Wat zijn de beste wijnen voor het kerstdiner?

Wijnen voor de feestendagen

De feestdagen staan weer voor de deur en we zijn allen druk met de voorbereidingen van het kerstdiner. We staan dan ook uren in de keuken om een culinair kerstdiner te maken. Hier hoort natuurlijk ook een heerlijke wijn bij, maar wat is de juiste kerstwijn? Een kerstwijn is een wijn die zorgt voor de juiste smaak balans van kerst gerechten en de wijn. Kerst gerechten zijn vaak vol van smaak en hebben vaak complexere wijnen nodig voor de unieke smaak beleving. Zo worden er vaak stevige rode wijnen geschonken bij een mooi stuk vlees en rijke witte wijnen met vis en gevogelte.

Keuze voor de juiste kerstwijn

Bij het kiezen van de juiste kerstwijn is het belangrijk te weten wat u gaat serveren. Als u een mooi stuk wild of een kruidig stuk vlees gaat serveren raden wij aan om hier een zware rode wijn bij uit te schenken. Bij lichtere gerechten als salades of tapas adviseren wij u een lichtere wijn te schenken. Deze combinaties zullen elkaar versterken. Schenkt u meerdere wijnen, dan is het aan te raden met een lichtere wijn te beginnen en met zwaardere wijnen te eindigen. 

Kerst wijnen | BergoVino

De juiste wijn voor elke gang bij het kerstdiner 

Heeft u meerdere gangen gepland voor de kerst? Dan is het van belang om te kijken naar de soorten gerechten. Een kerst menu wordt meestal ingedeeld in verschillende gangen. We beginnen met een aperitief gevolgd door een voorgerecht, hoofdgerecht en als laatste het dessert of nagerecht. 

De huisregel voor het samenstellen van een diner is dat koude gerechten voor warme gerechten gaan en dat vis voor vlees geserveerd wordt en dan nog een bijpassende wijn. Dit is geen makkelijke opgave maar wel leerzaam!

De beste wijn voor het aperitief tijdens de kerst?

Start met een bubbel! Een cava, prosecco of champagne. Dit zorgt niet alleen voor het opwekken van de eetlust maar is natuurlijk ook het meest feestelijke begin van de maaltijd! 

Kerst wijnen | BergoVino

De juiste wijn als begeleider van het voorgerecht tijdens een kerstdiner

Bij koude voorgerechten schenkt u lichtere wijnen. Dit zijn wijnen die geen of slechts een korte houtrijping hebben ondergaan. Bij een carpaccio van ossenhaas past een klassieke Soave Classico uit Italië. Bij gerookte zalm of een tartaar van tonijn kunt u een frisse kruidige Grauer Burgunder uit Duitsland of een zuivere Grüner Veltliner uit Oostenrijk schenken.

Welke wijn past het beste bij soep?

Soep en wijn is een moeilijke combinatie en wij willen u dan ook adviseren hier geen aparte wijn bij te schenken. Dit omdat soep en wijn elkaar meestal niet versterken. Wilt u toch een wijn schenken bij de soep dan adviseren wij een Madeira of een droge sherry.

Gaat u voor een warm voorgerecht dan is het ook belangrijk om rekening te houden met de saus die bij het gerecht geserveerd wordt. Saus is vaak dominerend in smaak en is dan ook belangrijk voor de wijn keuze. Een mooie kreeftensaus bij vis of een paddenstoelenroomsaus bij gevogelte kunnen zeker een volle en stevige wijn gebruiken Let op; een te “vette” Chardonnay kan net “too much” zijn. Een houtgerijpte Grenache Blanc of wellicht een houtgerijpte rosé kan daarentegen juist heel verrassend zijn. Deze wijnen hebben vaak net wat meer zuren die de wijn spijs combinatie levendig houden.

De beste kerstwijn voor het hoofdgerecht 

Klassiekers tijdens de feestdagen zijn gourmet en kaasfondue. Het bepalen van de juiste wijn tijdens de gourmet is geen makkelijke keuze. Dit komt door de grote diversiteit aan vleessoorten en sauzen. Vaak komt de smaak van het voorgaande gegaarde stukje vlees ook weer naar voren. Voor gourmet raden wij aan een lichte wijn te schenken die stand houd bij al deze smaken. Een Pinot Noir de Bourgogne of een Blaufrankisch uit Oostenrijk zullen hier goed bij passen. Bij de kaasfondue adviseren wij een vette Chardonnay of een Riesling.

