Witte en rode wijn uit de Moezel in Duitsland

De Moezel (Mosel) en haar streek  

De Moezelstreek ligt in de deelstaat Rheinland-Pfalz, grofweg tussen de plaatsen Trier en Koblenz. De rivier de Moezel domineert de geografie van de regio, die over het algemeen in drie hoofddelen is verdeeld. De Hochmosel is het meest zuidelijke deel en ligt het dichtst bij de bron van de rivier langs de Franse en Luxemburgse grens. De regio omvat de zijrivieren van de Saar en de Ruwer en is gecentreerd rond de stad Trier. De Middenmoezel of Mittelmosel is het belangrijkste wijngebied en omvat de dorpen Bernkastel en Piesport. De wijnen, vooral Riesling, hebben minerale tonen van leisteen. De Benedenmoezel is het meest noordelijke wijngebied van de Moezel en omvat de samenvloeiing met de Rijn. 

Duitsland en haar wijnstreek de Moezel | BergoVino 

Het wijngebied Moezel (Mosel)

De rivier de Moezel (ook bekend als de Mosel) begint in Frankrijk, stroomt door Luxemburg en mondt uit in Duitsland, waar zij 250 kilometer lang scherp kronkelt en in de Rijn afslaat op weg naar de Noordzee. Tussen Schengen en de monding van de Sauer (Sûre) is de rivier in feite de grens tussen Luxemburg en Duitsland. (Wijn-)stadjes in Luxemburg die aan de Moezel liggen zijn onder andere Grevenmacher, Wasserbillig en Remich. Duitse steden aan de Moezel zijn onder andere Cochem, Dieblich, Koblenz en Trier. Vanaf Trier wordt de Moezel een zeer bochtige en kronkelige rivier. Langs deze kronkelende rivierkloof vinden we aan Duitse zijde de meest klassieke Riesling-wijnen ter wereld. Hetgeen de Moezelvallei zo speciaal voor deze wijn en druif maakt is de unieke combinatie van geologie, geografie en geschiedenis.

De druiven en wijnen van de Moezel (Mosel)

Dat de Riesling de absolute koning is van dit wijngebied behoeft geen verdere toelichting. Op liefst 60% van alle oppervlakte die bedoeld is voor wijnbouw groeit Riesling. Dit betekent echter niet dat er geen andere druiven groeien. De Riesling is een enigszins kieskeurige druif die niet overal even goed groeit. Op plaatsen waar de Riesling het lastig heeft, vinden we vaak andere druiven zoals de Müller-Thurgau en de Elbling die daar in grote hoeveelheden zijn aangeplant. Dit is meteen een van de redenen waarom de Moezelstreek bij sommigen een negatieve associatie oproept: wijnen gemaakt van deze druiven en in deze grote aantallen bieden geen geweldige kwaliteit. In de Mosel vinden we verder ook druiven uit de Pinot familie, Auxerrois en zelfs een verdwaalde Chardonnay. Een goede droge witte wijn uit de Mosel staat wereldwijd bekend als een topwijn die lang bewaard kan worden. Moezel Riesling varieert van kurkdroog tot zoet, maar de primaire aroma's en het smaakprofiel zijn duidelijk en gemakkelijk te herkennen. Moezel Riesling is dan ook een geweldige droge witte wijn om blind te proeven.

Duitsland en haar wijnstreek de Moezel | BergoVino

De wijndistricten Moezel (Mosel)

