Spaanse mousserende wijnen

De laatste jaren is wijn met bubbels steeds populairder geworden en dat is niet voor niets. Behalve het feit dat een mousserende wijn lekker is, geeft hij ons ook nog eens een feestelijk gevoel. Ook de mousserende Spaanse wijn wordt steeds meer gedronken. Sommige mousserende wijnen uit Spanje mogen zichzelf een Cava noemen. Deze Cava wordt op dezelfde manier gemaakt als de Franse champagne.

Wat is Spaanse mousserende wijn

Spanje heeft een omvangrijke productie als het gaat om mousserende wijnen. Ook hier worden net zoals bij de champagne bepaalde regels gehanteerd en de productie van Cava staat sinds 1991 onder toezicht van de Europese Unie. De Cava wordt ook op dezelfde manier geproduceerd als de champagne, ook deze mousserende wijn uit Spanje ondergaat namelijk een tweede vergisting op de fles. In het Spaans heet dit de: método tradicional. Deze tweede vergisting duurt minimaal negen maanden.
Spaanse mousserende wijnen | BergoVino

Hoe wordt het gemaakt

De bekendste Spaanse mousserende wijn is Cava en de Cava wordt van oudsher gemaakt van drie druivenrassen, namelijk: de Macabeo (Viura) druif, de Xarel-Lo druif en de Parellada. Soms gebruikt men ook andere druivensoorten, zoals de Chardonnay en voor Rose Cava meestal Trepat.
Bij het maken van de Spaanse mousserende wijn worden tijdens de 1e alcoholische gisting de suikers uit de druif omgezet in alcohol en koolzuurgas (er ontstaat uiteraard wel wat koolzuur maar dat ontsnapt en is dus niet van belang in dit stadium, in feite produceert men in eerste instantie een gewone droge witte basiswijn met laag alcohol gehalte). Daarna gaat de basiswijn in een afgesloten stevige fles of vat. Hierbij wordt een mengsel van suiker en gist toegevoegd. Dit mengsel zorgt voor de 2e alcoholische gisting. Omdat de fles of het vat afgesloten is, kan het koolzuur niet ontsnappen en hierdoor ontstaat de bubbel in de wijn. Deze tweede gisting levert de beste Spaanse mousserende wijn op. Bij Cava is deze 2e gisting altijd in de fles.

Hoe komt de gist eruit?

Na de 2e gisting moet de gist uit de fles worden verwijderd, dit doet men op een speciale manier. De flessen worden langzaam vanuit een liggende positie naar een verticale positie gebracht, met de hals naar beneden. Soms machinaal, maar vaak nog met de hand.
Spaanse mousserende wijnen | BergoVino
Zodra alle gist op de kurk ligt, gaat de hals van de fles in een ijsbad van ongeveer min 20 graden. De gist bevriest en als de fles wordt geopend schiet de ijsprop eruit. De fles wordt voor het sluiten aangevuld met een mengsel van wijn en rietsuiker. De hoeveelheid suiker na de tweede gisting bepaalt of het een extra brut, brut, extra seco, semi seco of dulce wijn wordt. Spaanse mousserende wijn is verkrijgbaar in de witte en de rosé variant. Hieronder is aangegeven hoeveel restsuikers de mousserende wijnen of terwijl Cava’s bevatten:

Spaanse mousserende wijn dient minimaal negen maanden in de wijnkelder te zijn bewaard. Om de benaming ‘’reserva’’ te mogen dragen dient de mousserende wijn of cava minimaal 15 maanden bewaard te zijn geweest en ‘’gran reserva’’ dient de wijn zelfs een minimum van 30 maanden te hebben gelegen in de wijnkelder. Probeert u eens onze heerlijke Bodegas Vegalfaro, Cava "Caprasia" Brut Nature Reserva. 

Wat zijn verschillen met andere mousserende wijnen

Er zijn verschillende soorten mousserende wijnen we zetten de meest bekende soorten voor u op een rijtje.

