Biologische wijnbouw

Introductie van biologische wijnbouw

Biologische wijnbouw is een vorm van landbouw waarbij de teelt van druiven en de productie van wijn wordt gedaan met minimale interventie van synthetische chemicaliën en pesticiden. In plaats daarvan worden biologische wijnboeren methoden gebruikt zoals compostering, biologische bestrijding en natuurlijke bemesting om de gezondheid van de bodem en de druivenranken te bevorderen.

Biologische wijnproductie | BergoVino

De voordelen van biologische wijn

Biologische wijnbouw heeft tal van voordelen ten opzichte van conventionele wijnbouw. Ten eerste leidt het tot gezondere bodems, aangezien de afwezigheid van synthetische pesticiden en meststoffen de biodiversiteit in de bodem bevorderen en de bodemstructuur verbeteren. Dit heeft een positieve invloed op de groei en gezondheid van de druivenranken en kan de kwaliteit van de druiven en de resulterende wijn verbeteren.

Ten tweede zijn biologische wijnen vaak vrij van de chemische residuen die worden aangetroffen in conventioneel geproduceerde wijnen. Deze residuen kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de consument en kunnen bijdragen aan het ontstaan van allergieën en andere gezondheidsproblemen.

Tot slot is biologische wijnbouw over het algemeen duurzamer dan conventionele wijnbouw, omdat het minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen en synthetische chemicaliën.

 

Biologische wijnen | BergoVino

Biologische wijnbouwpraktijken

Biologische wijnbouw vereist een holistische aanpak waarbij de wijnboer zich richt op het bevorderen van de gezondheid van de bodem, de druivenranken en de omringende ecosystemen. Enkele veelgebruikte praktijken zijn:

  1. Compostering - Biologische wijnboeren maken gebruik van compost om de bodem te verrijken met organische stoffen en voedingsstoffen. Compost kan worden gemaakt van dierlijke mest, plantaardige materialen en ander organisch afval.

  2. Biologische bestrijding - In plaats van synthetische pesticiden te gebruiken om plagen te bestrijden, maken biologische wijnboeren gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals insecten, vogels en andere dieren die plagen eten. Deze methoden zijn minder schadelijk voor het milieu en hebben vaak een lager risico op het ontstaan van resistentie bij plagen.

  3. Natuurlijke bemesting - Biologische wijnboeren maken gebruik van natuurlijke bemesting om de bodem te voeden. Dit kan worden gedaan door middel van groenbemesters, waarbij planten worden gekweekt die specifieke voedingsstoffen uit de bodem halen en deze vervolgens teruggeven wanneer ze worden omgezet in organisch materiaal.

  4. Handmatige oogst - Biologische wijnboeren oogsten vaak met de hand, wat arbeidsintensiever is dan machinale oogst, maar zorgt voor een hogere kwaliteit druiven en

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) over biologische wijn, maar weet u niet goed welke wijn u moet kiezen? Het team van BergoVino biedt u graag een persoonlijk wijnadvies aan. Bij iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn in ons assortiment. Ook online helpen wij graag bij het bepalen van uw keuze door middel van uw eigen smaakprofiel.

Uw online wijn adviseur | BergoVino

De lekkerste wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25