De juiste wijn bij uw wildgerecht

Nov 11 , 2021

De juiste wijn bij uw wildgerecht

Wild waar je wijn bij wilt!

Het is weer herfst! Een jaargetij met een dubbel gevoel. Enerzijds betekend de herfst het einde van de zomer, en staan de kouder, natter en donkere dagen weer voor de deur. Anderzijds, is de natuur prachtig! Bladeren in prachtige kleuren, de tijd van heerlijke lange boswandelingen, openhaardje aan, vroeg donker en dus lange avonden. Dé tijd voor heerlijk kokkerellen en genieten van lekker eten, en mooie wijnen natuurlijk!

De herfst is het uitgelezen seizoen om eens zo’n mooi stukje wild op tafel te zetten. Heerlijk met een goed glas wijn, waardoor uw wildschotel meteen zoveel lekkerder smaakt. Want tijdens het traditionele jachtseizoen, dat vanaf half oktober tot en met eind december loopt, kunt u kiezen uit een grote variëteit aan wild. Elke soort met zijn eigen speciale smaak. Van licht en verfijnd tot die stoere wildsmaak van haas en wildzwijn. Nederlands wild wordt doorgaans in twee soorten ingedeeld: wild met veren betreft gevogelte, zoals eend, fazantpatrijs en parelhoen, terwijl wild met haren om ree, herthaas en wildzwijn gaat. 

De quinoa kan van tafel en het is de tijd van wild gerechten

In de zomer willen we een strak buikje, hebben we allemaal ons best gedaan met meer vegetarische maaltijden en wellicht zelfs wat trendy vegan experimenten gedaan. Maar de herfst heeft haar intrede gedaan dus de quinoa, het zeewier en de groene salade kunnen aan de kant en het wild kan op tafel! Goede voornemens komen in januari wel weer, het is tijd om weer lekker lang en stevig te tafelen.

De herfst is natuurlijk dé tijd om te genieten van wat de Hollandse bossen ons te bieden hebben zoals paddenstoelen, kastanjes en natuurlijk wild! Het aanbod wild is in deze tijd enorm en zeer divers. Ons kleine landje kent vele soorten wild dus kunnen we volop genieten van vers en lokaal vlees. Voor sommige mensen klinkt de jacht als onnodig dierenleed, maar het is juist enorm belangrijk om de hoeveelheid wild te reguleren en is afschot noodzakelijk om voor de overige dieren voldoende leefruimte en voedsel te houden. Het eten van dit vlees is daarom juist enorm duurzaam ten opzichte van de bio industrie.

Lekker eten en goede wijn is altijd een goede combinatie

Wij bij BergoVino zijn gek op lekker koken en wij houden uiteraard ook van een mooi glas wijn bij de maaltijd. Het is natuurlijk erg fijn wanneer de wijn goed samengaat met je gerecht, maar dat dat niet altijd even makkelijk van te voren te bepalen is, dat weten wij ook. In deze blog willen we je graag wat tips geven om een juiste wijn te kiezen. Het lijkt soms onmogelijk.. Maar maak je niet te veel zorgen, probeer gewoon en geniet. Als de wijn lekker is, en het eten ook, dan zit je eigenlijk altijd goed. Wil je helemaal zeker zijn van je zaak!? Maak dan gewoon gebruik van ons gratis advies. Onze wijnexperts doen niet anders dan gerechten combineren met mooie wijnen.

Wanneer het buiten koud en nat is hebben we graag een lekkere stevige maaltijd. Daar past natuurlijk een wat stevigere wijn bij. Waar in de zomer frisse zuren lekker verkwikkend zijn zoeken we in de donkere maanden juist wijnen die een beetje verwarmen. Dus meer kruidigheid, wat houtrijping en body. Maar niet iedere wijn gaat bij ieder wildgerecht. Er zijn vele soorten wild en ook al dat wild kent natuurlijk verschillende onderdelen en bereidingswijzen. Daarnaast kun je ook nog eens oneindig variëren met garnituren en sauzen. We kunnen nu dus niet zomaar de perfecte match beschrijven, dit blijft maatwerk. Wel kunnen we een goede houvast geven.

