Hoe worden Rosé wijnen gemaakt?

Ontstaan van Rosé wijn

De oorsprong van Rosé wijn is enigszins twijfelachtig, omdat er veel mythen en legendes over zijn. Er wordt aangenomen dat Rosé het eerste type wijn in de geschiedenis was. Dit komt, omdat in het verleden wijn werd gemaakt van druiven die direct na de oogst geperst werden. Hierdoor kreeg de wijn zijn roze of Rosé kleur. In feite waren de eerste type wijnen de mousserende wijnen en Champagnes Rosé. Vandaag de dag zijn mousserende wijnen van deze kleur de duurste in zijn soort.

De meest bekende wijnstreek voor het produceren van Rosé wijn is de Franse Provence. De Provence ligt in het zuiden van Frankrijk en is nauw verbonden met de Middellandse Zee. De Rosé wijnen uit deze regio staan bekend om hun bleke (zalmachtige) kleur, ook wel bekend onder de naam pips. De Provence is wereldwijd de trendsetter op het gebied van Rosé. De zalmkleurige (pipse) Rosé is dan ook een parameter geworden voor de productie van Rosé. Toch zou het mooi zijn als de donker gekleurde Roséwijnen voor een deel terug zou keren in de schappen. Aangezien deze vrolijke en eetlustopwekkende kleur niks te maken heeft met de kwaliteit van de wijn. Rosé wordt dan ook wereldwijd gemaakt. Het aandeel van Rosé in de markt ligt vaak vele malen lager dan dat van een rode en of witte wijn, ondanks het feit dat niet elk wijnland of gebied bekend staat om de productie van Rosé wijnen. Worden er overal toch kwalitatief goede Rosé wijnen geproduceerd met allen hun eigen kenmerken. Over het algemeen wordt Rosé gemaakt van rode druiven of in enkele gevallen door het mengen van rode en witte wijn.

Ontstaan van Rosé wijn | BergoVino

Hoe wordt Rosé wijn gemaakt?

Rosé wijnen worden voornamelijk gemaakt van blauwe druivenrassen. De Grenache druif is één van de populairste druiven in Zuid-Frankrijk voor het maken van Rosé wijnen. De traditionele mediterrane blauwe druif Cinsault, Syrah als een van wereld’s beroemdste blauwe druivenrassen en de van oorsprong Catalaanse druivensoort Mourvèdre.

Rosé wijn wordt gemaakt door de gekneusde rode druiven een tijdje samen met het kleurloze druivensap in een tank te laten. Zodat de druivenschil zijn kleur kan afgeven. Praktisch wordt dezelfde productiemethode als voor de witte wijn gebruikt; het enige verschil is dat men bij Rosé wijnen het sap uit de tank laat vloeien. Dit wordt ook wel bloeden genoemd (op zijn frans Saignée). Dit contact kan bij een Rosé uren duren, bij rode wijn mogelijk weken. Hoe langer het contact, hoe meer kleur. Daarnaast geven de verschillende soorten druivenrassen van zichzelf meer of minder kleur. Dit heeft te maken met de hoeveelheid kleurstoffen die het druivenras bevat. Zo is de Grenache druif een belangrijk ras voor de Provence Rosé. Deze druif bevat dan ook weinig kleurstoffen.

 

 Drie manieren om een Rosé wijn te produceren:

  1. Contact met de schil. Na het plukken en ontstelen van de druiven rust de most samen met de schil voor een relatief korte periode, niet langer dan 16 uur. Vervolgens begint het fermentatieproces, de zogenaamde maagdelijke fermentatie vanwege de afwezigheid van de schillen. Dit geschiedt bij een gecontroleerde temperatuur.

 

  1. Bloeden van de druiven. Voor het toevoegen van meer tannine en kleur aan een rode wijn, kan in een vroeg stadium een deel van het roze sap worden verwijderd. Het rood dat achterblijft, wordt intenser naarmate het totale volume wordt verminderd en de most van de maceratie wordt geconcentreerd. Het roze sap dat wordt geloosd, kan afzonderlijk worden gefermenteerd om Rosé wijn te produceren.

