Asperge & wijn

Aspergeseizoen en welke asperges zijn er?

Kijkt u ook elk jaar weer uit naar het aspergeseizoen? Dat begrijpen wij bij BergoVino! Deze groente is een waar genot, helemaal met een goed glas wijn. Het jaarlijkse seizoen begint meestal in april en duurt tot juni. Asperges zijn een populaire groentesoort in de lente, ook bekend als ‘’het witte goud’’. Geserveerd als amuse, voorgerecht, hoofdgerecht, op toast of in een soep. Bovendien zijn deze edele groenten rijk aan voedingsvezels en bevatten weinig koolhydraten. De veelgeprezen stengel kan verschillende kleuren hebben. Wereldwijd is de groene asperge het populairst. In ons land kennen we de groene asperge in minder mate en is de witte variant het meest verkocht. Momenteel is een gezonde levensstijl een trend hierdoor wordt de groene asperge steeds meer verkocht. Deze bevatten namelijk geen vetten en meer vitamines en gezonde voedingsstoffen. Tevens bied deze variant ook voordelen voor ons darmstelsel. Dan is er nog de paarse variant deze hebben vaak een nootachtige en zoetere smaak. Dit komt doordat deze asperges meer suikers bevatten dan de andere varianten. Qua voedingswaarde komt deze veelal overeen met de groene. Vaak zijn deze dikker en minder dradig (vezelig) en zachter in structuur na het koken. Zowel witte, groene als paarse asperges zijn een culinair hoogtepunt van de lente, voor de ultieme smaak beleving hoort hier natuurlijk een goed glas wijn bij.

Asperge & wijn | BergoVino

Wat is een goede asperge wijn?

Zoals u wellicht kunt raden, is de vraag niet zo eenvoudig te beantwoorden. De wijn keuze is dan ook afhankelijk van de bereidingswijze, eventuele saus en garnituren. Toch geven wij u handvaten voor de juiste wijn bij het juiste asperge gerecht. Een goede asperge wijn maakt van een fijn gerecht met deze stengelgroente een culinaire beleving, maar wijn en asperges zijn niet altijd een goede match. De smaak van de stengels wordt gekenmerkt door een licht bittere smaak tot zoete smaak en hebben vaak ook aardse tonen, die harmoniëren meestal niet goed met tanninerijke wijnen, hierdoor gaat niet elke wijn goed samen met de populaire groente.

Witte, groene en paarse asperges verschillen aanzienlijk in smaakintensiteit. Terwijl de witte soorten meer delicate aroma's hebben, smaken de groene en paarse varianten intenser en hebben ze scherpere tonen. Daarom past niet elke wijn bij elke asperge soort. 

De asperge bereiding maakt de smaak

De keuze van de juiste wijn hangt ook sterk af van de bereiding van deze edele groente. Wij eten ze graag met botersaus, ham, een gekookt eitje en peterselie. Maar asperges zijn ook goed te combineren met een vis of andere vleessoorten. Daarnaast kunt u de asperges koken, roerbakken, grillen, frituren of (rauw) toevoegen aan een salade. Al deze factoren zijn bepalend voor de wijn die u erbij schenkt. Wijnen die een goede combinatie vormen met asperges, moeten zowel de speciale smaak van de asperge, als de ingrediënten en de sauzen die bij de asperges worden geserveerd, op een prettige manier kunnen begeleiden.

Omdat de smaak van een asperge nogal gereserveerd is, zijn zwaardere wijnen in eerste instantie niet aan te raden omdat deze teveel op de voorgrond treden en de smaak zullen domineren. Wijnen met veel tannine zijn ook niet aan te raden. Ze kunnen vaak niet goed overweg met de smaak van de asperges.

Asperges koken

De meest voorkomende en traditionele bereiding van asperges is koken. Vaak met ham of zalm, een eitje, botersaus en peterselie. De beste wijn als begeleiding van dit traditionele gerecht is een witte droge wijn. Een Pinot Blanc of Riesling uit de Elzas. Franse wijnen zijn een goede en veilig keuze of neem een lekkere volle Chardonnay.

Asperge & wijn | BergoVino

Asperges roerbakken

Opzoek naar een nieuw gerecht? Roerbak uw asperges met geitenkaas en een klein beetje munt. Schenk hierbij een heerlijke Sauvignon Blanc uit de Loire en u heeft een prachtige wijn en spijs combinatie.

