Ontdek de pracht van Salento

Salento: Italië's Wijnparadijs

Welkom, wijnliefhebbers! Als u op zoek bent naar een betoverende wijnervaring in Italië, dan is Salento de plek waar u moet zijn. Gelegen in de regio Apulië, in het zuiden van Italië, is Salento een wijnparadijs dat u zintuigen zal prikkelen met zijn diverse druivenrassen, unieke grondsoorten en voortreffelijke wijnen. In dit blog nemen we u mee op een reis door Salento, en we zullen de verschillende gebieden, druivenrassen, grondsoorten en classificaties verkennen, evenals de smaken van Salentijnse wijnen en hoe ze zich laten combineren met heerlijke gerechten. 

De betoverende regio Salento

Salento, gelegen in de "hak" van de Italiaanse laars, is een regio die doordrenkt is van geschiedenis en cultuur. De warme mediterrane zon, de nabijheid van de Ionische en Adriatische zeeën en een rijke geschiedenis hebben Salento tot een ideale plek voor wijnbouw gemaakt. De regio wordt vaak geprezen om zijn prachtige landschappen, waaronder uitgestrekte wijngaarden en pittoreske dorpjes.

De Verschillende Gebieden in Salento

Salento is opgedeeld in verschillende wijnproducerende gebieden, elk met zijn eigen kenmerken en specialiteiten. Enkele van de meest opvallende zijn:

Salice Salentino

Salice Salentino, in de provincie Lecce, staat bekend om zijn robuuste rode wijnen. De regio heeft een lange geschiedenis van wijnproductie en is de thuisbasis van de Negroamaro-druif, die hier schitterende wijnen voortbrengt.

Manduria

Manduria is een van de oudste wijngebieden in Salento en is beroemd om zijn Primitivo-druiven. De Primitivo-druif gedijt in het warme klimaat van Manduria en levert krachtige rode wijnen op.

Leverano

Leverano is een klein maar opkomend wijngebied dat bekendstaat om zijn rode wijnproductie. Hier vind u vaak blends van Negroamaro- en Malvasia Nera-druiven, die een unieke smaakcombinatie bieden.

Nardò

Nardò, gelegen in de provincie Lecce, is beroemd om zijn witte wijnen. De lokale wijnmakers gebruiken voornamelijk de Malvasia-druif om verfrissende en aromatische witte wijnen te produceren.

Druivenrassen van Salento

Een van de meest opmerkelijke aspecten van Salento's wijnproductie is de verscheidenheid aan druivenrassen die hier gedijen. Enkele van de meest voorkomende en belangrijke druivenrassen in Salento zijn:

Negroamaro

De Negroamaro-druif is de ster van Salento en wordt vaak beschouwd als de koning van de regio. Deze druif gedijt goed in de warme en droge omstandigheden van Salento en produceert diepe, volle rode wijnen met tonen van rijp rood fruit en specerijen.

Primitivo

De Primitivo-druif, die qua genetica verwant is aan de Californische Zinfandel, trakteert ons op krachtige en fruitige rode wijnen. De wijnen hebben vaak aroma's van donker fruit, bramen en een vleugje kruidigheid.

Malvasia Nera

Malvasia Nera wordt voornamelijk gebruikt in blends en geeft Salentijnse wijnen hun kenmerkende karakter. Deze druif draagt bij aan de complexiteit en smaakdiepte van de rode wijnen uit de regio.

Malvasia Bianca

Malvasia Bianca is een witte druivensoort die wordt gebruikt voor het produceren van verfrissende witte wijnen. De wijnen hebben vaak aroma's van bloemen en citrusvruchten, wat zorgt voor een aangename drinkervaring.

Diverse grondsoorten in Salento

De bodemgesteldheid van Salento is net zo divers als de druiven die er groeien. De regio heeft verschillende soorten bodems, waaronder kalksteen, klei en zand. Deze variatie in grondsoorten heeft een directe invloed op de smaak en stijl van de wijnen.

