Alles wat u moet weten over Italiaanse wijnen

Aug 18 , 2021

Alles wat u moet weten over Italiaanse wijnen

Italiaanse wijn wordt geprezen vanwege zijn bijzondere druivenrassen uit veel verschillende gebieden, welke de soort een unieke klank geven. Italië is één van de grootste wijnproducenten ter wereld en bezit wel 850.000 hectare aan wijngaarden door het hele land. Deze wijngaarden produceren samen meer dan 53 miljoen hectoliter wijn ieder jaar. In deze blog komt u achter de bekendste wijnstreken en -soorten, heerlijke druivenrassen en de wijnstijl van Italië.


Wijngebieden

Italië is een land vol bergen, cultuurtaferelen, uitgestrekte stranden en zon. U kunt er lekker eten, maar ook zeker lekker drinken en genieten van de lekkerste wijnsoorten. Het land produceert een variëteit aan wijn, van sprankelende prosecco's tot zware, rode wijnen. Wanneer u in Italië op zoek bent naar een mooi wijngebied kunt u op veel plaatsen terecht.

Alles wat u moet weten over Italiaanse wijnen | BergoVino

Bekende, populaire wijngebieden zijn onder andere:


Bekendste wijnstreken

Italië is verdeeld in twintig wijnbouwgebieden, met ieder zijn eigen stijl, bodem en klimaat. Uit de bovengenoemde bekende wijnstreken worden drie streken breder uitgelicht.

1. Piëmonte
Piëmonte, letterlijk "aan de voet van de bergen", herbergt de beroemdste Italiaanse wijnen, namelijk de Barbaresco en de Barolo. Beide wijnsoorten zijn rijk van smaak en zijn gemaakt van de Nebbiolodruif. De wijngaarden staan op glooiende heuvels met boerderijen en kastelen. Op de achtergrond zijn de Italiaanse Alpen te vinden. Piëmonte staat overigens ook bekend om zijn eten, en het bekende witte truffelfestival in het najaar. Bekijk onze wijnen uit de Piëmonte van het wijnhuis Cascina di Mela.

2. Sicilië
Sicilië is een eiland in de Middellandse Zee, waar al sinds de 14e eeuw een wijnbouwcultuur heerst. De bekendste druif is de Nero d'Avola, wat een blauwe druif is waarvan fruitige, sappige wijnen worden gemaakt. Bekijk onze wijnen uit Sicilië van het wijnhuis Feudo Disisa


3. Toscane
Toscane is de plek van de beroemde wijnen, waaronder de Chianti, Brunello di Montepulciano en Super Tuscans. in deze regio liggen mooie steden en bergdorpjes met uitgestrekte landschappen die geschikt zijn voor wijngaarden. Ook is het een cultureel erfgoed waar beroemde architecten, beeldhouwers en schilders vandaan komen. Bekijk onze wijnen uit Toscane van het wijnhuis Fattoria Lavacchio of van Martoccia di Brunneli

Alles wat u moet weten over Italiaanse wijnen | BergoVino

Bekendste wijnsoorten

Door de verschillende klimaten worden er ook veel verschillende wijnen geproduceerd in Italië. Het land is rijk aan zeer bekende wijnen, maar ook minder bekende varianten.
De volgende wijnen zijn beroemde Italiaanse wijnsoorten:

Classificatie wijnen

Bij het opstellen van wijnetiketten volgen de Italianen de Europese richtlijnen. Deze begint bij vino da tavola, wat staat voor tafelwijn. Dit zijn eenvoudige wijnen zonder oorsprongsbenaming en de gebruikte druiven kunnen uit diverse Italiaanse gebieden komen.

Hierop volgt de classificatie Indicazione Geografica Tipica (IGT). Dit is wijn uit een bepaald gebied en de wijn moet daardoor voor minstens 85 procent afkomstig zijn uit het aangegeven gebied.

Wijnen kunnen ook de stempel Denominazione di Origine Controllata (DOC) krijgen, wat staat voor kwaliteitswijn met een gecontroleerde aanduiding van herkomst. Deze zijn aan strenge regels gebonden.

Tot slot is er Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Dit staat eveneens voor kwaliteitswijn met een gecontroleerde herkomstaanduiding. Het verschil is dat enkel superieure kwaliteitswijnen deze classificatie krijgen.
Druivenrassen

Er zijn dus veel verschillende wijnsoorten en druivenrassen die voor de wijnproductie in Italië zorgen. Drie van deze druivenrassen zullen breder worden uitgelicht.

