De bekendste Spaanse witte wijnen

Maak kennis met Spaanse witte wijn!

Introductie

Zin in een lekker glaasje wit? Zo’n wit wijntje kan heerlijk verfrissend zijn op een warme zomerdag. De meeste mensen zullen wel bekend zijn met Franse witte wijnen. Stuk voor stuk heerlijke wijnen, maar heeft u al eens kennis gemaakt met Spaanse witte wijnen? Spanje heeft, net als Frankrijk, een optimaal klimaat om druiven van de hoogste kwaliteit te laten groeien. In dit artikel laten we u dan ook graag kennismaken met de beste Spaanse witte wijnen.

Het wijnland Spanje

Wie aan Spanje denkt, denkt waarschijnlijk aan Cava. Deze mousserende wijn is het bekende broertje van de Franse champagne. Toch heeft Spanje als wijnland nog veel meer te bieden dan Cava alleen. Het land is namelijk het derde grootste wijn producerende land ter wereld. Enkel Frankrijk en Italië produceren nog meer wijn. Er groeien heel wat verschillende druivenrassen in het land, wat zorgt voor een grote diversiteit aan Spaanse rode wijn, witte wijn en Spaanse rosé wijnen. In totaal bezit Spanje meer dan 1,1 miljoen hectare aan wijngaarden.

De druiven worden verbouwd door boeren, die ze gebruiken of doorverkopen aan speciale wijnhuizen. Deze wijnhuizen, ook bodega’s genoemd, produceren uiteindelijk de wijn.

De bekendste wijngebieden van Spanje

De meeste Spaanse rode wijn wordt geproduceerd in de streken La Rioja, Priorat en Ribera del Duero. Streken die bekend zijn voor het verbouwen van witte wijn zijn Rueda en Rias Baixas. Spaanse rosé wijnen worden met name geproduceerd in de regio Navarra.

De bekendste witte druivensoorten en hun smaken

Spanje heeft een grote verscheidenheid aan witte druivensoorten. We lijsten de bekendste even voor u op. We leggen de nadruk op druiven die oorspronkelijk uit Spanje komen. Voor een beschrijving van onder andere de Chardonnay druif, verwijzen we u graag door naar ons artikel over Franse wijnen.

Verdejo

Deze druifsoort is enorm populair in Spanje, met name in Rueda. De druif heeft een felgroene kleur en een ruwe schil die beschermend is tegen het warme klimaat. De druivensoort Verdejo heeft een fruitige, licht citrusachtige smaak en levert wijnen op die zeer aromatisch en fris zijn.

Airen

De Airen is een van oorsprong Spaanse druif. Het is een druif die vooral verbouwd wordt in de streek rond La Mancha. De Airen levert een heldergele witte wijn op, die licht bloemig geurt en aroma’s heeft van appel, peer en citrus.

Albariño

De Albariño is een druif die vooral verbouwd wordt in Galicia, met name in Rias Baixas. Het is een druif die goed groeit in een relatief koel, Atlantisch klimaat. De wijnen die gemaakt worden van deze druif, zijn eerder droog, fris-fruitig en zurig. Hoe warmer het klimaat waarin de Albariño groeit, hoe meer de aroma’s van meloen, perzik en citrus tot hun recht zullen komen.

Viura/Macabeo

Deze van oorsprong Spaanse druif wordt vooral verbouwd in La Rioja, Valencia en Catalonië. De druif wordt vaak gemengd met andere druivensoorten, zoals Verdejo, maar kan ook als enige druif in een witte wijn voorkomen. Samen met de Xarel-Lo en de Parelleda wordt de Viura gebruikt om cava te produceren. De wijn die geproduceerd wordt uit deze druiven is droog en fruitig, heeft een laag zuurgehalte en een hoog alcoholgehalte.

Xarel-Lo

De Xarel-Lo is een druif die bekend staat als bestanddeel van cava. Deze druif voegt de krachtige smaak toe aan cava. Toch kan de Xarel-Lo ook gebruikt worden in zuivere witte wijnen. De wijnen die geproduceerd worden uit deze druif hebben een aroma van abrikozen, citrus en gedroogd fruit.

De bekendste wijnregio’s en hun klimaten

La Rioja

La Rioja mag dan wel bekend staan om zijn lekkere Spaanse rode wijn, toch wordt hier ook smaakvolle witte wijn geproduceerd. Dankzij de kalkrijke ondergrond, groeien witte druiven heel makkelijk in deze regio. De bekendste witte druivenrassen die hier groeien zijn de Sauvignon Blanc, Verdejo, Viura - ook wel gekend als Macabeo - en Chardonnay. De witte Rioja wijn wordt gekenmerkt door een typische vanillesmaak met frisse fruit- en citrustonen. De wijn rijpt korter dan zijn rode tegenhanger, om de fruitaroma’s beter te bewaren. De meest smaakvolle witte wijn komt uit La Rioja Alavesa. Deze streek ligt hoger, dicht tegen de Sierra Cantabria. Daardoor worden de druiven beschermd tegen extreme weersomstandigheden en kunnen er heerlijke witte wijnen geproduceerd worden.

