Oostenrijkse rode wijn

Ontdek de verfijnde wereld van Oostenrijkse rode wijn

Oostenrijk heeft een rijke wijntraditie die teruggaat tot de Romeinse tijd. Hoewel het land bekend staat om zijn witte wijnen, heeft Oostenrijk ook een indrukwekkende selectie rode wijnen te bieden. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de verfijnde wereld van Oostenrijkse rode wijn. Van de verschillende wijnregio's tot de druivenrassen en kenmerkende smaken, je zult ontdekken waarom deze wijnen het ontdekken waard zijn.

De Wijnregio's van Oostenrijk

Oostenrijk is verdeeld in vier belangrijke wijnregio's die elk unieke omstandigheden en terroir bieden voor de wijnproductie. Deze regio's zijn:

  1. Niederösterreich: Gelegen in het noordoosten van Oostenrijk, is Niederösterreich de grootste wijnregio van het land. Het omvat subregio's zoals Wachau, Kremstal en Kamptal. Niederösterreich staat bekend om zijn elegante rode wijnen, voornamelijk geproduceerd van de druivenrassen Zweigelt en Blaufränkisch.

  2. Burgenland: Deze regio bevindt zich in het oosten van Oostenrijk, grenzend aan Hongarije. Burgenland is beroemd om zijn rode wijnen van internationale druivenrassen, zoals Blaufränkisch en Pinot Noir. Het staat ook bekend om zijn zoete rode wijn genaamd "Eiswein".

  3. Steiermark: Gelegen in het zuidoosten van Oostenrijk, is Steiermark voornamelijk bekend om zijn witte wijnen. Niettemin produceert de regio ook enkele kwaliteitsvolle rode wijnen, voornamelijk van het druivenras Blauer Wildbacher.

  4. Wien: Hoewel Wenen vooral bekend staat als een historische stad, heeft het ook een bloeiende wijnbouwcultuur. De stad heeft verschillende wijnbouwgebieden waar rode wijnen worden geproduceerd, zoals de wijnheuvels van Grinzing en Stammersdorf. De druivenrassen Zweigelt en Blauburger gedijen goed in dit gebied.

Druivenrassen en smaakprofielen van Oostenrijkse rode wijnen

Oostenrijkse rode wijnen worden gekenmerkt door hun elegante en complexe smaken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende druivenrassen en hun smaakprofielen:

  1. Zweigelt: Zweigelt is het meest aangeplante rode druivenras in Oostenrijk. De wijnen gemaakt van Zweigelt hebben een dieprode kleur, een medium tot volle body en tonen van kersen, bessen en kruiden. Ze zijn over het algemeen fruitig en toegankelijk, met zachte tannines.

  2. Blaufränkisch: Blaufränkisch is een ander belangrijk druivenras in Oostenrijk. De wijnen gemaakt van Blaufränkisch hebben een intense kleur en tonen van donker fruit, kruiden en aardse aroma's. Ze hebben meestal een medium tot volle body en stevige tannines, waardoor ze goed kunnen rijpen.

  3. Pinot Noir: Hoewel van oorsprong een Frans druivenras, wordt Pinot Noir ook met succes verbouwd in Oostenrijk. De Oostenrijkse Pinot Noir-wijnen hebben een lichtere kleur en een subtieler smaakprofiel. Ze tonen aroma's van rode vruchten, bloemen en aardse tonen. De textuur is vaak zijdezacht, met fijne tannines.

  4. St. Laurent: St. Laurent is een inheems Oostenrijks druivenras dat vergelijkbaar is met Pinot Noir. De wijnen gemaakt van St. Laurent hebben een donkere kleur en tonen van kersen, pruimen en specerijen. Ze hebben meestal een medium body en zachte tannines.

  5. Cabernet Sauvignon en Merlot: Deze internationale druivenrassen worden ook verbouwd in Oostenrijk en resulteren in robuuste en krachtige rode wijnen. De wijnen hebben een diepe kleur, rijke aroma's van zwart fruit, kruiden en cederhout, en stevige tannines.

