Zes toonaangevende wijnstreken in Europa

Europa, een paradijs voor wijnliefhebbers 

Europa is een paradijs voor wijnliefhebbers. Van de romantische valleien in Toscane tot de uitgestrekte wijngaarden op de oevers van de Gironde in Bordeaux. En van de gepassioneerde familiebedrijven in Niederoesterreich tot de glooiende hellingen langs de Ebro rivier in Rioja. In Europa vindt je enkele van de beste wijnregio’s ter wereld. Hieronder beschrijven we zes van de meest toonaangevende.

Wijnen uit het verrassend Oostenrijk

Niet iedereen zal Oostenrijk direct met wijn associëren. Toch is wijnproductie een belangrijk onderdeel van de cultuur van dit land. Niet alleen vindt je er unieke, inheemse druivensoorten, de productie is voornamelijk in handen van kleinschalige familiebedrijven waar van generatie op generatie wordt gewerkt aan het perfectioneren van de druivenrassen.

Oostenrijk kent drie grote wijnregio’s: Niederoesterreich, Burgenland en Steiermark. Daarnaast zijn er nog zestien kleinere regio’s, waaronder die rond de hoofdstad Wenen.
De belangrijkste druivensoort van Oostenrijk – de nationale trots kun je wel zeggen - is de Grüner Veltliner. Dit is een inheemse soort die ongeveer tweederde van de totale druivenaanplant beslaat. Van deze Grüner Veltliner worden allerlei typen witte wijn gemaakt: van licht en fruitig tot krachtig en vol karakter. Terugkerende aroma’s zijn appel, witte peper en grapefruit. De frisse wijnen gemaakt van de Grüner Veltliner gaan goed samen met visgerechten en pasta’s en vele andere gerechten afhankelijk van de vinificatie (wijnbereiding).

Zes toonaangevende wijnstreken in Europa | BergoVino

Een andere unieke inheemse druivensoort waar Oostenrijk om bekend staat, maar dan voor rode wijn, is de Blauer Zweigelt. Dit is een zogeheten Blaufränkisch druif die zorgt voor wijn met aroma’s van pruim en zwarte kers. Andere druivensoorten die in Oostenrijk voorkomen zijn de Riesling en de Pinot Blanc voor witte wijn en de Sankt Laurent en Pinot Noir voor rode wijn.
De Oostenrijkse wijn classificering is gebaseerd op de Europese regelgeving voor wijnbouw. Echter gaat Oostenrijk wijn classificering nog een iets verder en heeft het één van de strengste en meest uitgebreide wijnwetgeving ter wereld. De regelgeving heeft veel overeenkomsten met het buurland Duitsland. De kwaliteitswijnen uit Oostenrijk, bekend als VQPRD wijnen, zijn net als in Duitsland onder te verdelen in Qualitätswein en Prädikatswein, het eigne verschil is dat Kabinett hier niet tot de Prädikatswein maar de Qualitätswein behoort en bestaan er 2 Prädikate meer, namelijk Ausbruch en Strohwein.
 bij alle Qualitätswein en Prädikatswein wordt er zowel naar de samenstellling van de wijn als de smaak tevens worden alle wijnen twee keer gecotroleerd door de overheid.

Opmerkelijke Franse Bourgogne wijnen 

De Franse streek Bourgogne is één van de bekendste en tevens opmerkelijkste wijnregio’s ter wereld. De gerenommeerde wijnen die hier worden geproduceerd, zijn afkomstig van twee druivensoorten: Chardonnay voor witte wijn en Pinot Noir voor rode wijn.

Het opmerkelijke van Bourgogne is, dat de wijnstreek bestaat uit vele versnipperde wijngaarden. De reden hiervoor is te vinden in de geschiedenis. Eeuwen geleden was het land in deze regio in handen van de kloosterorden. Het waren de monniken die zich bezig hielden met de wijnbouw en nauwkeurig iedere eigenschap van elk stuk grond noteerden. Daarmee legden ze de basis voor het latere Grand Cru en Premier Cru systeem. Maar daarover zo meteen meer.
Na de Franse Revolutie, werden de wijngaarden van de kloosters opgedeeld en verkocht aan verschillende eigenaren. Tevens stelde Napoleon Bonaparte het erfrecht in. Dat betekende dat als een grondeigenaar overleed, zijn kinderen elk een deel van het land erfden. Dat leidde tot een verdere versnippering van de wijngaarden in de Bourgogne.

