Rosé wijn kopen waar moet u op letten

Alles wat u moet weten over rosé wijn!

Er zijn verschillende verhalen over waar de rosé wijn is ontstaan. Zo zou het bedacht zijn door een priester die aan het Gardameer woonde. In zijn moestuin verbouwde hij wijnstokken waarmee hij wijn produceerde voor tijdens de mis. Ook zijn er verhalen dat de oorsprong ligt in Frankrijk of Italië, waar het geïntroduceerd werd op een markt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

veel mensen genieten van een lekker glas Rosé in op het terras in de zon. Zeker in de zomer of in de lente is rosé één van de meest gedronken soorten wijn. 

Rose wijn

Hoe wordt rosé wijn gemaakt?

Er zijn verschillende manieren waarop u wijn kunt produceren. Bij de eerste methode is het direct persen van de blauwe druiven na het oogsten noodzakelijk. Er ontstaat een lichtrode kleur doordat er weinig contact is tussen de schillen en het sap. Als de wijn te weinig kleur heeft, kan er nog sap toegevoegd worden. Hierbij gebruikt men sap van de laatste persing, aangezien hier de meeste kleurstoffen inzitten. In het Loire gebied wordt deze methode veel gebruikt. Bij het gebruik van de methode korte inweking worden zowel rosé als rode wijnen geproduceerd. Het weggelopen sap, wat licht rood van kleur is, wordt gebruikt voor de productie van rosé wijnen. Ook wordt er tijdens de productie most voor rode wijn opgevangen. U zal deze methode voornamelijk in de Provence tegenkomen. In Duitsland en Oostenrijk worden rode, blauwe en witte druiven samengevoegd om rosé wijn te produceren. Bij deze werkwijze worden de rode en witte druiven samen vergist. Officieel is het niet toegestaan om rode en witte wijn te mengen. Tot slot bestaat er nog de saignée-methode, wat staat voor bloeden. Tijdens het produceren van rosé wijn op deze manier worden de blauwe druiven deels geperst, waarna het sap hiervan druppelsgewijs naar een andere tank gaat. Doordat het sap maar kort op de schillen kan weken, heeft wijn die hiervan geproduceerd wordt een roze kleur. Aangezien rode wijn een stuk geconcentreerder is dan rosé wijn, wordt de rosé gezien als een bijproduct.

Algemene wijn trends

Er wordt onderscheid gemaakt tussen biologische wijnen en biodynamische wijnen. Steeds meer mensen vinden duurzaamheid belangrijk en denken na over de keuzes die ze maken en de gevolgen hiervan voor het milieu. De keuze voor duurzame wijnen is dan ook snel gemaakt. Mensen die geen dierlijke producten eten en drinken, kiezen voor vegan wijnen. Deze trends komt u overal tegen.

Tijdens het produceren van biologische wijnen wordt er gebruikt gemaakt van biologische druiven. Deze druiven zijn biologisch omdat er geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest wordt gebruikt tijdens het verbouwen. Biodynamische wijnen daarentegen hebben nog meer maatregelen genomen om op een biologisch verantwoorde manier wijn te produceren. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met een biodynamische kalender en ze gebruiken speciale kruidenmengsels. De biodynamische wijnen en biologische wijnen komen dus grotendeels overeen, maar tijdens het produceren van biodynamische wijnen wordt er aan meer gedacht. Het is belangrijk dat de bodem waar de wijnrank groeit natuurlijk, vruchtbaar en gezond is. Dit wordt nagestreefd door het gebruik van homeopathische kruidenmengsels. Deze worden geproduceerd volgens oud recept en bevordert de groei. Voorafgaand aan de productie van biodynamische wijnen worden de druiven geoogst. Hierbij wordt er gekeken naar de zon- en maanstand. Er zijn enkele regels waaraan de biodynamische wijnbouw moet voldoen. Om biodynamische wijnen te mogen produceren is het belangrijk dat de boer in het bezit is van een speciale licentie. Daarnaast is het belangrijk dat er gedacht wordt aan de biodiversiteit en mogen er geen extra smaakstoffen mogen worden toegevoegd. Hierbij zijn pure extracten, kruiden en specerijen uitgezonderd.

Veelvoorkomende druivenrassen voor het maken van rosé wijn

We beginnen gelijk met een van de beroemdste rassen in de wereld: Syrah (ook wel Shiraz genoemd). De druif is afkomstig uit de Rhône, een van de wijnstreken in Frankrijk. Er zijn echter ook verhalen dat de druif voor het eerst werd geteeld in Iran, waarna het naar Frankrijk is overgebracht. Wijnen gemaakt van deze druif zijn donker van kleur en smaken peperachtig. De Tempranillo druif staat bekend om de lage zuurgraad. Hierdoor zal de wijn die hiervan gemaakt is niet heel uitgesproken smaken. De oorsprong van deze druif vindt zich in La Rioja, een Spaanse regio. Ruim 80% van de druiven wereldwijd wordt hier verbouwd. De grenache vindt zijn oorsprong in Spanje, waarna het in Zuid-Frankrijk terechtkwam. Het wordt verbouwd in streken waar het klimaat warm, droog en mediterraan is. In Zuid-Frankrijk is de druif heel populair en wordt gebruikt bij veel wijnen uit bekende Franse streken. Tot slot komt de Spaanse druif mourvèdre veel voor. Deze druif wordt ook wel monastrell genoemd en vindt zijn oorsprong in Spanje. De wijnen die hieruit voortkomen zijn donker van kleur en aromatich. Naast Spanje komt u deze druif tegen in Frankrijk, waar het veelal aan rode wijnen wordt toegevoegd.