Kalksteen

Kalksteenbodems zijn ideaal voor de teelt van Primitivo-druiven. Ze dragen bij aan de mineraliteit en elegantie van de wijnen, terwijl ze ook de zuurgraad in evenwicht houden.

Klei

Kleigronden zijn vruchtbaar en behouden vocht goed, wat gunstig is voor de groei van druiven. De wijnen die hier worden geproduceerd, hebben vaak een goede structuur en complexiteit.

Zand

Zandgronden zijn goed doorlatend en dragen bij aan de frisheid en levendigheid van witte wijnen. Malvasia Bianca gedijt bijzonder goed in deze bodemsoort.

Classificaties van Salento-wijnen

Salento-wijnen worden beoordeeld volgens strenge classificaties die de kwaliteit en stijl aangeven. Enkele van de meest voorkomende classificaties zijn:

Denominazione di Origine Controllata (DOC)

De DOC-classificatie geeft aan dat de wijn is geproduceerd volgens strikte regels met betrekking tot druivensoorten, opbrengst per hectare en rijpingsperiode. Salice Salentino en Primitivo di Manduria hebben beide een DOC-status.

Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)

De hoogste classificatie is de DOCG, die aangeeft dat de wijn niet alleen voldoet aan strenge productieregels, maar ook een superieure kwaliteit heeft. Op dit moment heeft Salento geen DOCG-wijnen, maar de constante verbetering in wijnbouwpraktijken kan dit in de toekomst veranderen.

De smaken van salentijnse wijnen

De smaken van Salentijnse wijnen zijn onmiskenbaar en reflecteren de zonnige en mediterrane aard van de regio. Rode wijnen uit Salento, gemaakt van druiven zoals Negroamaro en Primitivo, zijn vaak vol van smaak, met aroma's van rijpe bessen, kruiden en een vleugje vanille. Witte wijnen, voornamelijk op basis van Malvasia Bianca, bieden verfrissende tonen van citrusvruchten, perzik en bloemen.

Wijn en Spijs in Salento

Een bezoek aan Salento is niet compleet zonder de heerlijke combinatie van Salentijnse wijnen en gerechten te ervaren. Hier zijn enkele suggesties voor het combineren van wijn en spijs in Salento:

  • Negroamaro met Gegrilde Steaks: De krachtige smaken van Negroamaro passen perfect bij gegrilde steaks, vooral wanneer ze worden geserveerd met mediterrane kruiden.

  • Primitivo en Pugliese Pasta: Primitivo-wijnen harmoniëren goed met de rijke sauzen van Pugliese pasta, zoals orecchiette met tomatensaus en ricotta.

  • Malvasia Bianca met Zeevruchten: De frisse en fruitige tonen van Malvasia Bianca vormen een ideale match met verse zeevruchten, zoals inktvis en garnalen.

De Topdruiven van Salento

Als u op zoek bent naar de absolute toppers onder de Salentijnse druiven, dan zijn hier twee must-try opties:

Negroamaro

De Negroamaro-druif verdient een ereplaats op u wijnlijst. Proef de diepte van Salento in een glas Negroamaro en ontdek waarom deze druif de harten van wijnliefhebbers over de hele wereld heeft veroverd.

Primitivo

Primitivo is een andere parel van Salento. Deze druif belichaamt de kracht en passie van de regio en biedt een onvergetelijke wijnervaring.

Conclusie

Salento is een wijnparadijs dat wacht om ontdekt te worden. Met zijn diverse gebieden, druivenrassen, grondsoorten en wijnclassificaties biedt deze regio een schat aan smaken en ervaringen voor wijnliefhebbers. Dus, als u de volgende keer in Italië bent, vergeet dan niet een bezoek te brengen aan Salento en te genieten van de betoverende wereld van Salentijnse wijnen. 

 

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) over italiaanse wijn, maar weet u niet goed welke wijn u moet kiezen? Het team van BergoVino biedt u graag een persoonlijk wijnadvies aan. Bij iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn in ons assortiment. Ook online helpen wij graag bij het bepalen van uw keuze door middel van uw eigen smaakprofiel.

Uw online wijn adviseur | BergoVino

De lekkerste wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25