 

  1. Door te mengen. Veel zeldzamer dan de vorige twee manieren. Het bestaat uit het mengen van rode en witte wijn. Deze methode is alleen toegestaan bij mousserende wijnen (bubbels) als Rosé Champagne. Bij stille wijnen met een beschermde herkomstbenaming is mengen niet toegestaan.

Ontstaan van Rosé wijn | BergoVino

De meest voorkomende soorten en stijlen Rosé wijn

Provençaalse Rosé

Deze Rosé is meestal fris, kruidig en licht fruitig een Rosé wijn die vaak goed te combineren valt met lichte gerechten als schaaldieren, salades, gegrilde groeten en olijven. Qua aroma’s varieert de Rosé wijn van aardbeien, watermeloen en rozenblaadjes tot ziltig en kruidig. De betere varianten hebben vaak een mooie mineraliteit en een fijne ziltigheid in de afdronk. Deze wijnen overtuigen wijnkenners en –liefhebbers van hun kwaliteit. Bekijk hier onze Provence Rosé wijnen.

Pinot Noir Rosé

Fruitig en fijn. De fijne druivensoort Pinot Noir wordt niet vaak ontwikkeld tot een Rosé wijn. Wanneer het gebeurt, overtuigen goed gemaakte wijnen met de typische aardse aroma’s van de druivensoort, die prachtig vergezeld gaan van fruitige hints van frambozen, aardbeien en rode appels. Bekijk hier onze Merlot Rosé wijnen.

Mourvèdre Rosé

Fruitig en bloemig. De Rosé wijnen uit (voornamelijk) Mourvèdre in het zuiden van Frankrijk zijn doorgaans wat ronder en voller dan andere Rosé wijnen. Met heerlijke aroma’s van bloemen in de neus, met een sterk accent van viooltjes. In de mond zijn ze meestal wat steviger en kunt u pruimen, kersen en gedroogde kruiden ontdekken, soms zelfs met een licht rokerige toon. 

Grenache Rosé

Aromatisch en intens fruitig. Ook al kunnen Rosé wijnen van Grenache zuur zijn, de goed gestructureerde body zorgt voor een zeer goede balans. De aroma’s kunnen variëren van rijpe aardbeien, framboos sinaasappel en wat hibiscus. 

Tempranillo Rosé

Rustiek en donkerroze. Tempranillo Rosé wordt veel geproduceerd in Spanje. Naast de klassieke aardbeientonen, vindt u hier ook groene peper- en kruidentonen, die het bijzonder lekker maken bij gegrild gevogelte. Het is niet ongebruikelijk dat het wordt gemengd met kleine stukjes Grenache of Graciano. Bekijk hier onze Tempranillo Rosé wijnen.

Cabernet Sauvignon Rosé

Rustiek en robijnrood. Een Rosé van Cabernet Sauvignon heeft een vrij hartig aromaprofiel dat doet denken aan groene pepers, kersensap, zwarte bessen en peper. 

Syrah Rosé

Rustiek, donker robijnrood. Rosé wijnen gemaakt van 100% Syrah zijn doorgaans vrij sterk en hebben een meer ‘mannelijk’ karakter. Omdat de vinificatie van deze wijnen ook vaak volgens de Saignée-methode geschiedt, zijn ze relatief donker van kleur. In de neus geeft de wijn vaak indrukken van witte peper, olijven, aardbeien, kersen en mogelijk wat perzik.  

Het verschil tussen Rosé en Blush wijn

Blush wijnen zijn de afgelopen jaren populairder geworden, we krijgen dan ook regelmatig de vraag, wat het verschil is tussen Blush een Rosé?

