Zoete witte wijnen

Zoete witte wijn

Wij nemen u graag mee in de wondere wereld van zoete witte wijn. Welke verschillende soorten zoete witte wijn zijn er? Hoe worden ze gemaakt en waarom zijn ze soms zo bespottelijk goedkoop? Zijn het allemaal wel echte wijnen?

Wat is zoete witte wijn

Er zijn droge wijnen en zoete wijnen. Het verschil zit hem in het aantal grammen restsuiker in de wijn. Hoe meer suiker, hoe zoeter de wijn. Suiker maskeert de zuren in wijn, versterkt de smaak van fruitigheid, geeft een sappige structuur en wordt daardoor erg vriendelijk en makkelijk drinkbaar. Droge wijnen hebben vaak een strakke of zure smaak en/of mondgevoel. Droge witte wijnen kunnen wat zwaarder zijn door houtrijping en hebben vaak een bittertje in de afdronk.

Zoete witte wijnen | BergoVino

Zoete witte wijnen kunnen op 2 natuurlijke manieren gemaakt worden. De eerste is door het gebruik van overrijpe druiven. Deze bevatten erg veel suiker waardoor er na de vergisting restsuiker overblijft en dat resulteert in een zoete wijn. De andere optie is dat de wijnboer de vergisting afbreekt. Hierdoor worden niet alle suikers omgezet in alcohol en blijft er natuurlijk suiker in de wijn. Het alcoholpercentage van deze wijnen is dan ook vaak lager dan die van droge witte wijnen. Het percentage alcohol varieert tussen de 7,5% en 10% alcohol.

De goedkope wijnen, zijn vaak wijn houdende dranken en worden op industriële manier geproduceerd. Het zijn vaak goedkope zoete witte wijnen die worden verkocht als wijn.

Wijn houdende drank

Eerst even een noot over het imago van ‘zoete witte wijn’. Wie kent ze niet: de literpakken Liebfraumilch, de Bereich Bernkastel, Sonnenschatz en Kufertrunk. Dranken die verkocht worden als ‘zoete witte wijn’ of ‘Moezelwijn’. In veel gevallen betreft het hier geen wijn maar een ‘Wein gehaltest Getränk’, dus een drank met wijn er in. Deze wijn is aangemaakt met water, suiker en kruidensmaken en is vaak laag in alcohol. Voor velen gelukkig slechts een opstap naar echte wijn.

Deze wijnen worden gemaakt door grote bedrijven ‘kellereien’. De benodigde goedkope wijn die hiervoor wordt gebruikt kan uit heel Europa komen om vervolgens in de consumentenbeleving als Moezelwijn verkocht te worden. Massaal verkocht in supermarkten en via groothandels voor ongekende prijzen. De kwaliteit van deze zoete witte wijn is dan ook vaak niet goed en doet afbreuk aan het imago van zoete witte wijn.

Zoete witte wijnen | BergoVino

Kwalitatieve zoete witte wijn

Een zoete witte wijn kan immers ook gewoon een lekkere wijn zijn met een zoete smaak. Ze zijn er in vele soorten. In deze blog houden we de echte zoete dessertwijnen buiten beschouwing en nemen u in vogelvlucht mee langs de bekendste zoete witte wijnen.

Moezel

Werkelijk een prachtige streek! De machtige rivier ‘Moezel’ kronkelt door het gecreëerde landschap met soms zeer steile hellingen en subliem mooie wijngaarden. Hier bevindt zich zelfs de steilste wijngaard van Europa; de Bremmer Calmont. De bodems kenmerken zich door de aanwezigheid van leisteen. De Riesling druif is hier de koningin en zorgt voor de mooiste wijnen. Van droog, complex en mineraal (enkel van de meest begeerde wijnen ter wereld) tot aan edel en zacht zoete wijnen. De wijnen die in de moezel worden geproduceerd zijn zeer divers. Naast wijn drinken kunt u hier heerlijk varen of fietsen langs prachtige dorpen als Cochem, Bernkastel, Trier, Saarburg of Traben Trarbach. Bent u hier nog nooit geweest! Dan is het echt een bezoek waard.

