Grüner Veltliner de druif voor witte wijn in Oostenrijk

Jul 02 , 2021

Grüner Veltliner de druif voor witte wijn in Oostenrijk

Herkomst Grüner Veltliner

De witte druivensoort Grüner Veltliner wordt voornamelijk geteeld in Oostenrijk. De naam vertaalt naar "Groene Wijn van Veltlin" – een verwijzing naar Valtellina, een gebied in de lagere Alpen in de jaren 1600. Ook in o.a. Hongarije, Slowakije en Tsjechië is deze druif te vinden. De kleuren van de druif zijn diepgroen en ze worden in het midden en tegen het einde van oktober geoogst. De Grüner Veltliner wordt op ongeveer een derde van alle wijngaarden in Oostenrijk verbouwd en is daarmee het meest aangeplante druivenras in Oostenrijk. De druif groeit vooral in het gebied dat in het noordwesten van Wenen ligt. Dit betreft de vier Oostenrijkse regio's die een kwaliteitspredikaat (daarover later meer) hebben, namelijk Kamptal, Kremstal, Traisental en Weinviertel.
Langs de Donau groeit deze druif samen met de Riesling druif in terrassen op hellingen die zo steil zijn dat ze nauwelijks grond kunnen vasthouden. Het resultaat is een zeer zuivere, minerale wijn die lang kan rijpen en die de vergelijking kan doorstaan met de grote wijnen van de wereld. Tijdens een blinde proeverij in Wenen in 1998, toen de Grüner Veltliner het opnam tegen de beste witte Bourgognes, nam zij plaats in de top drie. Topwijnen van de Grüner Veltliner produceren een assertieve, staalachtige, rijke droge witte wijn die ook kunnen wedijveren met de beste Rieslings.

Grüner Veltliner de druif voor witte wijn in Oostenrijk

Smaken en kenmerken van Grüner Veltliner

Grüner Veltliner heeft de reputatie een bijzonder veelzijdige en vriendelijke wijn te zijn en is daardoor een populair aanbod op de wijnkaart van restaurants. Er worden wijnen van verschillende stijlen gemaakt - veel is bedoeld om jong te drinken, een beetje wordt verwerkt tot een mousserende wijn en sommige zijn in staat om lang te rijpen.
Wijnen gemaakt van de Grüner Veltliner druif zijn er in allerlei soorten en smaken; het smaakpallet varieert van lichte, frisse en fruitige wijnen tot rijke, volle en krachtige wijnen. De wat lichtere wijnen hebben vaak een subtiele zuurgraad en de wat sterkere wijnen zijn herkenbaar door het typische 'pepertje' in de smaak. Met smaken van groene peper en limoen, citroen, ananas en honingmeloen is de Grüner Veltliner een exotisch alternatief voor de Sauvignon Blanc. De primaire fruitsmaken, de witte peper en de kenmerkende zuurgraad maken de Grüner Veltliner-wijn zo uniek.


Groeigebied en de etikettering van Grüner Veltliner

Net als zijn Oostenrijkse stalgenoot Riesling kan de Grüner Veltliner op verschillende bodems uit de voeten. De druif is bij uitstek geschikt voor de minerale lössbodems in Wagram, maar doet het even goed op leem in Kamptal, of op de primaire rotsbodems van een groot deel van Wachau en Kremstal. Het is geen al te kieskeurige variëteit in termen van grondsoorten, hoewel de druif het wat moeilijker heeft in de warmere gebieden zoals Burgenland. De geografie en het klimaat van Oostenrijk zorgen voor interessante verschillen in de wijnen. Vooral de invloed van de zon maakt dat de diversiteit aan wijnen enorm is.
Op het etiket van een Oostenrijkse wijn kunt u veel informatie vinden over de wijn. Zaken als de herkomstcontrole en opbrengst van druiven per hectare zijn in de Oostenrijkse wijn wet vastgelegd, alsook de kwaliteitsniveaus en-controle. Enkele termen die u qua kwaliteitsniveau op het etiket kunt tegenkomen zijn de benamingen Land-, Qualitäts- en Prädikatswein. Door middel van een controlenummer op de fles en een banderol in de nationale kleuren (rood en wit) worden Qualitätswein en Prädikatswein extra gecontroleerd. Daarnaast kunt u ook smaakaanduidingen aantreffen: Droog (Trocken), Halfdroog (Halbtrocken), Mild (Lieblich) en Zoet (Süß).

Op het gebied van de herkomstbenaming zijn er de volgende regels: Bij Tafelwein wordt de gebiedsaanduiding Österreich gebruikt, bij Landwein wordt de wijnbouwregio genoemd: Weinland Österreich, Steierland, Wein of Bergland Österreich. De herkomst van een Qualitäts- of Prädikatswein is te herkennen aan de specifieke naam van het wijnbouwgebied dat expliciet op het etiket wordt vermeld. Enigszins romantisch wordt het in het noordoostelijke wijngebied Wachau in Niederösterreich. Want, in deze regio hebben de wijnboeren gezamenlijk besloten om nog een extra term op het etiket te vermelden, zijnde Steinfeder, Federspiel en Smaragd.
Deze namen zijn bedoeld om de drinker een inzicht te geven van wat hij ongeveer mag verwachten van een wijn met deze benaming. De namen staan voor een classificatie van lichte naar meer krachtigere wijnen, mede gebaseerd op het alcoholpercentage.
Steinfeder wijnen zijn de lichtste wijnen, waarbij deze maximaal 11,5% alcohol bevatten
Federspiel wijnen zijn wat krachtigere varianten, waarbij maximaal 12,5% alcohol is toegestaan.
Wijnen met het bijschrift Smaragd zijn de rijkste en krachtigste wijnen, die minimaal 12,5% alcohol hebben (maar vaak meer).


Grüner Veltliner en wijn & spijs

De wijn wordt veel gebruikt als aperitief of als begeleider van lichte voorgerechten. Doordat de Grüner Veltliner een veelzijdig karakter heeft kan het zowel jonge als lang gerijpte wijnen opleveren. Drink een goed gekoeld glas Grüner Veltliner bij bijvoorbeeld
- garnalen met kokos, koriander en passievrucht
- tagliolini met tonijn, auberginecrème en burrata
- asperges met zalm
- stevige kaasgerechten zoals fondues
- en (uiteraard) bij een Wiener Schnitzel
Met zijn verfrissende pittigheid en heldere zuren is Grüner Veltliner-wijn ook perfect om buiten van te genieten, tijdens het diner op lange zomeravonden. In het algemeen kun je een Grüner Veltliner prima drinken bij elk gerecht waar een beetje pit in zit en smaakt het voortreffelijk bij gerechten uit de Oosterse keuken.


Onze collectie Grüner Veltliner wijnen

BergoVino biedt een uitgelezen selectie aan Oostenrijkse kwaliteitswijnen. Van topwijnen tot vriendelijke instapwijnen, bij ons kunt u terecht voor elke witte wijn die u wenst. We hebben ook diverse wijnen in het assortiment die een biologisch of vegan certificaat hebben of die duurzaam geteeld worden. 

 Grüner Veltliner de druif voor witte wijn in Oostenrijk