Blush wijnen kunnen op twee manieren gemaakt worden: het druivensap een tijdje op de gekleurde schil achterlaten om wat kleur en tannine over te brengen, of er wordt een beetje rode wijn bij het wit gemengd. Een belangrijk verschil tussen een Rosé en een Blush wijn is dat voor Rosé altijd de eerste methode wordt gebruikt waarbij de schil in contact blijft met het sap, terwijl een Blush op beide manieren kan worden verkregen.

De kleur van Rosé, waarvan de naam uit het Frans komt, is meestal intenser dan die van Blush. De laatste wordt in grote hoeveelheden vervaardigd en is gericht op de grote markt, maar dit betekent helemaal niet dat ze van lage kwaliteit zijn. Integendeel.

Zo zijn Californische Blush wijnen erg populair in de Verenigde Staten en worden ze over het algemeen gezien als een verfrissende, zomerse wijn, die meer neigt naar wit dan de intensieve Rosé wijnen. Bovendien zijn deze wijnen meestal zoeter en minder alcoholisch. Goede exemplaren zijn met hun bloemige aroma's en delicate zuren zeer aangename wijnen.

De variëteiten die veel gebruikt worden voor deze wijnen zijn de blauwe Californische druivensoort Zinfandel, de tamelijk grote blauwe Merlot-druif en de Garnacha, een eveneens grote blauwe druivenras die het meest voorkomt in Spanje. Het zijn wijnen die zeer goed harmoniëren met verse geitenkaas, zalm, kreeft en pasta met tomatensauzen.

Ontstaan van Rosé wijn | BergoVino

De veelzijdige en frisse Rosé wijn overtuigt in elk seizoen

Een Rosé wijn is in de zomer een uitstekende begeleider van vele gerechten en gelegenheden. Gekoeld kan Rosé bij bijna elke gelegenheid worden geserveerd en dan hoeft u niet eens onderscheid te maken tussen zomer en winter. Wilt u de zomer uw gasten toch verrassen? Dan maakt u met een Rosé wijn altijd een goede keuze. Rosé wijnen zijn uitermate geschikt voor een warme zomerse dag. Daarnaast zijn ze vaak ook een goede begeleider van uw eten, picknicks, een avondje met vrienden in de achtertuin of op een gezellige avond op het terras. Rosé wijnen winnen steeds meer aan populariteit en worden tegenwoordig vrijwel in ieder wijnland geproduceerd. De meest bekende landen waar Rosé wordt geproduceerd zijn Duitsland, Portugal, Spanje en Frankrijk (met name in het zuiden). Rosé wijnen geven u vaak heerlijk zomers gevoel! En worden voornamelijk in de zomer genuttigd. Terwijl de wijnen ook in de koudere periode prima gedronken kunnen worden.

Rosé wijn voor uw maaltijden

Rosé wijnen vallen vaak goed in de smaakt, zowel bij de beginnende, gevorderde, witte en/of rode wijndrinker. Deze wijnen vallen op door hun gematigde zuurgraad en frisheid, vergezeld van een goede aromatische intensiteit en een krachtige afdronk die een scala aan geuren teruggeeft die we in de geur en smaak waarnemen. Het zijn wijnen die ons goed vergezellen tijdens een informele bijeenkomst, op een zomers evenement, als aperitief of bij een lunch of een diner. Rosé wijn zijn vaak ook een goede begeleider van ons eten. In de praktijk gebeurt dit nog te weinig. Enkele redenen om een goed glas Rosé te schenken als begeleider van uw diner. Frisse wijnen passen bij vele soorten gerechten. Zo kunt u een Rosé zowel bij vis als vlees serveren, echter zorg er wel voor dat bij vlees, deze niet te hoog op smaak is. Anders zal het vlees de wijn overheersen. Ons advies, door te proberen zult u leren! Door te experimenteren met Rosé op het gebied van wijn en spijs zal er een wereld voor u open gaan. U zult Rosé gaan waarderen Als begeleider van uw eten. Wij bij BergoVino helpen u graag met het uitzoeken van de juiste wijn.

Ontstaan van Rosé wijn | BergoVino

De lekkerste rosé wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw rosé wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25