  • Champagne

De meest bekende mousserende wijnen. Afkomstig uit de Champagnestreek in Frankrijk, en wordt geproduceerd van voornamelijk drie druivenrassen: Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier.
Spaanse mousserende wijnen | BergoVino

  • Crémant

Crémant een Franse mousserende wijn wordt op dezelfde manier als champagne gemaakt. Het verschil zit in de herkomst. Crémant wordt in diversen Franse wijngebieden gemaakt buiten de Champagnestreek. Voor Crémant mogen er andere druiven gebruikt worden maar wordt veel gebruikt gemaakt van de Chardonnay en de Pinot Noir druif. Ook in Luxemburg noemen ze het Cremant.

  • Sekt

Sekt is de Duitse en Oostenrijkse versie mousserende wijn en wordt gemaakt van de druivenrassen Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc druiven. Sekt wordt volgens de traditionele vinificatie methode van Champagne gemaakt. In Oostenrijk mogen alle ‘kwaliteitsdruiven’ gebruikt worden, dat kunnen er wel maar liefst 30 druivensoorten zijn.

  • Prosseco

Prosseco komt uit de Veneto streek in Italië. Het is een droge witte wijn die gefermenteerd is. De mousserende wijn wordt jong gedronken en wordt gemaakt van proseccodruiven, deze druif wordt ook wel de Glera genoemd. 
Spaanse mousserende wijnen | BergoVino

  • Cava

Cava is Spaanse mousserende wijn en is de Spaanse versie van de bovenstaande soorten.

Andere soorten mousserende wijnen zijn: Espumante, Moscato d’Asti, Lambrusco, Vonkelwijn of Cape Classique uit Zuid Afrika, Sparkling wine uit de nieuwe wereld, Franciacorta.

Het maken van een Cava duurt minimaal negen maanden, maar soms kiest de wijnboer ervoor om de wijn nog langer te laten rijpen met de gist. Het resultaat is dan vaak een fijnere, zachtere, rijkere en vollere wijn. Als het niet om een Cava gaat, dan spreken we alleen over een mousserende Spaanse wijn. Deze wijnen worden meestal op een andere manier voorzien van koolzuur die een stuk minder bewerkelijk is. De wijn krijgt dan de 2e gisting in een afgesloten vat. Deze manier lijkt nog enigszins op de método tradicional. Een andere manier die wordt gebruikt om een mousserende wijn te maken is om het koolzuur door middel van koolzuurgas onder druk in de wijn te spuiten, net zoals bij frisdranken gebeurt. Dit wordt vaak gedaan bij goedkope mousserende wijnen die vaak een mindere kwaliteit hebben.

Waarop te letten bij aankoop

De meeste Cava’s worden gemaakt in de provincie Catalonië, in de buurt van Barcelona. Als je een echte Cava wilt kopen, dan staat het woord Cava ook altijd op de fles. Daarbij kun je een Cava herkennen aan de ster met de vier punten die onder de kurk staat afgebeeld.

Wanneer wordt het gedronken

Een mousserende wijn uit Spanje is een uitstekend aperitief. Maar de Cava heeft net zoals Champagne ook een feestelijk tintje. Het is een wijn met een feestelijk tintje, maar ook in de andere jaargetijden bevalt hij prima. Hij doet het ook uitstekend met oesters of gerechten met paddenstoelen of truffels. Bij vettige gerechten breken de bubbels het ‘vettige’ in de mond en zorgen voor een verfrissing. Eigenlijk past de mousserende wijn bij luchtige, zoute, frisse én vette hapjes. Zelfs in combinatie met eieren doet de Cava het prima. Omdat je er zoveel kanten mee op kunt, mag de Cava natuurlijk ook niet ontbreken bij de tapas. Ontdek ons ruime aanbod van de beste Spaanse mousserende wijn bij BergoVino.
Spaanse mousserende wijnen | BergoVino

De Spaanse mousserende  wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25