Wijnen uit de Loire wijnstreek

Wijnen uit de Loire

Frankrijk heeft op het gebied van wijn natuurlijk veel te bieden. Er zijn meerdere bekende wijnstreken te vinden, die allemaal hun eigen charme kennen. In het midden van Frankrijk vindt u de Loire wijnstreek. Deze regio is vernoemd naar de langste rivier van Frankrijk. In deze streek wordt een enorme variëteit aan wijnen gemaakt, van rode wijn tot witte wijn en van droog tot zoet. Hieronder gaan we kijken naar deze prachtige wijnregio in Frankrijk, en laten we u kennis maken met de heerlijke wijnen.

De Loire wijnstreek

De Loire wijnstreek is dus gelegen langs de rivier de Loire, en wordt ook vaak de Loire Vallei (Val de Loire) genoemd. Deze idyllische streek van Frankrijk wordt daarnaast weer liefkozend de ‘tuin van Frankrijk’ genoemd. U kunt er prachtige natuur vinden, heerlijke streekproducten en uiteraard de mooie oevers van de rivier. De koningen hadden hier vroeger ook niet voor niets hun buitenverblijven. De streek is zeer uitgestrekt. Hij loopt helemaal van Sancerre tot aan de Atlantische oceaan. Het is de langste wijnstreek van Frankrijk. Wanneer u de rivier volgt, reist u door een glooiend en groen landschap. Naast wijngaarden zijn er ook andere vormen van landbouw en uitgestrekte bossen te vinden. De mooiste kastelen maken het plaatje helemaal compleet. Deze zaken zijn dan ook het visitekaartje van de streek. Omdat de Loire zo groot is, is het aanbod qua wijn divers. U kunt hier zowel witte wijnen als rode wijnen vinden, van zoet tot droog en alles daar tussenin. Dit komt door de verschillende soorten grond en de verschillen wat betreft klimaat. Het gebied wordt vaak onderverdeeld in Pays Nantais, Anjou-Saumur, Touraine en Centre. Deze deelgebieden kunnen dan weer worden opgedeeld in kleinere appellations. Een andere manier om dit uitgestrekte gebied op te delen in kleinere gebieden, is door het te verdelen in Boven-Loire, Midden-Loire en Beneden-Loire.

Boven-Loire

De Boven Loire bestaat uit de gebieden Sancerre en Pouilly-Fumé. De belangrijkste appellations zijn ook Sancerre en Pouilly-Sur-Loire. Daarnaast is ook bijvoorbeeld Bourgueil gelegen in dit deel. In Sancerre en Pouilly-Fumé domineren de Pinot Noir en de Sauvignon Blanc. Het bijzondere aan Sancerre is dat hier gebruik wordt gemaakt van mechanische oogst, in plaats van handmatige oogst. Er worden hier zowel witte, rode als rosé wijnen gemaakt. De witte wijnen hebben vaak aroma's van grapefruit en kruisbessen. In Pouilly-Fumé worden enkel witte wijnen gemaakt. U kunt hier een Sauvignon Blanc vinden die voller en rijker van textuur is dan de wijn uit Sancerre. De rode wijnen uit dit gebied zijn licht van body en kleur.

Midden-Loire

De midden-Loire bestaat uit meerdere gebieden, te weten: Anjou Saumur, Touraine, Vouvray en Chinon. De Chenin Blanc en Cabernet Franc domineren het gebied. Anjou staat bekend om de rosé wijnen met Cabernet Franc en Grolleau druiven. Samur daarentegen is bekend vanwege de mousserende wijnen, van de Chenin Blanc. Deze mousserende wijnen zijn zeer populair. Vouvray en Touraine zijn zeer divers qua aanbod. U vindt er voor witte wijn de Chenin Blanc, Sauvignon Blanc en de Chardonnay. Qua rode wijnen zijn er de Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec en Gamay. De rosé wijnen worden geproduceerd van de Pineau d'Aunis, Pinot Gris, Gamay en Pinot Noir. In Vouvray worden wel enkel witte wijnen gemaakt van de Chenin Blanc, die erg divers zijn. Ze gaan van kurkdroog tot extreem zoet. Rond Chinon wordt een groot gedeelte van de de rode wijnen uit de hele streek geproduceerd, met de Cabernet Franc druif. De wijnen uit dit gebied hebben vaak een wat paarse kleur en aroma's van grafiet en frambozen.

De beneden-Loire regio bestaat uit de Muscadet regio. In dit gebied is de Melon de Bourgogne druif de belangrijkste. Deze wijnen hebben tinten van mineralen en citrus.

