Alles wat u moet weten over de Rhône

Wijnen uit de Rhône

De Rhône is een Franse wijnstreek, gelegen in het zuidoosten. Het is de oudste wijnstreek van Frankrijk. Vanuit deze wijnstreek worden met name rode wijnen geproduceerd, maar de rosé is hier de laatste tijd ook in opkomst. Witte wijn wordt daarentegen steeds minder geproduceerd in het gebied. Het gebied wordt vaak opgedeeld in het noordelijke deel en het zuidelijke deel, en wordt ook wel de Rhônevallei of Cote du Rhône genoemd. Hieronder gaan we dieper op deze bekende wijnstreek in Frankrijk!

BergoVino | afbeelding Rhone zuid Frankrijk

De geschiedenis van de Rhône

Het Rhônegebied kent een lange geschiedenis als het gaat om wijnbouw. In het gebied tussen Vienne en Avignon wordt al meer dan tweeduizend jaar wijn geteeld. Het dal van dit gebied is van oudsher een goede route qua verbinding. Dit in combinatie met de bekendheid van de streek en de diversiteit van de wijnen heeft het een zeer populair wijngebied gemaakt. De kennis en het vakmanschap van de wijnboeren is bovendien groot, waardoor de wijn uit dit gebied bekendstaat als kwalitatief van hoog niveau. De verschillende soorten bodems en omstandigheden qua klimaat worden op deze manier optimaal benut.

De oorsprong van het gebied ligt in Gard, een departement. De wijnen uit dit gebied stonden al in de 17e eeuw bekend als zeer goed, en Côte du Rhône was de naam van het administratieve district. In 1650 al werd er een reglement opgesteld, waarmee werd getracht de authentieke herkomst van de wijnen en de kwaliteit te garanderen. In 1737 kwam er een edict van de koning, waarin stond dat alle wijnen uit dit gebied moesten worden gebrandmerkt met de letters CDR. Pas in de 19e eeuw zijn de wijngaarden uitgebreid naar de andere gebieden in de streek, en ook naar de andere oever van de rivier. Momenteel is dit gebied een van de bekendste wijnregio’s van Frankrijk, en zelfs van de wereld.

BergoVino wijn afbeelding Rhone

De Rhône als wijnregio

De appellation Côtes du Rhône bevindt zich tussen Vienne en Avignon. Het gebied bestaat uit 6 departementen en 250 gemeenten. De wijnbouw is in dit gebied zeer belangrijk, en is de laatste jaren zelfs belangrijker geworden dan traditionele teelten als fruitbomen en olijven. Het gebied is een zeer populaire wijnstreek geworden, wat met name is toe te schrijven aan de productie van kwaliteit, die erkend is met het begrip AOC Côtes du Rhône. Doordat de oogstopbrengst zeer goed wordt beheerst is een voortdurende verbetering van kwaliteit mogelijk gemaakt. Over het algemeen verdelen we het gebied in de noordelijke Rhône en de zuidelijke Rhône. De wijnen uit het noordelijke gedeelte zijn veel anders dan de wijnen uit het zuidelijke gedeelte. In het noorden is de Syrah druif belangrijk voor rode wijnen, in het zuiden de Grenache noir.

BergoVino | wijnhuis Marrenon

De soorten wijn uit de Rhône

De wijnen uit dit gebied kunnen worden opgedeeld in vier categorieën. We hebben de AOC Côtes du Rhône, de AOC Côtes du Rhône Villages, de Cru's. De Cru’s zijn de allerbeste wijnen. Daarnaast is er nog een aparte categorie met jonge primeurwijnen, die vanaf de derde donderdag in november op de markt gebracht mogen worden. Hieronder hebben we per categorie de verschillende wijnen op een rijtje voor u gezet.

De Côtes du Rhône-Villages:

 • Cairanne
 • Chusclan
 • Laudun
 • Massif d'Uchaux
 • Plan de Dieu
 • Puyméras
 • Rasteau
 • Roaix
 • Rochegude
 • Rousset-les-Vignes
 • Sablet
 • Saint-Gervais
 • Saint-Maurice
 • Saint-Pantaléon-les-Vignes
 • Séguret
 • Signargues
 • Valréas
 • Visan


De Cru wijnen van de Côtes du Rhône:

 • Beaumes-de-Venice
 • Château Grillet
 • Châteauneuf-du-Pape
 • Condrieu
 • Cornas
 • Côte-Rôtie
 • Crozes-Hermitage
 • Gigondas
 • Hermitage
 • Lirac
 • Saint-Joseph
 • Saint-Péray
 • Tavel
 • Vacqueyras
 • Vinsobres


Verder zijn er dan dus nog een aantal wijnen die vallen onder de Jeunes appellations en twee wijnen die vallen onder de Vins Doux Naturels.

