fosfor: 13 mg,
- magnesium: 11 mg,
- ijzer: 0,9 mg,
- zink: 0,1 mg -
- koper: 0,06 mg,
- mangaan: 0,1 mg,
- jodium: 35 µg.

Vitaminen:

- riboflavine: 0,01 µg,
- niacine: 0,01 µg,
- vitamine B6: 0,02 µg.

Wat is gezonder: rood of wit?

In vergelijking met witte wijn bevat rode wijn veel meer antioxidanten en gezondheidsbevorderende stoffen, zoals resveratrol, dat wordt aangetroffen in de schil van donkerrood fruit. Daarnaast bevat rode wijn meer kalium (gemiddeld 50 mg/100 g), fosfor (gemiddeld 5 mg/100 g), magnesium, ijzer en natrium. Witte wijn levert op zijn beurt meer koolhydraten, met 0,4 g / 100 g en calcium (ongeveer 2 mg / 100 g).

Mousserende wijnen

Wat voel je als je het geluid van een champagnekurk hoort knallen? Is het vreugde of een gevoel van opwinding? Mousserende wijnen zijn vanwege hun bubbels en uitstekende smaak perfect voor speciale evenementen zoals Oudjaar, Nieuwjaar of een jubileum. Met mousserende wijnen wordt elke toast succesvol.

Eigenschappen van mousserende wijn

Regelmatige consumptie van mousserende wijn kan een gunstig effect hebben op je gezondheid. Zoals we al eerder hebben gesteld is het niet raadzaam om te overdrijven met de hoeveelheid alcohol, dus de positieve effecten van het drinken ervan kunnen alleen worden ervaren als het met mate wordt geconsumeerd. Gebleken is dat dranken met bubbels een positief effect hebben op de gehele bloedsomloop, bloeddruk en hartfunctie. Dit dankzij het stikstofmonoxide in de bubbels, wat het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Bovendien heeft mousserende wijn andere helende eigenschappen: het verbetert het uiterlijk van de huid, voorkomt diabetes en kanker en verbetert de stemming.

In de afgelopen jaren hebben bubbels een comeback gemaakt. Het is moeilijk om niet verrast te worden door de bubbels in mousserende wijnen. Deze wijnen hebben dankzij de verfrissende smaak en een ongeëvenaard aroma vele harten veroverd. Geserveerd in een slank glas tijdens de brunch kan het veel fijnproevers een vleugje chique en elegantie geven. Er is een breed assortiment aan mousserende wijnen, geschikt voor elke gelegenheid en smaak.

Hoeveel glazen wijn per dag?

Het drinken van een glas wijn per dag is niet alleen een verwennerij voor je gehemelte, maar heeft ook een gunstig effect je gezondheid. Het maakt daarbij niet uit of je de wijn tijdens de lunch of het avondeten gebruikt. Over het algemeen wordt aangeraden om niet meer dan 1 tot 2 glazen wijn per dag te gebruiken. Een teveel kan de gezondheidsbevorderende effecten teniet doen.

Zoveel wijn als je kunt drinken

Aangenomen wordt dat matige consumptie van wijn de gezondheid ten goed komt: één glas wijn (150 ml) per dag voor vrouwen en twee glazen voor mannen. Studies tonen aan dat overmatig alcoholgebruik bijdraagt ​​aan een verhoogd risico op hartaandoeningen. Het kan ook een negatief effect hebben op het cholesterolgehalte, de bloeddruk en spierzwakte.

Er is wel wetenschappelijk bewijs dat matige wijnconsumptie kan bijdragen aan een verbetering van het lipidenprofiel door het HDL-cholesterol (zogenaamde goede cholesterol) te verhogen en tegelijkertijd het LDL-cholesterol (zogenaamde slechte cholesterol) te verlagen. Alcohol heeft ook anti-coagulerende en bloedverdunnende eigenschappen, dus het helpt het risico op bloedstolsels te verminderen.