Oostenrijkse witte wijnen | BergoVino

Productiemethoden van Oostenrijkse Rode Wijnen

Oostenrijkse rode wijnen worden geproduceerd volgens zorgvuldige methoden die de kwaliteit en de unieke smaken van de druiven benadrukken. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de productie van Oostenrijkse rode wijnen:

  1. Handmatige oogst: Veel Oostenrijkse wijnproducenten geven de voorkeur aan handmatige oogst om de druiven zorgvuldig te selecteren en te zorgen voor optimale rijpheid. Dit draagt bij aan de hoge kwaliteit van de wijnen.

  2. Vinificatie: Na de oogst worden de druiven zorgvuldig gevinifieerd. De vinificatiemethoden kunnen variëren, maar over het algemeen worden de druiven gefermenteerd in roestvrijstalen tanks of eikenhouten vaten. De keuze van het fermentatievat kan de smaak en het karakter van de wijn beïnvloeden.

  3. Rijping: Oostenrijkse rode wijnen worden vaak gerijpt in eikenhouten vaten om complexiteit en structuur toe te voegen. De duur van de rijping varieert, maar veel producenten streven naar een goede balans tussen fruitigheid en de ontwikkeling van secundaire aroma's.

  4. Kwaliteitscontrole: Oostenrijkse wijnproducenten zijn trots op hun vakmanschap en besteden veel aandacht aan kwaliteitscontrole. Dit omvat regelmatige proeverijen en analyses om ervoor te zorgen dat de wijnen voldoen aan de hoogste normen.

Serveertemperaturen en food pairing met Oostenrijkse rode wijnen

Om optimaal van Oostenrijkse rode wijnen te genieten, is het belangrijk om ze op de juiste temperatuur te serveren. Hier zijn enkele richtlijnen voor serveertemperaturen:

  1. Lichtere rode wijnen, zoals Zweigelt en St. Laurent, kunnen het beste worden geserveerd op een temperatuur van 14-16°C. Deze temperaturen helpen de fruitige aroma's te benadrukken en de tannines in balans te brengen.

  2. Medium-bodied rode wijnen, zoals Blaufränkisch, kunnen het beste worden geserveerd op een temperatuur van 16-18°C. Deze temperaturen helpen de complexe smaken te onthullen en de structuur van de wijn te verbeteren.

  3. Krachtige rode wijnen, zoals Cabernet Sauvignon en Merlot, kunnen het beste worden geserveerd op een temperatuur van 18-20°C. Deze temperaturen helpen de volle body en intense aroma's van deze wijnen naar voren te brengen.

Als het gaat om food pairing, bieden Oostenrijkse rode wijnen veel mogelijkheden. Hier zijn enkele suggesties:

  1. Zweigelt en St. Laurent passen goed bij gegrilde kip, lamsvlees en paddestoelgerechten. Ze kunnen ook worden gecombineerd met milde kazen zoals Gouda of Emmental.

  2. Blaufränkisch gaat goed samen met geroosterd vlees, stoofschotels en gerookte gerechten. Het kan ook worden gepaard met harde kazen zoals Cheddar of Pecorino.

  3. Krachtige rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon en Merlot zijn perfect voor stevige vleesgerechten, zoals biefstuk, wild en gegrilde ribben. Ze kunnen ook worden genoten met rijpe, pittige kazen zoals Gorgonzola of Roquefort.

Conclusie

Oostenrijkse rode wijnen zijn een ware ontdekking voor wijnliefhebbers over de hele wereld. Met hun elegantie, complexiteit en unieke smaken bieden ze een bijzondere wijnervaring. Van de verschillende wijnregio's tot de druivenrassen en smaakprofielen, Oostenrijk heeft veel te bieden op het gebied van rode wijn.

Of je nu geniet van een lichtere Zweigelt uit Niederösterreich of een krachtige Blaufränkisch uit Burgenland, de Oostenrijkse rode wijnen zijn altijd een feest voor de zintuigen. Vergeet niet om ze op de juiste temperatuur te serveren en te combineren met heerlijke gerechten om de ervaring compleet te maken.

Dus, waag je aan een glas Oostenrijkse rode wijn en laat je betoveren door de verfijnde wereld die het te bieden heeft. Proost!

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door Oostenrijkse rode wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of, laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel

Uw online wijn adviseur | BergoVino

Uw witte wijn online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw Oostenrijkse rode wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25