De verschillende gebieden in de Rhône

Het productiegebied van de Rhônevallei strekt zich uit langs de oevers van de gelijknamige rivier. Het hele gebied is ruim 200 kilometer lang en bestaat uit maar liefst 80.000 hectare aan wijngaarden. Er liggen slechts twee wijngaarden aan de rechteroever, de rest ligt allemaal aan de linkeroever. We benoemden al het belangrijke verschil tussen het noorden en het zuiden. Het noorden loopt van Vienne tot Valence, en heeft een gematigd landklimaat en een bodem van vooral graniet. Het zuiden loopt van Montelimar tot Avignon, dichtbij de Middellandse zee. Dit gebied heeft een Mediterraans klimaat, en een bodem van met name klei en zand. Hierdoor zijn de wijnen ook zo verschillend.

De druivensoorten die men gebruikt in de Rhône

In de wijnen uit het Rhônegebied kunnen maar liefst 21 verschillende soorten druiven worden aangetroffen. Uiteraard zullen ze niet allemaal in één wijn voorkomen. De wijnbouwers in dit gebied moeten een keuze maken, met name door de verschillende omstandigheden wat betreft klimaat en grond. In het noorden domineert de Syrah druif. Deze zorgt voor rode wijnen, en is op zijn best in een droog en zonnig gebied. Deze wijnen staan bekend om de sterke fruitsmaak, met aroma’s van bramen, bosbessen, aardbeien en frambozen. In het zuiden domineert de blauwe Grenache druif. Deze zorgt ook voor krachtige rode wijnen, maar dan met een aroma van kersen. Ook de Cinsault druif komt hier vaak voor, net als de zoete Muskaatdruif, Clairette, Bourboulenc, Carignan en Grenache Blanc. Ook de Mourvèdre is een regelmatig gebruikte druif voor rode wijn. De belangrijkste rassen voor witte wijnen zijn de Viognier, Roussanne en Marsanne, die vooral in het noorden worden aangetroffen. Deze worden gebruikt met de zuidelijke druiven Grenache Blanc, de Clairette Blanc en de Bourboulenc.

BergoVino | afbeelding Rhone

Rode, witte en rosé wijnen uit de Rhône

Zoals al gezegd worden in deze streek rode, witte en rosé wijnen gemaakt. De lichte en helderrode wijnen uit deze streek zijn fruitig, soepel en zeer aangenaam wanneer ze nog jong zijn. Deze wijnen gaan perfect samen met wit vlees, andere vleeswaren en wat zachtere kaas. De rode bewaarwijnen daarentegen zijn rijk en krachtig, met complexe aroma's van zwart fruit. Deze zijn met name lekker in combinatie met rood vlees en meer geraffineerde kazen. De witte wijnen uit de Rhône zijn helder, met aroma's van fruit en bloemen. Deze zijn evenwichtig en vrij eenvoudig te combineren. De rosé wijnen zijn zeer fris, hebben een tint van kersen en verder aroma's van rood fruit. Tot slot zijn er nog de primeurwijnen die u vanaf de derde donderdag van november kunt kopen, deze zijn fruitig en zeer makkelijk te drinken.

De bekendste wijnen uit de Rhône

De bekendste wijn uit het noordelijke gebied is de Crozes-Hermitage, de grootste appellation van dit gebied. Dit is gelegen rondom Hermitage. Men maakt hier met name rode wijnen, die zacht en fruitig van smaak zijn en jong worden gedronken. Hermitage beslaat maar één heuvel. Deze wijn is zeer beroemd, en staat bekend als houdbaar en complex.

Uit het zuiden komt Châteauneuf-du-Pape, de beroemde en grootste cru uit het dit gebied. Deze wijn heeft een rijke historie, die helemaal teruggaat naar de 14e eeuw. De naam is afkomstig van de zomerresidentie van de Paus. In deze wijn kunnen maar liefst dertien druivenrassen worden gevonden. Toch is de overhand vaak voor de bekende Grenache druif. De wijn is geconcentreerd en krachtig, en heeft een uitbundige kruidigheid en tonen van fruit. Een absolute aanrader.

Wijn en spijs Rhône wijnen  

Uiteraard is eten en wijn een perfecte combinatie, iets waar ze ook in Frankrijk alles vanaf weten. Door de grote verscheidenheid aan wijnen uit dit gebied, is het met vrijwel alles te combineren. Bij een avondmaaltijd worden vaak wat lichtere wijnen gedronken, waarbij de sterkere rode wijnen bij gerechten met kaas het beste tot hun recht komen. In het kopje over rode en witte wijnen las u hier natuurlijk al meer over.

BergoVino | Rhone, rode wijn Sepia

De lekkerste wijnen uit de Rhône online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25