Piemonte: producent van beroemde Italiaanse wijnen

Piëmonte een vooraanstaande Italiaanse wijnregio

Piëmonte is een regio in het noordoosten van Ital en betekent letterlijk 'aan de voet van de berg'. Een terechte naam aangezien de regio tussen de Alpen in het noorden en de Apennijnen in het zuiden ligt. Op culinair gebied staat Piëmonte hoog aangeschreven om de witte truffel uit Alba, lokale kazen en beroemde wijnen als Barolo, Barbaresco en Barbera. Graag vertellen wij u meer over deze vooraanstaande wijnregio en haar wijnen.

Piëmonte: de regio in cijfers

Met ruim 44.000 hectare aan wijngaarden produceert Piëmonte jaarlijks 2,6 miljoen hectoliter aan wijn. Van het totaal aantal hectaren wordt 61% gewijd aan de verbouw van blauwe druiven met de inheemse druif Barbera als koploper. De totale wijnproductie in Piëmonte is dan ook voor 60% gericht op rode wijn met in mindere mate rosé wijn en de overige 40% is gericht op de productie van witte wijn met de druif Moscato bianco als aanvoerder. In totaal hebben zeventien wijnen de DOCG classificatie, de hoogste herkomstaanduiding die een wijn in Italië kan krijgen en Piëmonte is bovendien rijk aan tweeënveertig wijnen met de herkomstaanduiding DOC die minder strenge regels hebben. En net als in de rest van Italië stappen steeds meer wijnmakers in Piemonte over op productiemethoden waar niet alleen duurzame wijn mee wordt gemaakt maar ook biologische wijn, biodynamische wijn én vegan wijn. Deze trend hangt samen met de aanhoudende vraag naar milieuvriendelijke producten.

Piemonte: producent van beroemde Italiaanse wijnen | Bergovino

Barolo DOCG

Deze rode wijn wordt met het inheemse en tanninerijke druivenras Nebbiolo gemaakt binnen een begrensde zone in het heuvelachtige wijngebied Langhe, in het zuiden van Piëmonte. Dit wijngebied, dat ten zuidoosten van de stad Alba ligt, heeft een voornamelijk kalkachtige bodem die de wijnen krachtige aroma's, body en een lange houdbaarheid geeft. Het klimaat is warm en droog waardoor het druivenras Nebbiolo, dat ook veel behoefte heeft aan licht, een hoge concentratie aan suikers heeft. Barolo moet drie jaar rijpen waarvan minimaal achttien maanden op hout en om riserva genoemd te mogen worden moet de wijn vijf jaar rijpen waarvan eveneens minimaal achttien maanden op hout. De wijn is na tien tot vijftien jaar op haar best hoewel een fles makkelijk dertig jaar later opengemaakt kan worden. De kleur is helderrood en de wijn is krachtig, complex met een zuurtje en heeft onder meer aroma's van truffel, viooltjes, teer, gedroogde pruimen, rood fruit en drop. De smaak doet denken aan gestoofd fruit, zoethout en kruiden. Barolo is heerlijk bij gestoofd of geroosterd vlees. De wijn is wel wat duurder omdat Barolo één van de meest beroemde Italiaanse wijnen is en bovendien in tamelijk beperkte hoeveelheden wordt geproduceerd.

Barbaresco DOCG

De rode wijn Barbaresco wordt eveneens in de Langhe geproduceerd, echter ten noordoosten van de stad Alba waar de bodem mergel en kalk bevat. Deze bodem geeft de wijn een diepe kleur, intense aroma's, een goede structuur en een lange houdbaarheid. Ook deze wijn wordt van 100% Nebbiolo gemaakt. De wijn moet twee jaar en twee maanden rijpen waarvan minimaal negen maanden op hout. Riserva moet minimaal vier jaar hebben gerijpt met eveneens een minimum van negen maanden op hout. De wijn is, net als Barolo, na tien tot vijftien jaar op haar best maar kan makkelijk langer bewaard worden en zal daardoor alleen nog maar zachtere tannines opleveren. Barbaresco is robijnrood van kleur, heeft een zuurtje, een grote elegantie met aroma's die doen denken aan onder andere teer, viooltjes, rozen, rijpe aardbeien, drop en truffel. De wijn is heerlijk bij gerijpte kazen, (in Barbaresco) gestoofd vlees of een risotto die is afgeblust met deze wijn. En een goed gerijpte Barbaresco is heerlijk bij truffelgerechten. Overigens worden met Nebbiolo andere goede wijnen gemaakt die buiten de gebieden van Barolo en Barbaresco vallen zoals Langhe DOC Nebbiolo en Nebbiolo d'alba DOC. Bovendien worden in het noordelijk gelegen wijngebied Roero ook wijnen op basis van Nebbiolo gemaakt zoals Roero DOCG en Roero riserva DOCG.