Carinena

Deze wijnstreek ligt in de provincie Zaragoza in de regio Aragon, tussen Madrid en Barcelona. De wijnbouw gaat ver terug in dit gebied: al tijdens de Middeleeuwen bestond ongeveer 50% van het gebied uit wijngaarden! De kalkrijke, soms alluviale ondergrond vormt de ideale voedingsbodem voor de groei van druivenranken. De meest bekende witte druif die groeit in het gebied, is de Viura of de Macabeo. Sinds enkele jaren groeien er ook steeds meer andere witte druivensoorten in het gebied, zoals de Chardonnay druif en de Parellada.

La Mancha

De wijnregio van Castilla-La Mancha is een van de grootste in Spanje. Het gebied strekt zich uit over maar liefst vijf provincies: Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara en Toledo. In dit gebied wordt ongeveer 50% van alle Spaanse wijnen geproduceerd. Deze streek produceert druiven van de verschillende kwaliteit: insecticiden of sproeimiddelen worden niet tot nauwelijks gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de wijnen uit La Mancha vaak duurzame wijnen en biologische wijnen zijn. Het continentale klimaat dat heerst in deze regio zorgt voor grote temperatuurverschillen. Dit vormt een uitdaging, maar dankzij innovatieve technieken kan men zeer goed met deze verschillen omgaan. De temperatuurverschillen zorgen bovendien voor een frisse zuurgraad van de druiven. De meest geteelde druivenrassen zijn de Airen, de Macabeo en de Sauvignon Blanc.

Castilla y Leon

Deze wijnstreek ligt in het noordwesten van Madrid en is een van de populairste wijnstreken van Spanje waar witte wijn geproduceerd wordt. Met name de witte wijnen uit de Rueda wijnregio is zeer geliefd en populair. De witte wijnen die hier gemaakt worden, zijn fris, aromatisch en van uitstekende kwaliteit. Dankzij de hoogte waarop ze worden verbouwd, hebben de druiven een natuurlijke frisheid. De beste witte wijnen uit deze regio worden gemaakt van de Verdejo druif. Ze zijn zeer aromatisch, bevatten toetsen van perzik en hebben een goede zuurgraad. Naast de Verdejo druif worden ook de Macabeo, Sauvignon Blanc en de zeldzame Albariño blanca in het gebied verbouwd.

Valencia

De streek rond Valencia produceert enkele uitstekende witte wijnen. De streek wordt zowel in als buiten Spanje steeds bekender voor zijn zoete, fruitige en krachtige witte wijnen. Dankzij het continentale klimaat rijpen de wijnen vrij snel. Dit is vooral een voordeel voor de Spaanse rode wijnen, maar zorgt ook voor intense witte wijnen. 

Ribera del Duero

Deze wijnstreek in het noordwesten van Madrid staat vooral bekend om haar lekkere Spaanse rosé wijnen en rode wijnen. De regio is vrij hooggelegen, waardoor de nachten koud zijn. Zo kunnen de druiven goed rijpen en hun lekkere aroma’s ontwikkelen. De grondsamenstelling is ook ideaal voor wijngaarden: kalkrijk, kwartsrijk en ook rivierslib is aanwezig.

Navarra

Deze regio in Noord-Spanje staat bekend om haar heerlijke Spaanse rosé wijnen! De rosé wijnen zijn voornamelijk droog en worden door menig kenner uitgeroepen tot een van de beste rosé wijnen van Spanje. Er wordt ook Spaanse rode wijn en witte wijnen geproduceerd.

Classificering Spaanse witte wijn 

Of het nu gaat om vegan wijnen, biologische wijnen of gewone witte wijnen: allemaal voldoen ze aan een zekere classificering. Deze classificering deelt wijnen op naargelang hun rijping. Hoe langer de rijping, hoe duurder en kwaliteitsvoller de wijn.

Men spreekt van een Vino Joven als de wijn minder dan zes maand op hout gerijpt is. Deze wijnen dienen jong gedronken te worden en zijn veelal zoet, fruitig en licht van smaak.
Witte wijnen die minstens 18 maanden gerijpt hebben, worden Crianza wijnen genoemd.
Reserva wijnen zijn witte wijnen die minimaal anderhalf jaar op fles gerijpt hebben en minimaal 6 maanden op hout.
Gran Reserva wijnen ten slotte, zijn topwijnen die minimaal 48 maanden hebben gerijpt, waarvan 6 maanden op hout.

Wijn en spijs Spaanse witte wijn

Wat is er beter dan een lekker Spaans wit wijntje te combineren met heerlijk eten? Spanje heeft naast topwijnen ook verrukkelijke specialiteiten die ideaal te combineren zijn met een wijntje. Denk maar aan de bekende tapas… Niets beters dan lekker te genieten van smaakvolle olijven of stokbrood met tomatensalsa en een glaasje Fuente d’Oro bijvoorbeeld. Of probeer eens Manchego, een smaakvolle, intense schapenkaas uit La Mancha. Spaanse witte wijn is ook heerlijk bij vis en zeevruchten, zoals de typisch Spaanse calamares, pulpo en sepia.

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) over Spaanse witte wijn, maar weet u niet goed welke wijn u moet kiezen? Het team van BergoVino biedt u graag een persoonlijk wijnadvies aan. Bij iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn in ons assortiment. Ook online helpen wij graag bij het bepalen van uw keuze door middel van uw eigen smaakprofiel.

De lekkerste Spaanse witte wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw Spaanse witte wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25