Welke wijn schenk je bij wild tijdens het kerstdiner? 

Gaat u voor wild? Kies dan een wat zwaardere, kruidigere en krachtigere wijn. Hierbij kunt u denken aan Italiaanse wijnen van de Sangiovese druif uit Toscane. Voor de ultieme wijnfanaat adviseren wij een prachtige Barolo van de nebbiolo druif uit Noord-Italië. Zowel Sangiovese en Nebbiolo zijn druivensoorten die relatief veel tannine bevatten. Dit zorgt ervoor dat de wijnen uitstekend te combineren zijn met de sauzen die doorgaans bij wild worden geserveerd. De saus en het vlees zullen de tannine in de wijn de juiste balans geven en zorgen voor een unieke smaakbeleving.

Kerst wijnen | BergoVino

Welke kerstwijn schenkt u bij gevogelte? 

Bij gevogelte krijgt een zware wijn al gauw de overhand. Hierdoor zal u het gerecht niet goed proeven. Een klassieker voor gevogelte zijn wijnen van de druif  Pinot Noir. Dit zijn over het algemeen lichtere wijnen en zorgen voor de juiste balans. Heeft u eendenborst op het menu staan dan adviseren wij u een klassieke bourgogne te schenken.

Visgerechten en rode wijn

Wijnen van de Pinot Noir druif kunnen ook licht gekoeld geschonken worden en passen ook goed bij visgerechten. Wij horen u denken…. Rode wijn bij vis? Jazeker! Maar zorg dan dat u een rode wijn kiest met weinig tannine en veel fruit. U kunt ook kiezen voor een mooie rode Valpolicella of een Blaufränkisch uit Oostenrijk, een echt fruitbommetje!!

De perfecte kerstwijn voor het dessert

Gaat u voor fruit of kiest u chocola. Hier kan de wijn het verschil maken! Bij een dessert wordt dan ook een dessertwijn geschonken. Deze wijnen worden vaak verkocht in 0,5l en zijn duurder dan zoete of droge witte wijn. De dessertwijn Jurançon uit Zuid Frankrijk, bevat mooie frisse zuren en gaat goed samen met diverse fruit desserts. Gaat u voor een Italiaanse tiramisu, probeer een Recioto di Soave een dessertwijn uit Italië. Gekozen voor een chocolade dessert? Kies dan voor een rode dessertwijn want niets is lekkerder dan chocola met rood fruit. Of een heerlijk licht gekoelde Ruby Port of PX sherry. Dit zijn ook fantastische combinaties met chocolade.

Kerst wijnen | BergoVino

Is Port de perfecte kerstwijn als begeleider van het kaas plankje?

Voor kazen is het erg lastig om één wijn uit te zoeken. Meestal wordt er dan afgesloten met een Port. Maar juist deze keuze kan een verkeerde combinatie zijn met veel kazen! Port combineert erg goed met oude harde kazen maar is een wat mindere combinatie met zachte kazen. Probeer dan eens een verrassende Gewürztraminer uit de Elzas of een rode Bourgogne.

Het juiste eten voor de juiste kerstwijn

Maar wat nou als u de juiste wijn al heeft, die Bordeaux uit 2000 of die Rioja die al een aantal jaar ligt te wachten op het juiste moment. Een stelregel is altijd, kijk naar de regio waar de wijnen vandaan komen en ga op zoek naar een typisch gerecht voor die regio. De wijnbouw is al zo oud en vaak zijn de wijnen perfect op het regionale eten afgestemd.

Tip voor het proef koken 

Gaat u nog proef koken? Zorg dan dat u ook de wijnen in huis heeft en dat u deze alvast kan proberen met het gerecht. Want meten is weten! En zorgt u voor de perfecte combinatie.

Komt u er niet uit? Onze wijn en spijs experts staan voor u klaar voor een online wijn en spijs advies.

we wensen u succes met uw keuzes en hopen dat u zult genieten en wensen u alvast fijne feestdagen & een gezond nieuwjaar!

Team BergoVino

 Kerst wijnen | BergoVino

De lekkerste wijnen voor het kerstdiner online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw kerstwijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25