Barbera

In de wijnregio Langhe en Roero wordt ook de rode wijn Barbera d'alba DOC geproduceerd. De wijn wordt over het algemeen uitsluitend met de inheemse Barbera druif gemaakt. En alleen voor superiore geldt dat de wijn minimaal twaalf maanden moet rijpen waarvan vier op hout. De kleur is robijnrood en ondoorschijnend, de aroma's hebben een fruitig karakter met kers en zwarte bessen. De wijn heeft frisse zuren en wordt geserveerd met onder andere vlees en belegen kazen. Het is een wijn die meteen te drinken is maar ook goed houdbaar is. Barbera d'asti DOCG wordt geproduceerd in het wijngebied Monferrato dat zich ten oosten van Roero uitstrekt over de provincie Asti en Alessandria met drie subregio's: Nizza, Tinella en Colli Astiani. Dit uitgestrekte gebied kent grote temperatuurverschillen tussen zomer en winter en er valt weinig regen. De bodem bevat zand, lijm en klei dat balans en intense aroma's aan de wijnen geeft. De wijn moet minimaal 90% Barbera druif bevatten en mag met andere in Piëmonte verbouwde blauwe druiven worden aangevuld. Het rijpingsproces beslaat vier maanden in roestvrijstalen vaten of op hout en de superiore moet veertien maanden rijpen waarvan zes op hout. De wijn is krachtig met onder meer aroma's van kers, pruim, drop en leer en is goed houdbaar. Barbera d'asti wordt geserveerd bij soep, vlees of belegen kazen.

Piemonte: producent van beroemde Italiaanse wijnen | BergoVino

Dolcetto wijnen en Brachetto d'acqui

In de wijngebieden Langhe en Monferrato wordt ook het blauwe druivenras Dolcetto verbouwd voor meerdere DOC wijnen zoals Barbera del Monferrato, Dolcetto d'alba en Dolcetto d'acqui. De wijnen van deze druif hebben weinig tannine, zijn droog, zacht en fruitig met aroma's van kers, braam en pruim. De wijn is onder andere heerlijk bij kazen, vlees en carpaccio. Net als Dolcetto d'acqui wordt rond de stad Acqui, in het gebied Monferrato, de licht mousserende rode wijn Brachetto d'acqui DOCG geproduceerd. De wijn wordt geproduceerd met de méthode Charmat met een tweede gisting in de tank. De wijn moet voor minimaal 97% uit het blauwe druivenras Brachetto bestaan en mag met maximaal 3% aangevuld worden met druiven uit Piemonte. De wijn is delicaat, fruitig, kruidig en wordt jong gedronken na het eten bij zoet gebak.

Witte wijn uit Piemonte 

Piemonte produceert ook DOCG witte wijnen zoals Gavi en Moscato d'asti. Gavi wordt gemaakt in het bergachtige en zuidoostelijke gebied van Monferrato rond de stad Gavi. De wijn moet voor 100% uit de witte druif Cortese bestaan en moet twaalf maanden rijpen waarvan zes in de fles. Gavi is licht geel van kleur en is droog, fruitig, fris en soepel en wordt geserveerd bij visgerechten. Moscato d'asti is een dessertwijn die ten zuiden van de stad Asti wordt geproduceerd. Deze dessertwijn wordt van 100% Moscato bianco gemaakt. De wijn heeft een lichtgele kleur, is aromatisch zoet en is heerlijk bij koekjes, dessert en schimmelkazen. Bovendien wordt van Moscato bianco de beroemde en licht mousserende Asti spumante gemaakt.

Piemonte: producent van beroemde Italiaanse wijnen | BergoVino

Koopadvies piemonte wijnen 

Heeft u trek gekregen in een wijn uit Piëmonte? Dan adviseren wij van harte barbera d'alba superiore van wijnhuis Pelassa met een boeket van rijpe bessen en vanille. De wijn is robijnrood met een volle smaak, is mooi in balans en wordt op 18 °C geserveerd met onder andere rood vlees.

Voor een wijnadvies op maat kunt u contact opnemen met BergoVino: uw online wijnadviseur.

Piemonte wijn bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino besteld u uw Piemonte wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnenrode wijnenrosé wijnenmousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische)biologische en duurzame wijnenAl onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd 


Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25