Naast de Riesling wordt voor de friszoete Moezelwijnen vaak gebruikt gemaakt van druiven zoals de Müller-thurgau, Weissburgunder (Pinot Blanc) en Elbling. De wijnen zijn zuiver en toegankelijk doordat de alcohol percentages doorgaans wat lager liggen, zo’n 7,5 tot 10%. De volfruitige wijnen zijn zo zeer plezierig en goed doordrinkbaar.

Zoete witte wijnen | BergoVino

Berg und Wald

Wij hebben in de afgelopen jaren een geweldige samenwerking met Weingut Christoffel opgebouwd.  De Berg und Wald van Christoffel is al jaren een regelrechte hit in ons assortiment. Een wijn in pure vorm, u proeft echt het druivensap, zeer plezierige friszoete fruitigheid en loepzuiver.

Graves Superieures

Naast de wijnen uit de Moezel is dit wel de bekendste zoete witte wijn die er is. De Graves Superieures komt uit het gebied Graves in de Bordeaux, Zuid Frankrijk. Deze wijn wordt gemaakt van zeer rijpe druiven waardoor de wijn zoet is. De druif die men gebruikt is de Semillon. De Graves Superieures is doorgaans wat ‘dikker’, voller en zoeter dan de wijnen uit de Moezel. Om er zeker van te zijn dat de wijn zoet is let u op het woord Moulleux op het etiket. Moulleux, letterlijk vertaald ‘zacht’, is het type wijn dat de Graves Superieures is.

Canei

Een ander fenomeen in de supermarkt bij de zoete wijnen is de Canei. Een enorm merk uit Noord Italië dat zich richt op licht zoete en sprankelende wijnen. Niet te zwaar in alcohol en een klein bubbeltje maken het voor velen een ideale zomerdrank. Inmiddels is Canei er ook met allerlei verschillende smaakjes om zo vooral de generatie twintigers te verleiden. 

Zoete witte wijnen | BergoVino

Lambrusco

Vooral bekend als de eenvoudige en licht mousserende wijn die u bij de Italiaan te drinken krijgt. Hij is er in wit maar veel bekender is de rode variant. Fruitig, zoet en fris. Een zachte bubbel. Dat zijn de voornaamste kenmerken. Ook zijn er droge en meer gastronomische varianten verkrijgbaar maar die hebben nog wel wat tijd nodig om de weg naar de markt te vinden.

Elzas

Dat veel zoete witte wijn vooral voor enorm lage prijzen via supermarkten worden verkocht is wel duidelijk. Dat de kwaliteit vaak te wensen over laat ook, en dat werkt niet echt mee om het imago van zoete wijn een beetje op te krikken.

Uiteraard is er helemaal niets mis mee wanneer u niet van droge wijn houdt. Of als u een beginnende wijndrinker bent die een veilige keuze wil maken. Probeer dan eens een mooie Gewürztraminer of Pinot Gris uit de Elzas, een Spätlase uit Duitsland, een demi sec Chenin Blanc uit de Loire of een rijkere Viognier uit Zuid Frankrijk. Allemaal zeer mooie wijnen die een klein beetje restsuiker bevatten. Wijnen die lekker zijn om zo te drinken maar een goede keus zijn voor wijn en spijs combinaties.

Tip van onze vinologen: Koop eens een duurdere en kwalitatief betere zoete witte wijn, daar zult u veel drinkplezier voor terugkrijgen. 

Zoete witte wijnen | BergoVino   

Zoete witte wijnen online bestellen bij BergoVino

Bij BergoVino bestelt u snel, veilig en makkelijk uw zoete witte wijnen online. Ons assortiment omvat exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit vooraanstaande wijnlanden en regio's. Daarnaast bieden wij een ruime keuze aan vegan (veganistische) wijnen, biologische wijnen en duurzame wijnen. Elk van onze wijnen is per fles te bestellen en wordt geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij doen ons best om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Bestellingen vanaf 75 euro worden gratis bij u thuisbezorgd.


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25