Alles wat u moet weten over rode wijn van de Blaufränkisch druif

Oostenrijkse rode wijn van de Blaufränkisch druif

De Blaufränkisch is een blauwe druivensoort waar rode wijn van gemaakt wordt. Heb jij nog nooit van deze naam gehoord? Dan zou het best weleens zo kunnen zijn dat jij deze druif kent onder de naam Lemberger of de naam Kékfrankos. De Blaufränkisch druif wordt met name verbouwd in Oostenrijk en Duitsland, maar ook veel Hongaarse wijnboeren verbouwen deze heerlijke druif. De druif zorgt voor een aromatische rode wijn, hoewel de jongere varianten van de Blaufränkisch soms een beetje hard van smaak kunnen zijn. Laat je deze wijn echter lange tijd rijpen, dan weet je niet wat je proeft: één en al rijkdom en aroma! In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over Blaufränkisch. De geschiedenis, de herkomst, het maakproces, de verschillende smaken en natuurlijk: hoe je deze wijn het beste serveert als onderdeel van wijn en spijs.

De geschiedenis van Blaufränkisch

Er gaan veel mooie verhalen rond over de opkomst van de Blaufränkisch druif als geliefde druivensoort om heerlijke rode wijn van te maken. Het meest waarschijnlijke verhaal is dat de oorsprong van de Blaufränkisch druif in de wijngaarden langs de Donau ligt. De mooiste verhalen gaan echter over de soldaten van Napoleon, van wie gezegd wordt dat zij groot fan waren van deze smaakvolle rode wijn en ruim flessen insloegen bij lokale wijnboeren. Volgens de overlevering betaalden ze die flessen met blauwe bankbiljetten van het Franse leger en zou daar de naam 'Blaufränkisch' vandaan komen. Welk verhaal je ook gelooft, buiten kijf staat dat de druif een lange geschiedenis van populariteit kent en nog steeds onverminderd in trek is bij wijnliefhebbers uit allerlei verschillende landen.
Alles wat u moet weten over rode wijn van de Blaufränkisch druif | BergoVino

De herkomst van Blaufränkisch

De Blaufränkisch druif wordt met name verbouwd in Oostenrijk, waar wijnboeren deze geliefde druivensoort verbouwen in Burgenland en in het wijngebied rondom het Neusiedlermeer. Hier worden de wijnranken beschermd door de heuvels, waardoor de druiven veilig en optimaal kunnen groeien en voor mooie wijnen zorgen. De Blaufränkisch is namelijk erg gevoelig voor vorst. Na de Zweigelt is de Blaufränkisch de meest verbouwde druif van Oostenrijk.

Kékfrankos en Lemberger

In Hongarije heet de druif Kékfrankos, wat de letterlijke vertaling is van het woord Blaufränkisch. De Kékfrankos wordt in verschillende Hongaarse wijnregio's verbouwd en is misschien wel de beste blauwe druif van het hele land. Ook in Duitsland is de Blaufränkisch populair, maar dan onder de naam Lemberger. De druif kreeg deze naam doordat hij ooit bij het Oostenrijkse dorp Lemberg de grens overstak naar Duitsland. In Duitsland wordt deze druif vooral verbouwd in de deelstaat Württemberg, op een gebied van ruim 1800 hectare rondom Stuttgart. Naast hoofdlanden Oostenrijk, Hongarije en Duitsland, vind je de druif ook in behoorlijke aantallen in Kroatië, Slowakije, Roemenië. En zelfs in Japan, Canada en in één staat van de VS (Washington) is Blaufränkisch te vinden.

Zo groeit de Blaufränkisch

Blaufränkisch is een super sterke druivensoort die rap groeit. Wijnboeren moeten de wijnranken dan ook regelmatig snoeien om te voorkomen dat de planten gaan woekeren. Alleen zo krijg je druiven van de allerbeste kwaliteit. Deze druivensoort bloeit opvallend vroeg, namelijk in april. Oogsten kan daarentegen pas begin oktober, wat dan weer aan de late kant is. In koude gebieden kan de Blaufränkisch dan ook last krijgen van nachtvorst, waardoor de druif beter gedijt in warme gebieden die beter aansluiten bij zijn bijzondere groeicyclus van vroeg uitlopen en laat rijpen. Als je de lange rijpingstijd buiten beschouwing laat, is de Blaufränkisch een vrij makkelijke druivensoort om te verbouwen.

Zo wordt Blaufränkisch gemaakt

Blaufränkisch zorgt voor wijnen die diep van kleur zijn en boordevol karakter zitten. Wijnmakers die echt iets bijzonders willen maken van hun Blaufränkisch, geven de wijn een behoorlijke houtopvoeding om alle potentiële diepgang die deze wijn heeft te stimuleren om tot uiting te komen. Als dit proces goed uitgevoerd wordt, is de wijn lang houdbaar zonder aan smaak of kwaliteit in te leveren. Kiest een wijnmaker niet voor een uitgebreid rijpingsproces, is het resultaat een frisse, fruitige rode wijn. Deze wijnen worden vaak op rvs-vaten gerijpt en vinden al snel hun weg naar de fles.
Alles wat u moet weten over rode wijn van de Blaufränkisch druif | BergoVino

De smaak van Blaufränkisch

De verschillende rode wijnen die van Blaufränkisch gemaakt worden, laten zich niet zo makkelijk onder één noemer vangen. De druif leent zich uitstekend voor lichte, fruitige wijnen, maar ook voor volle varianten die rijk zijn aan tannines. Maar voor welke wijn je ook kiest, licht of zwaar: een Blaufränkisch zorgt altijd voor een mooie rode kleur in je glas. De jonge, lichte varianten zijn fruitig met aroma's van kersen, zwarte bessen en vlierbessen. De oudere, zwaardere wijnen zijn aardser en voller van smaak. Doordat de wijn rijk aan tannine is, zorgt rijping voor interessante smaken. Wordt de wijn gerijpt op hout, dan krijg je gegarandeerd een charmante wijn met warme tonen. Denk je ook een vleugje cacao te proeven? Dan zou je daar zomaar eens gelijk in kunnen hebben. Het laat zich niet voorspellen: een goed gerijpte Blaufränkisch blijft je verrassen.

Wijn en spijs: zo serveer je Blaufränkisch

Hoe je de wijn het beste combineert met eten, hangt er in de eerste plaats vanaf of je een lichte of een zware variant te pakken hebt. De lichte wijnen zijn heel erg lekker om te drinken als aperitief. Met name in de zomer voegt het zeker waarde toe aan de drinkbeleving als je de lichte wijnen eerst koelt. Zet deze dan niet in de koelkast, maar ga in plaats daarvan voor een wijnkoeler met koud water. Dit geeft de optimale temperatuur én smaak. De vollere Blaufränkisch wijnen gaan goed bij zwaardere gerechten en 'boerse' smaken. Deze wijnen komen bijvoorbeeld goed tot hun recht als je ze drinkt bij wild, gevogelte, stoofschotels of boerenpaté. Ben jij niet zo'n vleeseter? Combineer je volle Blaufränkisch dan met een kaasplank met verschillende zoute kazen of herfstige groenten als pompoen, pastinaak en paddenstoelen. Ook een gezellige barbecue is helemaal af met een lekker glaasje Blaufränkisch ernaast.
Alles wat u moet weten over rode wijn van de Blaufränkisch druif | BergoVino

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) door Blaufränkisch wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak en budget hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

Rode Blaufränkisch wijn online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino besteld u uw Blaufränkisch wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnenrode wijnenrosé wijnenmousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische)biologische en duurzame wijnenAl onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd 


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25