Wildgerecht, stoofpotje

Laat de wijn je wildgerecht niet overtroeven

Het is een bekende uitspraak: ‘What grows together, goes together’, en in veel gevallen klopt dat. Heb je een lekkere Toscaanse pappardelle met een wildzwijnsragout op tafel getoverd? Ja! Neem dan ook gewoon een heerlijke Chianti Rufina Cedro, de Italianen hebben dat natuurlijk niet voor niets bedacht! Of wat dacht je van een klassieke hertenbiefstuk met wildsaus, wat cantharel en pastinaak? Gé-wel-dig met de Grand Marrenon rouge. Het zwarte fruit, de rijpe tannine en de specerijen smelten werkelijk samen met dit heerlijke luxe gerecht en wat het stiekem nog lekkerder maakt? een klein vleugje truffel.

De juiste wijn bij uw wildgerecht | BergoVino

Enfin… we beginnen zelf ook een beetje te watertanden, dus even terug naar het begin. Een algemene houvast voor wild en wijn. Hoe delicater het vlees, hoe verfijnder de wijn ook. Heb je bijvoorbeeld vederwild als fazant, parelhoen of kwartel gebruikt dan kun je het beste gaan voor een smaakvolle doch elegante wijn. Denk aan een mooie riesling zoals de Karle Winklerberg trocken of Granit van domaine Frey. Helemaal perfect als je het gevogelte combineert met zuurkool of frisse zoetzure compote. Een koud voorgerecht van wildpate? Pak een wijn met een klein zoetje. Niet schrikken, niet heel zoet, maar net even wat fruitigheid. De muskateller van Peth Wetz bijvoorbeeld.
Er is ook steviger gevogelte zoals eend en duif, daar combineert een niet te zware rode wijn erg mooi bij. Denk aan een klassieke pinot noir, een wat boerse cabernet franc of laat je eens verrassen door een rode wijn uit Oostenrijk gemaakt van blaufränkisch. Een belangrijke les, hoe gek wij ook zijn van wijn, het gaat in de basis om je gerecht. De wijn is er ter ondersteuning, 1+1 moet 3 zijn. Dus laat de wijn je mooie gerecht niet overstemmen, dat zou jammer zijn van al je inspanningen.

Doe eens gek, neem een rosé in de herfst of wij uw wildgerecht!

Dan hebben we naast vederwild de categorie haarwild. Dat is er in groot en klein. Wild konijn bijvoorbeeld heeft wit vlees maar wel met een intense smaak. Pak een lekker volle witte wijn, vooral als het een gestoofd gerecht is. Lekker robuust met houtlagering. Haas is echt een wildsoort voor de liefhebber, vooral de bouten in een typische hazenpeper. Veel specerijen, kruidkoek, chocola, laurier, jeneverbes, kaneel en rode kool er bij.. ja dat vraagt om een intense wijn. Pak een mooie rioja crianza, een garnacha of een bordeaux. Succes gegarandeerd.

ORIS - MARRENON - Aux Caves de France


Dan het grote wild, ook hierin loopt het flink uiteen. Voor een wildzwijnsmedaillon met roomsaus, paddenstoelen en pompoen, neem eens een winterse rose: ‘Oris’, een unieke rosé met wat houtrijping. Of een oer-Franse Cotes du Rhone van Rocca Maura of ons succesnummer primitivo Bocca della Verita uit het zonnige zuiden van Italië. Wanneer je wildzwijn in een wildstoofschotel gebruikt kun je het beste gaan voor een tandje krachtiger. Neem bijvoorbeeld een Ripasso della Valpolicella of een Chianti.
Het meest tot de verbeelding sprekende stukje wild rond de feestdagen is wel het Hert. Een mooi mals stukje hertfilet is natuurlijk onovertroffen. Delicaat en smaakvol. Bak hem mooi medium met een krachtige jus, wilde paddenstoelen, stoofpeer, spruitjes en wat cranberries en het feest is (bijna) compleet. Wij kiezen bij deze wildtopper voor een lekkere warme volle wijn met wat houtrijping en rijpe tannines. Je kunt hier veel kanten mee op maar een van onze favorieten is wel de biologische wijn van Vegalfaro gemaakt van de inheemse Bobal druif, de Rebel.lia crianza. Een wijn barstensvol kruidigheid, kersenfruit, een goede bite en perfect in balans met de houtrijping.

De juiste wijn bij uw wildgerecht | BergoVino

Daag ons uit, wij helpen u graag!

Wijn en spijs is super leuk, ook best lastig, maar oh zo leuk als je er in slaagt de perfecte match te maken! Wij hebben een tool ontwikkelt die je helpt om een goede passende wijn te vinden, maar nog leuker vinden we het als u een van onze experts wil uitdagen met uw wildgerecht. Ze staan voor u klaar om u te voorzien van een vrijblijvend advies op maat zodat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken.

De juiste wijn bij uw wildgerecht | BergoVino