Bij de wijnbouw in de Bourgogne draait alles om terroir. Iets wat de monniken eeuwen geleden al hadden vastgesteld. Het begrip terroir omvat alles wat van invloed is op de kwaliteit van de wijn, zoals grondsoort, (micro)klimaat, druivensoort en menselijke inbreng. Als op een wijnlabel AOP staat, wat Appellation d’Origine Protégée betekent, weet je dat je met een wijn te maken hebt die uit een bepaalde streek komt en met specifieke kennis uit die streek is gemaakt.

Wijngaarden in de Bourgogne waar het terroir zorgt voor kwalitatief superieure wijnen, mogen de naam Grand Cru dragen. Dat is de hoogste klassering die een wijngaard in Bourgogne kan krijgen. In totaal zijn er 33 Grand Cru wijngaarden in Bourgogne die verantwoordelijk zijn voor zo’n één procent van de wijnproductie in het gebied. Je begrijpt het al: Grand Cru wijnen zijn de wijnen waar een flink prijskaartje aan kan hangen. Het zijn wijnen voor in je wijnkelder om het zo te zeggen. Bekende Grand Cru’s van de Bourgogne zijn: Clos de Tart, Chablis, Montrachet, Charlemagne en Clos de Vougeot. Direct onder de Grand Cru’s komen de wijnen uit de wijngaarden met het label Premier Grand Cru. Daarvan zijn er 635.

Zes toonaangevende wijnstreken in Europa | BergoVino

Wereld beroemde wijnen uit de Bordeaux in Frankrijk 

Zeg je Bordeaux dan zeg je wijn. Deze streek in zuidwest Frankrijk is bijna synoniem aan deze karaktervolle drank. Het is de regio waar populaire druivenrassen Cabernet Sauvignon en Merlot hun oorsprong hebben.

Bordeaux ligt aan de Atlantische kust. Door de streek lopen twee rivieren, de Gironde en de Dordogne, die een groot effect hebben op het aanwezige klimaat en op de grond. Het zijn bovendien deze rivieren die de regio als het ware opdelen in de drie belangrijke wijnstreken: de linkeroever, de rechteroever en het gebied tussen de rivieren in wat ze in het Frans ‘Entre-Deux-Mers’ (tussen twee zeeën)noemen.
De linkeroever is het gebied van de mooie Cabernet Sauvignon druif. De heerser van de rechteroever is de Merlot druif en in Entre-Deux-Mers is het de Sauvignon Blanc die de boventoon voert.

Kenmerkend voor wijnen uit Bordeaux is dat het bijna altijd blends zijn van meerdere druivensoorten. Er zijn in deze regio dertien erkende druivensoorten waarvan de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Malbec de meest gebruikte en meest traditionele zijn voor rode wijnen. Witte wijn uit Bordeaux wordt voornamelijk geproduceerd uit de druivenrassen Sauvignon Blanc, Sémillon en Merlot Blanc.
In tegenstelling tot Bourgogne, waar de kwaliteit van de wijn wordt gelinkt aan de wijngaard, wordt in Bordeaux de status gegeven aan het wijnhuis (chateau).
Het officiële classificeringssysteem van Bordeaux stamt uit 1855 en hierbij worden vijf rangen onderscheiden, van de vijfde tot de eerste oogst (Cru). Tot de wijnhuizen met de hoogste status, Premier (eerste) Cru of Grand Cru, behoren onder meer de Chateau Margaux met de gelijknamige wijn, Chateau Latour, Chateau Lafitte Rothschild, Château Haut Brion, Château Mouton Rothschild.

Onvergetelijk Rioja wijnen uit Spanje 

Een bestemming die zeker niet mag ontbreken op de bucketlist van wijnliefhebbers is La Rioja in het Noorden van Spanje. Deze door de Spaanse wet erkende wijnstreek (Denominación de Origen Calificada – DOCa) strekt zich uit over beide oevers van de Ebro rivier en telt zo’n 65.000 hectare aan wijngaard. La Rioja bestaat uit drie sub-regio’s: Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja. Dat is belangrijk om te weten, omdat deze regio’s onderling aanmerkelijk van elkaar verschillen wat betreft bodemsoort, geografische ligging en klimaat. En dat is weer van invloed op de smaak en het karakter van de wijn. Eén van de redenen voor de immer groeiende populariteit van deze regio is dan ook de rijkdom aan wijnstijlen die je er kunt vinden.