Wijngebruik houden op 1 tot 2 glazen per dag

Rode wijn kan veel gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben vanwege het gehalte aan polyfenolen (resveratrol), flavonoïden, anthocyanines en minerale verbindingen. Het gehalte aan deze stoffen wordt beïnvloed door de teelt of de plaats van herkomst van de wijn, dus het is de moeite waard om wijnen van goede kwaliteit te kiezen en de consumptie te beperken tot 1-2 glazen rond de lunch of het diner.

Het beheersen van je calorie-inname en dagelijkse matige lichaamsbeweging zal een goede aanvulling zijn op een gezond dieet. Op deze manier kan je maximaal profiteren van de heilzame eigenschappen van wijn, waardoor de mogelijke negatieve effecten worden geminimaliseerd. Overigens wordt het gebruik van alcohol in welke vorm dan ook afgeraden voor zwangere en zogende vrouwen. Alcoholvrije wijnen zijn voor hen dan weer een heel goed alternatief.

Alcoholvrije wijnen

De-alcoholisatie van wijn is een proces van vacuümextractie, waardoor de drank zijn alcoholische eigenschappen verliest, met behoud van alle smaakkwaliteiten. Dus als iemand zich afvraagt ​​wat het de-alcoholiseren van wijn is, dan is het antwoord simpel: het is een innovatief proces waarmee je zelfs binnen een paar minuten alcohol kunt verwijderen. Deze dranken bevatten een minimale hoeveelheid alcohol, ongeveer tot 0,5%. Alcoholvrije wijnen zijn een ​​ideale aanvulling op een gezonde levensstijl, ze kunnen maaltijden met vrienden op smaak brengen of zorgen voor een zalige rust op de bank.

De-alcoholisatie is wel een vrij ingewikkelde procedure is als je wijn van de beste kwaliteit wilt verkrijgen. Daarom is dit een werk dat het beste wordt toevertrouwd aan ervaren experts. Alcoholvrije wijnen zijn, net als standaardwijnen met percentages, verkrijgbaar in vele smaken en kleuren, zodat elke kenner van heerlijke dranken iets voor zichzelf vindt.

Meer gezondheidsweetjes over wijn

Voedingsdeskundigen over de hele wereld pleiten ervoor dat alcohol alleen bij speciale gelegenheden en in minimale hoeveelheden wordt geconsumeerd. Bij Fransen is dat anders. In hun land is de consumptie van droge rode wijn bij een maaltijd gebruikelijk en deze gewoonte wordt toegeschreven aan een positief effect op het cardiovasculaire systeem. We zeiden al dat deze alcohol resveratrol bevat, dat vrije zuurstofradicalen en reactieve stikstofradicalen neutraliseert. Het beschermt de hersenen en zenuwcellen, vermindert bovendien de aggregatie van bloedplaatjes en vermindert het risico op bloedstolsels.

Goed om te slapen

In 2018 verscheen een studie die de aanwezigheid van melatonine in wijn aantoonde. Dit hormoon wordt geproduceerd in de pijnappelklier en 's nachts afgegeven. Het is verantwoordelijk voor het versterken van de circadiane ritmes van slapen en waken, die ook afhankelijk zijn van factoren als glucosespiegels of het immuunsysteem. Er wordt aangenomen dat de consumptie van ongeveer 125 ml rode wijn het melatoninegehalte in het serum verandert, wat een positief effect kan hebben op het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Soms kan wijn allergie veroorzaken

Rode wijn bevat histamine, wat bij overgevoelige mensen ongewenste symptomen kan veroorzaken, zoals roodheid van de huid, kortademigheid, spierspasmen van het maagdarmkanaal of een daling van de bloeddruk. Zelfs hoogwaardige alcoholen van dit type bevatten sulfieten, die ook kunnen bijdragen aan de hierboven beschreven symptomen.

Uw wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  

 


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Uitverkocht
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Uitverkocht
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25