Populaire wijnlanden voor het maken van rosè

Er zijn ontzettend veel soorten rosé wijn op de markt. Zo is er bijvoorbeeld frisse rosé, maar ook droge en fruitige rosé. Afhankelijk van uw smaak kunt u heerlijke rosé kopen afkomstig uit een echt wijnland. Er zijn ontzettend veel landen die bekend staan om lekkere wijnen. Zo wordt er in Europa in onder andere Spanje, Frankrijk, Portugal, Italië en Oostenrijk veel wijn geproduceerd. Buiten Europa staan Australië, Argentinië en Chili bekend om heerlijke wijnen. De Provence is een van de bekendste wijnstreken van Frankrijk. Provence rosé wordt gekenmerkt door aroma’s die fruitig van smaak zijn en een aangenaam karakter hebben. Tijdens de zomermaanden drinkt men veel rosé, maar eigenlijk is deze wijn goed geschikt om het hele jaar door te drinken. Zeker ook in combinatie met vlees- of visgerechten is het erg lekker. Naast de Provence rosé worden er in dit gebied ook droge witte en rode wijnen geproduceerd.

Tips: voor het kopen van een rosé

 

Tip 1. let op de kleur

De kleur van een rosé wijn verteld vaak iets over de smaak. De trend voor rosé is grotendeels bepaald door rosé wijnen uit de Provence in zuid Frankrijk. Rose wijnen uit de Provence zijn dan ook er populair en geliefd. Deze rosé wijnen hebben een lichtroze zalmkleur en een licht, fris en fruitig karakter. Daarnaast zijn er nog rosés die donker van kleur zijn. Deze komen over het algemeen minder vaak voor maar kunnen ook erg goed van smaak zijn. Deze wijnen hebben vaak meer body en een rijke smaak. Deze rosés hebben vaak tonen van rijper fruit en soms zelfs wat aardse tonen. De lichte roséwijnen zijn perfect voor op het terras, tijdens een feestje of op een zomer avond in de achtertuin. Terwijl de wat diepere wijnen vaak goed samen gaan met eten. 

Tip 2. Serveer rosé altijd gekoeld 

Het is van belangrijk een rosé altijd gekoeld uit te schenken. Wanneer u uw rosé heeft gekocht kunt u deze het beste meteen in de koelkast leggen. Dan weet u zeker deze goed gekoeld is als u deze uit serveert. Als u een fles rosé meeneemt naar tafel of een picknick dan kunt u gebruik maken van een koelsok. 

Tip 3. Drink rosé zo jong mogelijk

In tegenstelling tot de meeste rode en witte wijn. dient een rosé jong gedronken te worden, als een rosé veroudert verdwijnt de frisheid en worden zijn smaken ingetogen. Kies dan ook altijd voor een rosé van een recent oogst jaar en nooit ouder dan twee jaar oud.

tip 4. Komt de rosé uit de oude of nieuwe wereld?

Een ander punt waar u op kunt letten is of de rosé uit de oude of nieuwe wereld komt. Wijnen uit de oude wereld worden gemaakt van druiven geteeld op wijnstokken in Europa. Wijnen van deze wijnstokken zijn veelal complexer van smaak dan rosé wijnen uit de nieuwe wereld. 

 

Hoe kiest u de juiste rosè bij het eten? 

Om uw diner lekkerder te maken, kunt u daarbij een passende wijn drinken. Er zijn een aantal basisregels als het gaat om het drinken van een wijnsoort bij eten. Let bij het kiezen van een wijn op het volume en de smaakintensiteit van het gerecht. Een lichtere wijn past bijvoorbeeld beter bij een salade en bij een stoofschotel kiest u voor een krachtige wijn. Daarnaast kunt u een wijn goed combineren met een gerecht uit dezelfde streek. Lettend op basissmaken zoals zuur, zoet en bitter kan een wijn ook goed gecombineerd worden met bepaalde gerechten. Wilt u een goede wijn kopen, dan denkt u misschien dat u een wijn moet kiezen met een hoge classificatie. Dit is echter geen garantie voor een goede wijn, kijkend naar de smaakbeleving. Bij classificatie van wijn wordt er gekeken naar normen en wetten van landen die wijn produceren. Deze landen willen hun consumenten bepaalde garanties geven met betrekking tot de kwaliteit van hun wijnen.

Rosé wijn kopen

Als u een lekkere fles rosé wilt kopen, zijn er verschillende dingen waar u op kunt letten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen wijnen uit de nieuwe of oude wereld. Hier kunt u op letten aangezien de smaken kunnen verschillen. Hierbij wordt gelet op de leeftijd van de wijnstokken, die in onder andere Australië, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika jonger zijn. De smaak van de wijnen die hier vandaan komen zijn meestal fruitig en zoet. In Europa vindt u veel oudere wijnstokken. Dit met als resultaat dat de wijn scherper en knapperiger zijn in vergelijking met de wijnen afkomstig van de jongere wijnstokken. U kunt ook letten op de tint van de rosé, waarbij de diepgekleurde rosés een rijkere smaak hebben dan de lichtroze rosés. Deze smaken vaak een stuk frisser en lichter. Tot slot smaakt rosé het allerlekkerst als het koud is.

l p[=

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) over Rosé wijn, maar weet u niet goed welke wijn u moet kiezen? Het team van BergoVino biedt u graag een persoonlijk wijnadvies aan. Bij iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn in ons assortiment. Ook online helpen wij graag bij het bepalen van uw keuze door middel van uw eigen smaakprofiel.

De lekkerste rosé wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25