Het klimaat en de ondergrond van de Loire

De Loire wijnstreek is een groot gebied, dat zich uitstrekt over zo'n 400 kilometer. Hierdoor zijn er verschillende klimaten en ondergronden te onderscheiden in het gebied. Het gehele gebied ligt in het midden van Frankrijk, waar de zomers vrij kort maar zeer warm zijn. Er valt ook redelijk veel neerslag, ondanks dat er veel zonnige dagen zijn. Doordat de rivier de warmte vasthoudt, zijn de winters zacht in dit gebied. De kust heeft hierbij meer een Atlantisch klimaat, met vrij veel regen en wind. Wanneer u verder landinwaarts gaat, krijgt u te maken met een zee- en landklimaat. Het klimaat is hier echter over het algemeen vrij koel.

Ook qua bodemtype is de Loire lastig te omschrijven, wat ook weer komt omdat het gebied zo uitgestrekt is. In het westen van de streek bestaat de grond met name uit graniet en schist. Wanneer u meer oostelijk gaat kijken, zult u kiezel en kalk tegenkomen. Weer wat verderop bestaat de grond met name uit klei en kalk, met in het uiterste oosten vooral kalk en silex. Dat laatste is een soort vuursteen.

De soorten wijn uit de Loire

U weet inmiddels dat het gebied groot is, de verscheidenheid aan klimaten groot en ook de ondergronden verschillend. Hierdoor zijn er ook veel verschillende soorten wijn, die worden gemaakt van verschillende rassen druiven. Het meest aangeplant in het hele gebied is toch wel de Melon de Bourgogne. Deze is door Nederlanders geïntroduceerd, in de 17e eeuw. Men bedoelde dit toen als druif voor brandewijn. De Chenin Blanc is een typische druif uit de Loire. Daarnaast groeien er ook druivensoorten die we ook in andere gebieden kunnen terugvinden, zoals in de Bourgogne of rondom Bordeaux. Denk aan de Chardonnay, de Sauvignon Blanc en de Pinot Noir. Verder zijn veel voorkomende druivenrassen de Cabernet Franc, Gamay, Chasseleas, Grolleua, Folle Blanche en de Arbois.

De bekendste wijnen uit de Loire

Er is dus een enorme verscheidenheid aan wijnen te vinden in dit gebied. Uiteraard zijn er wel een aantal zeer bekende en populaire wijnen te onderscheiden. Hieronder hebben we daarom een aantal mooie wijnen uit de Loire op een rijtje gezet.

  • De Saint-Nicolas-de-Bourgueil. Deze wordt gemaakt van de Cabernet Franc en is beroemd om de aroma's van framboos, kers, braam en rood fruit.
  • De wijnen van Vouvray, gemaakt van de Chenin Blanc druif, springen in het oog. Dit komt met name door de intens gouden kleur van deze wijnen.
  • De Chinon geniet grote bekendheid. Dit is een complexe witte wijn die tot wel acht maanden heeft kunnen profiteren van zijn droesem.
  • De Cremant de Loire. Alle bubbelwijnen in Frankrijk die worden gemaakt buiten de champagnestreek worden Cremant genoemd, en dit is de versie uit de Loire.
  • Gros Plant du Pays Nantais, uit het minder bekende wijngebied aan de Atlantische kust. Minder bekend gebied, maar wel een lekkere en populaire wijn.
  • Savennières en Coteaux du Layon.
  • Verder zijn er verschillende soorten Sauvignon Blanc uit dit gebied die zeer populair zijn. Naast de Sauvignon Blanc zijn er uiteraard ook mooie wijnen van Pinot Noir. Er is dus keuze genoeg wat betreft wijnen uit de Loire.

Classificatie

De Loire heeft veel te maken met de AOC classificatie, en daarmee een uitgebreide structuur voor beschermde gebieden. Iedere aparte regio heeft daarnaast weer zijn eigen manier van indeling. Daarnaast is men bezig om de betere wijnen uit het gebied een extra aanduiding te geven. Dit wordt Premier Cru genoemd, wat echter niet in alle gebieden van toepassing is.

Wijn en spijs

Vanwege de enorme verscheidenheid aan wijnen uit de Loire, past er bij veel gerechten en gelegenheden een wijn uit dit gebied. Wat u ook op het menu heeft staan, er is altijd een mooie wijn uit de Loire die hier perfect bij past.

 

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) over italiaanse wijn, maar weet u niet goed welke wijn u moet kiezen? Het team van BergoVino biedt u graag een persoonlijk wijnadvies aan. Bij iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn in ons assortiment. Ook online helpen wij graag bij het bepalen van uw keuze door middel van uw eigen smaakprofiel.

Uw online wijn adviseur | BergoVino

De lekkerste wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Uitverkocht
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Uitverkocht
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25