Wijnen uit Rioja zijn een blend van druivenrassen die worden geproduceerd in de hele streek. De ster is de inheemse soort Tempranillo voor rode wijn. Andere erkende druivenrassen voor rode wijn zijn Grenache en Graciano.
Bekende en erkende druivensoorten voor witte wijn zijn onder andere Viura en Tempranillo Blanco maar ook Chardonnay en Sauvignon Blanc.
Naast de DOCa classificering die geldt voor wijnen afkomstig uit een bepaalde regio, kent Spanje sinds 2003 ook de kwaliteitsaanduiding Vinos de Pago die wordt gegeven aan een specifieke wijngaard of wijnhuis. Een wijn met een Vinos de Pago label wil zeggen dat die wijn geheel uit druiven van de eigen productie bestaat.

Wijnen uit het betoverende Toscane in Italië

Denk je aan Toscane, dan denk je aan groen glooiende heuvels, beroemde steden met indrukwekkende architectuur, pittoreske dorpjes en warme kleuren. En natuurlijk aan wijn! Want de warme Toscaanse zon en de vruchtbare Toscaanse bodem zijn zeer geschikt voor het rijpen van druiven die garant staan voor fantastische wijnen. Toscane is niet voor niets één van de beroemdste wijnstreken van Europa. Het grootste deel van de productie bestaat uit rode wijn van de inheemse Sangiovese druif. Bekende Italiaanse wijnen gemaakt van de Sangiovese zijn Chianti, Brunello di Montalcino en Montepulciano.
Zes toonaangevende wijnstreken in Europa | BergoVino

In Italië worden rangen gebruikt om kwaliteitswijnen te onderscheiden. De hoogste status heeft het label D.O.C.G., wat staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita. De wijnstreek Montalcino bijvoorbeeld heeft een D.O.C.G. status. De gerenommeerde wijn die hier wordt gemaakt heet Brunello. Deze Brunello di Montalcino is voor honderd procent gemaakt van Sangiovese druiven en rijpt soms wel twintig jaar voordat hij perfect op smaak is. Brunello di Montalcino heeft een fruitige smaak met tonen van cranberry, aardbei, koffie en zongedroogde tomaat. Deze wijn paart goed bij gerechten met rood vlees. Direct onder de D.O.C.G. wijnen, vindt je de wijnen met DOC status, wat staat voor Denominazione di Origine Controllata.

De verfijnde Piëmonte wijnen uit Italië

Minder bekend misschien dan Toscane, maar ook in de Italiaanse streek Piëmonte worden prachtige, wereldberoemde wijnen geproduceerd. Neem alleen al Barolo, ook wel de koning der wijnen genoemd. Samen met de Brunello di Montalcino uit Toscane en de Amarone uit wijnregio Veneto vormt hij het trio van D.O.C.G topwijnen uit Italië. Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo druif en is een stevige rode wijn met veel zuren, tannine en aroma’s van kruiden, truffel en rozen. De wat zware Barolo komt het beste tot zijn recht met een hartig vleesgerecht.

Piëmonte ligt in het noordoosten van Italië met op de achtergrond de imposante Alpen. De regio is heuvelachtig en befaamd om zijn nevel die ‘s ochtends in de valleien blijft hangen boven de wijngaarden en in de loop van de middag weg trekt. Deze nevel heet ‘nebbia’ en de bekendste druif uit Piemonte, Nebbiolo, is hiernaar vernoemd. Bekende druiven voor witte wijn zijn hier: Moscato, Cortese en Arneis.

Behalve befaamd om zijn wijnen en adembenemende landschap, is Piëmonte ook geliefd vanwege zijn keuken. Deze streek staat bekend om de verfijnde, smakelijke gerechten. Dus, wat wil je als wijnliefhebber nog meer?

Opzoek naar uw favoriete wijnstreek?

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door kwaliteitswijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak en budget hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

Zes toonaangevende wijnstreken in Europa | BergoVino

Europese Kwaliteitswijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino besteld u uw kwaliteitswijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnenrode wijnenrosé wijnenmousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische)biologische en duurzame wijnenAl onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd 

 


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25