Asperges grillen

Een andere bekende bereidingswijze van asperges is grillen. Niet de meest eenvoudige bereiding maar absoluut het proberen waard. Het grillen van de asperges kunt u het beste op de BBQ doen. uiteraard is het ook mogelijk om ze binnen te grillen. We adviseren u om deze bereidingswijze te combineren met citrus vruchten, gegrilde tonijn of zalm om daarna aan een salade toe te voegen. Afhankelijk van de toepassing/het soort gerecht kunt u hier een Verdejo uit Rueda of een Duitse Grauer Burgunder schenken.

Asperge & wijn | BergoVino

Asperges frituren

We horen u denken, asperges frituren? Ja, dit is mogelijk. Er zijn enkele topkoks die dit doen. Hierbij zult u zich goed moeten voorbereiden. Het is dan ook raadzaam dit eerst even op te zoeken. Bij gefrituurde asperges kunt u goed een mousserende wijn schenken. Liever geen mousserende wijn ga dan voor een Sauvignon Blanc.

Asperges en salades

Met asperges kunt u ook uw salade verrijken. Een ultiem lente gevoel! Er zijn vele mogelijkheden in de keuzes. De smaak kunt u naar eigen wens verrijken. Groene asperges kunt u rauw eten en toevoegen aan uw salade, bij rauwe asperges blijven er ook meer voedingsvezels intact. Groene asperges hebben een vocht afdrijvende werking en passen daarom perfect in een dieet. Een wijn met sterke aroma’s zoals Rias Baixes, een zuivere en mineralige Grüner Veltliner uit Oostenrijk of een kwalitatieve Franse rosé zoals Petula of Effet Mer rosé gaan vaak goed bij de salades met asperges.
Asperge & wijn | BergoVino

Wijnadvies voor bij de asperges

Goede asperge-metgezellen zijn over het algemeen witte droge wijnen met een medium body en niet te veel alcohol. Rode wijnen zijn over het algemeen uitgesloten. Toch zijn er enkele sommeliers die experimenteren met rode wijnen. Als u bij het eten van het witte goud kiest voor een wijn met een matige zuurgraad en een wijn met twee of drie jaar rijping, dan zit u vaak goed. Voor een veilig wijnadvies adviseren wij een witte wijn die fris, koel met matig fruitzuur heeft. Natuurlijk zijn niet alle witte wijnen een even goede keuze. Een goede match hangt in dit geval ook nog sterk af van welke druif de wijn gemaakt is en spelen factoren als, klimaat, ligging en wijnmaker een grote rol.

Asperges en rode wijn

Is en blijft een moeilijke combinatie. Toch zijn er enkel sommeliers die hiermee experimenteren. Wilt u een rode wijn schenken bij asperges? Combineer deze dan met boter gegaarde champignons, ga voor gegrilde groene asperges met dun gesneden Italiaanse ham. Of ga voor de combinatie met lamskoteletjes of kalf lende. Combineer dit dan met niet te zware rode wijnen en ga voor een zachte rode wijn zoals een subtiele Pinot Noir uit Frankrijk, Spätburgunder uit Duitsland of een Zweigelt uit Oostenrijk.

Asperge & wijn | BergoVino

Conclusie asperges en wijn

Wij hebben u in deze blog laten zien dat u met het combineren van de vele asperge gerechten met onze heerlijke wijnen alle kanten op kunt. We hopen dat we u met onze gerechten en passende wijnsuggesties een beetje houvast hebben kunnen geven. Maar de juiste wijnen uitzoeken en experimenteren is vooral ook gewoon heel leuk om te doen! Wees niet bang, probeer het gewoon uit. Neem bij twijfel altijd een wijn die u lekker vindt, hou onze basistips in uw achterhoofd, dan kan er niets mis gaan!

Kunt u toch wat advies gebruiken of wilt u het zekere voor het onzekere. Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuzes. Persoonlijk advies.

Asperge & wijn | BergoVino 

De beste wijn voor bij de asperges  bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino besteld u uw Duitse witte zoete wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnenrode wijnenrosé wijnenmousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische)biologische en duurzame wijnenAl onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd 


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25