Is wijn goed voor de gezondheid?

Nov 21 , 2020

Is wijn goed voor de gezondheid?

Wijn en gezondheid

Is drinken van alcohol nu wel of niet gezond? Daarover lopen de meningen flink uiteen. In de middeleeuwen dronk men bier in plaats van water omdat het minder slechte bacteriën bevatte dan het vervuilde water en daarom dus gezonder was. Die vlieger gaat nu niet meer op.

Wij hebben natuurlijk verstand van lekkere wijn maar zijn geen medici. Echter staat een verantwoord gebruik er natuurlijk van buiten kijf. Geniet maar drink met mate. Dat is ook waar wij voor staan bij BergoVino.

Help wijn bij het afvallen 

De koolhydraat arme diëten zijn hedendaags populair. Kan een glas wijn dan kwaad? Het helpt natuurlijk niet om af te vallen. In wijn zitten koolhydraten. Overigens een stuk minder als in bier! Daarnaast zal je lichaam, dat alcohol als vergif ziet, dat eerst willen afbreken en daardoor vetten en koolhydraten niet afbreekt. Wanneer u dan toch gewoon van een lekker glaasje wijn wil genieten om jezelf te belonen gedurende dat vervelende dieet neem dan een droge witte wijn, die is het laagst in koolhydraten. Daarna rosé, dan rood en als laatste optie uiteraard een zoete witte.

Een grotere valkuil van het drinken van alcohol tijdens je dieet is dat je er zo’n lekkere trek van krijgt. Als je een lekker wijntje drinkt krijg je immers altijd zin om wat te snacken. Daarnaast zorgt de alcohol er voor dat je je grenzen wat makkelijker verlegd en dat je wat minder streng wordt voor jezelf.

Is wijn goed voor de gezondheid? | BergoVino

Aantal calorieën in een glas wijn

Naast koolhydraten zitten er ook calorieën in wijn. Er circuleren heeft wat tabellen en lijstjes over het internet wat er nou precies in een glas wijn zit maar dit is natuurlijk heel erg lastig precies vast te stellen. Hoe groot is het glas, welke kleur wijn, hoe zoet is de wijn, hoeveel procent alcohol bevat het? Tevens staat het bijna zelden op een fles, al zal dit in de toekomst wel gaan veranderen vanwege internationale wet en regelgeving.

Het voedingscentrum geeft het volgende overzicht calorieën per 100 ml wijn.

Calorieën droge witte wijn: 67 kcal

Calorieën zoete witte wijn: 96 kcal

Calorieën rosé: 71 kcal

Calorieën rode wijn: 82 kcal 

Dus ook hier geldt dat, als u op de inname van calorieën wilt letten, dan kunt u het best een glas droge witte wijn drinken. Laat u echter niet afschrikken. Het klinkt misschien krom maar in een banaan zitten net zoveel calorieën als in een glas rode wijn.

Alcohol en dieet

Als we het over wijn en gezondheid hebben moet natuurlijk de grootste boosdoener ook genoemd worden ‘’alcohol’’. Wijn is een vergiste drank die, door de omzetting van suikers, alcohol bevat. In de meeste wijnen zit het alcohol percentage tussen de 12 en 14%.

Dat u tijdens de zwangerschap geen alcohol moet drinken weten we allemaal. Verder is het advies het gebruik van alcohol te beperken tot 1 of 2 glazen per dag omdat bij meer inname de nadelen niet afwegen tegen de voordelen. Matige consumptie van alcohol lijkt te leiden tot een verkleind risico op hart, vaat ziekten en dementie. Ook lijkt de kans op longkanker minder te zijn. Het is overigens niet waar dat rode wijn bijvoorbeeld gezonder is dan een biertje. Het is de matige alcohol dat dit effect geeft en niet het type drankje. Bij overmatig gebruik nemen risico’s juist toe op vele aandoeningen en vormen van kanker. Uiteraard neemt ook de kans op verslaving toe.

Is wijn goed voor de gezondheid? | BergoVino

Wanneer men de juiste hoeveelheden per glas hanteert zit er effectief in een glas bier evenveel alcohol als in een glaasje jenever. Dus hanteer voor elke vorm van alcohol de genoemde adviezen. Daarnaast heeft het geen zin om het aantal glazen ‘op te sparen’. Dus alleen in het weekend 5 glazen wijn drinken heeft geen bevorderend effect. Af en toe een dagje over slaan om gewenning te voorkomen is raadzaam.

Water bij de wijn is een goed idee. Alcohol werkt vocht afdrijvend dus is het goed om dit aan te vullen met water. Tot 18 jaar moeten jongeren niet drinken omdat dit nadelig voor de ontwikkeling van het lichaam en de hersenen.

 

Hoofdpijn van wijn

Hoofdpijn krijg u doorgaans niet van sulfiet! Alleen mensen die hier gevoelig voor zijn kunnen hoofdpijn krijgen van dit stofje maar dat zijn er niet zo veel. tannines zitten in enorm veel producten waar je geen weet van hebt, denk aan gedroogde vruchten, suiker, aardappelpuree uit een pakje of chips. En daar krijg u ook geen hoofdpijn van. De boosdoener van hoofdpijn is toch echt de alcohol.

Is wijn goed voor de gezondheid? | BergoVino

GENIET EN DRINK MET MATE !!