Alle praktische informatie over Spaanse witte droge wijn Verdejo

Nov 04 , 2021

Alle praktische informatie over Spaanse witte droge wijn Verdejo

Verdejo: deze Spaanse witte wijn is een allemansvriend

Wist je dat Nederland één van de grootste afnemers van wijnen afkomstig uit Rueda is? Het paradepaardje van Rueda is Verdejo, een witte wijn waar je vast wel eens van gehoord hebt. Je vindt het in Nederland tegenwoordig namelijk op bijna iedere menukaart en in ieder wijn schap! Hoewel de Verdejo het aan populariteit nog niet haalt bij Sauvignon Blanc of Chardonnay, zien steeds meer mensen de veelzijdigheid van dit wijntje dat eigenlijk bij iedereen wel in de smaakt valt. Bovendien kan Verdejo zowel in de winter als in de zomer uitstekend gedronken worden. In dit artikel vertellen we je alles wat je wilt weten over Verdejo: waar het vandaan komt, hoe het smaakt, hoe het gemaakt wordt en natuurlijk: hoe je Verdejo het lekkerst serveert in een combinatie van wijn en spijs.

De herkomst van Verdejo

Misschien hoor je het al aan de naam, maar het thuisland van de Verdejo is Spanje. Het bekendste wijngebied van Spanje voor witte Verdejo wijnen is Rueda. Naast dit befaamde gebied voor voor de Verdejo druif wordt deze druif ook in andere Spaanse wijngebieden aangeplant. Rueda ligt ten noordwesten van Madrid en de wijngaarden zijn verspreid over drie provincies: Valladolid, Segovia en Ávila. De wijngaarden liggen op 750 tot 800 meter hoogte en zijn voor 98% beplant met druiven voor witte wijn, waarvan 87% Verdejo. Hoewel we de Verdejo druif nu kennen als typisch Spaans, komt hij oorspronkelijk uit Noord-Afrika. In de 11e eeuw vond de Verdejo druif via Zuid-Spanje zijn weg naar het noorden, waar de druif in eerste instantie vooral gebruikt werd voor het maken van sherry's. Gelukkig kwam daar op een gegeven moment verandering in, want deze heerlijke witte wijn is inmiddels niet meer weg te denken uit het het wijn schap en van de wijnkaarten in onze horeca.

Zo groeit de Verdejo druif

Door de samenstelling van de grond en het voor druiven barre klimaat in Rueda, krijg je een fruitige wijn met een goede zuurgraad: precies naar de smaak van Nederlandse wijndrinkers! En dat is best bijzonder, want de meeste druivensoorten gedijen juist niet zo goed in de omstandigheden waarin de Verdejo floreert. In Rueda heeft de Verdejo druif te maken met extreem warme zomers, droogte en kou in de winter. Voor veel druiven zou dit een probleem zijn, maar niet voor Verdejo: zijn dikke schil maakt dat hij goed bestand is tegen extreme temperaturen. De regen die valt in de lente en de herfst zorgt ervoor dat de bodem alle vitamines bevat die de Verdejo druif nodig heeft om te volgroeien en later omgetoverd te kunnen worden tot een heerlijke wijn.

De verschillende smaken van Verdejo

Verdejo is een heldere witte wijn die eigenlijk bij iedereen in de smaakt valt. De wijn zelf is licht, maar de aroma's zijn intens met kruidachtige tonen en frisse fruitsmaken. Verdejo heeft een hint van citrus en meloen en de zuurtegraad is vrij hoog. Sommige mensen zullen zelfs zeggen dat Verdejo een zweem van venkel en witte perzik heeft. De meeste Verdejo's zijn jonge wijnen, maar het is zeker ook mogelijk om Verdejo te rijpen. Hiervoor wordt eikenhout gebruikt. Een Verdejo die op eikenhout gerijpt is, heeft vaak een wat vollere smaak en textuur. De smaken van deze gerijpte wijnen verschillen van licht-rokerig met nootachtige tonen, tot volle aromatische wijnen met een hint van amandel en honing.
Alle praktische informatie over Spaanse witte droge wijn Verdejo | BergoVino

Vinificatie: het maakproces van Verdejo

De Verdejo is dus een makkelijke druif die groeit onder extreme weersomstandigheden. De uitdaging waar je tegenaan loopt als je deze witte wijn wilt maken, is dat de Verdejo druif overgevoelig is voor zuurstof. Om te voorkomen dat een overschot aan zuurstof zorgt voor vroegtijdige gisting in de druif, oogsten veel wijnboeren hun Verdejo 's nachts en worden de druiven geperst in metalen vaten. Hoe sneller het proces, hoe minder zuurstof erbij kan komen en hoe lekkerder de wijn. Gekoelde fermentatie en vinificatie onder een laag stikstof dragen ook bij aan het voorkomen van oxidatie en het bederven van wat een heerlijke frisse, fruitige wijn moet worden. Het is mogelijk de jonge wijn verder te laten rijpen op hout. Uniek aan Verdejo is dat het fruitige van de wijn door dit proces niet verloren gaat.

Wijn en spijs: zo serveer je Verdejo

Zet de wijn tenminste 3 uur voordat je de fles open wilt maken in de koelkast. Dan weet je zeker dat je Verdejo een temperatuur van 8 tot 10 graden Celsius heeft. En laat dit nou dé temperatuur zijn waarop een Verdejo het best op smaak is! Doordat Verdejo een hoge zuurgraad heeft en fris-fruitige smaken, gaat Verdejo bijzonder goed bij visgerechten. Denk bijvoorbeeld aan een simpel stukje gegrilde vis of pak lekker uit en maak wat de Spanjaarden eten bij hun Verdejo: een smeuïge paella! Tevens gaan de wijnen ook uitstekend bij een borrelplankje met verschillende soorten kaas of een feestelijke gelegenheid. Maar laten we eerlijk zijn: uiteindelijk is Verdejo bij uitstek een wijn die goed samengaat met ieder hapje, ieder gezelschap en ieder seizoen!
Alle praktische informatie over Spaanse witte droge wijn Verdejo | BergoVino

Kooptips voor Verdejo liefhebbers

Met een droge witte Verdejo zit je eigenlijk altijd wel goed en voor een paar euro koopt u een lekker Verdejo uit het schap bij een wijn winkel. Maar er zijn natuurlijk wel verschillen in smaak en kwaliteit. De Verdejo's van Finca de la Galana bijvoorbeeld, blinken uit in hun prijs-kwaliteit verhouding. Voor een euro of zes heb je een heerlijke fles witte wijn. De 'Recuerdos' staat garant voor fraaie geuren van mango, perzik en gras en smaakt in de verte zelfs een beetje naar snoepjes! Deze wijn is licht en makkelijk drinkbaar, ideaal voor een zomerse dag. De andere wijn van Finca de la Galana, die simpelweg de naam 'Verdejo' draagt, heeft daarentegen tropische aroma's en tinten van balsamico. Wil je een iets luxer wijntje? De Verdejo van Finca los Aljibes, de 'Cata de Morante', is heerlijk mild en fruitig. Je ruikt elegante en tropische geuren, terwijl je kruisbessen en citrus proeft.

Vind je Verdejo lekker en wil je weten hoe Verdejo zich verhoudt tot andere witte wijnen? Probeer dan ook eens een frisse Sauvignon Blanc.