Het wijngebied van de Moezel omvat zes districten (Bereiche) en 19 algemene benamingen (Großlagen), evenals 524 specifieke benamingen (Einzellagen). Vier van de zes districten liggen aan de Moezel en één aan elk van de rivieren Saar en Ruwer. De zes districten zijn:
District Burg Cochem (beter bekend als Untermosel of Terrassenmosel) heeft enkele van de steilste wijngaarden aan de Moezel. De grond bestaat uit blauwe leisteen, rode leisteen en kwartsiet. De meeste wijngaarden van hier zijn terrasvormig, wat ertoe heeft geleid dat veel telers de naam Terrassenmosel hebben aangenomen, wat beter klinkt dan Untermosel. Dit district produceert een hoger aandeel droge witte wijn dan de rest van de regio.
District Bernkastel (beter bekend als Mittelmosel) is het centrale district van de regio. De wijngaarden in deze streek worden het meest blootgesteld aan de zon, en de wijnen zijn daarom rijker en voller dan die van andere wijngaarden.
District Ruwertal (beter bekend als Ruwer) ligt ten zuidoosten van Trier en omvat de wijngaarden rond Waldrach en Kasel. De kwaliteit van Ruwertal-wijn hangt met name af van de kwaliteit van het oogstjaar. Oogst uit koude jaren geeft sterke zure wijnen die kort in de mond zijn. Oogst uit de warmere jaren geeft enkele van de meest delicate en geurige Duitse wijnen.
Het Saardistrict is gelegen langs de benedenloop van de Saar in Rijnland-Palts. Ook droge witte wijn en zoete witte wijn uit dit gebied zijn bijzonder afhankelijk van de algehele kwaliteit van het oogstjaar. De wijnen van deze goede jaargangen staan bekend om hun frisheid die doet denken aan appels en ze zijn tevens bekend om hun minerale en staaltonen. Ideale jaargangen worden geoogst tussen eind oktober en half november, wanneer de druiven voldoende suiker kunnen ontwikkelen om bloemige en honingachtige tonen te produceren.
District Obermosel bestaat uit een dunne strook land langs de Luxemburgse grens. Het district begint net ten noorden van Igel en gaat verder naar het zuiden naar het dorp Palzem waar het Moseltor-district begint. Elbling, Müller-Thurgau en Auxerrois behoren tot de meest geteelde druivensoorten in dit district.
Het Moseltor district is het meest zuidelijke district van de Moezel-wijnstreek. Het ligt naast de Obermosel langs de Luxemburgse grens. De Elbling-druif wordt daar het meest verbouwd voor het maken van droge witte wijn en zoete witte wijn. De druif produceert een fijne en rustieke wijn met een hoge zuurgraad. De productie van mousserende wijn neemt in deze regio toe.

Wijnsoorten uit de Moezel (Mosel)

In de Mosel worden alle soorten wijnen gemaakt: droge witte wijn, zoete witte wijn en rode wijn. De droge witte wijn die uit de Mosel komt is over het algemeen erg fruitig, zonder al te zoet te worden. Typische geuren voor een droge witte wijn uit de Mosel zijn intense aroma’s van honing, abrikoos en citroen. Drink een droge witte wijn als aperitief of ter begeleiding van een mooie salade.

Ook een zoete witte wijn uit de Moezel is niet te versmaden. Een voorbeeld van een zoete witte wijn is een Spätlese. Doordat de druiven laat (spät) worden geoogst bevatten ze relatief veel suiker hetgeen voor het zoetje zorgt. Ideaal in combinatie met pittige en wat kruidige gerechten. Een andere bekende zoete witte wijn is de Eiswein, een echte dessertwijn, waarvan de druiven pas in de winter geplukt worden. Echte toppers in het bereik van de zoete witte wijn zijn die uit de hoogste classificatiecategorie: de Beerenauslese en Trockenbeerenauslese. Bent u op zoek naar een goede zoete witte wijn? Laat u dan vooral goed adviseren, want de ene zoete witte wijn is de andere niet. Wij bij BergoVino helpen u graag.

Wat niet iedereen weet is dat rode wijn uit de Mosel echt van hoge kwaliteit is. En voor de mensen die denken dat er in de Mosel alleen zoete witte wijn en droge witte wijn gemaakt wordt – 15% van de wijnen uit deze streek is een rode wijn! De druiven die voor de rode wijn gebruikt worden zijn meestal de Dornfelder en de Spätburgunder (oftewel de Pinot Noir).

De Dornfelder is een echte klassieker op het gebied van rode wijn en is erg populair (vooral in Duitsland zelf). Rode wijn gemaakt van Dornfelder druiven heeft een zwartrode kleur en een fruitige smaak, met een matige zuurgraad. Met het hoge kleurstofgehalte is er ook een hoog gehalte aan tannines. Door deze eigenschappen zijn Dornfelder druiven ook geschikt voor rijping in eikenhouten vaten (barriques).
Door de vraag naar een rode wijn met intense kleuren heeft de Dornfelder zich in Duitsland ontwikkeld tot een moderas. Dornfelder wordt steeds vaker wit geperst en verwerkt tot mousserende wijn. De wijnstokken van de Dornfelder hebben de neiging om snel en veel te groeien en daardoor hoge opbrengsten te genereren. Grijpt de wijnboer hier niet in, dan riskeert hij een lage kwaliteit rode wijn. Daarom worden vaak enige trossen van de Dornfelder verwijderd tijdens het groeiproces. Over het algemeen is een Dornfelder een droge rode wijn, soms echter ook een halfdroge. Rode wijn gemaakt van Dornfelder kan vaak licht gekoeld gedronken worden, wat het tot een fijne zomerwijn maakt.

Duitsland en haar wijnstreek de Moezel | BergoVino

 

De lekkerste witte en rode Moezel wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Uitverkocht
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Uitverkocht
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25