1. Barbera
Deze druif wordt veelal in Noord-Italië gekweekt, in de Piëmonte streek. De druif heeft een hoge zuurgraad en is daardoor ideaal voor een warm klimaat. In de productie van wijn zorgt het voor een fruitige, donkere en volle wijn. Het is een goede aanvulling op paddenstoelen, stoofvlees, truffel, wild en wortelgroenten.
Cascina di Mela, Barbera d'Alba Superiore

 2. Nebbiolo
De Nebbiolo druif is daarnaast een zeer belangrijke Italiaanse druif en is beroemd door zijn bijdrage aan de Barolo wijnen uit Piëmonte. De druif heeft delicate aroma's van anijs, kersen, leer en sterke tannines. Deze krachtige smaak kan goed gecombineerd worden met gebraden roodvlees, een lekkere kaasplank of truffelrisotto.
Cascina di Mela, Barolo "PA"

3. Sangiovese
Deze druiven groeien tot slot vooral in Toscane en Umbrië. De wijnen van deze druivensoort worden gekenmerkt door een kruidige geur van bittere kersen, tijm en tomaat. Het heeft een ietwat hartige smaak wat goed past bij kaas, rood vlees en wild. Deze gerechten versterken namelijk de cassis, pruim en tannine uit de wijn. Vrijwel alles van de grill is overigens een goede combinatie voor deze wijnen. De Sangiovese is de meest aangeplante Italiaanse druif en draagt ook bij aan bekende wijnen als Chianti en Brunello di Montalcino.
Martoccia di Brunelli, Chianti
Martoccia di Brunelli, Brunello di Montalcino

Alles wat u moet weten over Italiaanse wijnen | BergoVino

Italiaanse rode wijn

De blauwe druivenrassen die voor de rode wijnen zorgen hebben in Italië altijd tijd nodig voor ze rijp zijn. Denk hierbij aan de Nebbiolo voor de kwaliteitswijn Barolo, zijn zuidelijke tegenhanger de Anglianico en de Corvina, Rondinella en Molinara. Puglia staat overigens bekend vanwege de Negroamaro en de Primitivo en Toscane huisvest de beroemde wijnen Chianti, Vino nobile di Montepulciano en Brunello di Montalcino. De rode wijnen uit Italië zijn donker, rijk aan tannine en stoer.

Italiaanse witte wijn

Ook op het gebied van witte wijnen blijft Italië niet achter. De Pinot Grigio kent bijna iedereen, maar er zijn nog meer lekkere, onbekende witte wijnsoorten. Denk hierbij aan Albana, een druif die geschikt is voor zoete witte wijnen. Daarnaast zijn de Arneis en de Catarrato kwaliteitssoorten en de Verdicchio brengt frisse witte wijnen voort. De Arneis wordt gebruikt voor de productie van de wijn San Silvestro Roero Arneis, welke de hoogst mogelijke classificatie, DOCG, heeft gekregen. In Companië worden ook wel inheemse druivenrassen geteeld, zoals de Falanghina en de Fiano. De witte wijn uit Italië kent minder belangstelling dan de rode wijn, maar er zijn genoeg kwalitatieve soorten om uit te proberen.


Italiaanse mousserende wijn

Om niet te vergeten is Italië ook rijk aan goede mousserende wijnen, waarbij de Prosecco de bekendste en meest sprankelende soort is. Deze wijn komt uit Veneto en is erg populair. Andere soorten zijn de Frizzante en de Spumante. Er zijn ook mousserende wijnen gemaakt met rode bessen, namelijk de Brachetto d'Acqui Spumante, welke bloemig en aromatisch is, en de Vernaccia di Serrapetrona Spumante Dolce, welke geproduceerd wordt met zwarte Vernaccia. Deze wijnen passen bijvoorbeeld goed bij desserts met bessenjam en rood fruit.


Wijnstijl

Door de vele verschillende wijngaarden die blootgesteld worden aan diverse klimaatomstandigheden, zijn er ook veel verschillende wijnstijlen in Italië. Over het algemeen wordt er getracht een sterke smaak neer te zetten die ergens voor staat en aanvulling biedt op het eten.


Wijn en spijs

Tot slot is in Italië de wijn en het eten een perfecte combinatie. Bij pasta worden lichte wijnen toegediend en bij gerechten met veel kaas zijn rijke rode wijnen een goede optie. De aroma's van de wijn vullen hierbij de sterke sauzen van de gerechten aan en zorgen voor een waar feestmaal. 

Opzoek naar de juiste wijn voor bij uw gerechten? Wij bij BergoVino geven u graag persoonlijk advies. 

Alles wat u moet weten over Italiaanse wijnen | BergoVino