Het wijnland Duitsland

We zien dat Duitsland doorgaans niet een groot liefhebbend wijnland is in de wijnwereld. En eerlijk gezegd weten we niet precies waarom. We denken dat het waarschijnlijk is omdat er een stereotype is dat Duitsers grote bierliefhebbers zijn. Het valt immers niet te ontkennen dat Duitsers van hun bier houden. Iedereen die ooit aan een Oktoberfest-viering heeft deelgenomen, kan u dat vertellen. De grootte van de bierglazen vertelt je dat er een duidelijke affiniteit is. Wat je misschien niet beseft, is dat de Duitsers een grotere liefde voor wijnen hebben dan je misschien denkt. Ze kopen elk jaar miljoenen flessen Franse, Spaanse en Italiaanse wijnen. En wat meer is, ze hebben een bloeiende eigen wijnindustrie die tal van geweldige jaargangen produceert. Jaarlijks drinken de Duitsers zo'n 3,5 miljard flessen wijn. Het is dus duidelijk dat wijn populairder is in Duitsland dan velen beseffen. Daarom is het leuk om de eigen wijnen van Duitsland is beter te bekijken. Er is namelijk meer dan de Duitse Moezel wijnen.

Het wijnland Duitsland | BergoVino

De Duitse wijngeschiedenis

Hoe komt het dat zo weinig mensen Duitsland zien als de ware krachtpatser van de wijnbereiding die ze werkelijk zijn? Als we terugkijken in de geschiedenis, kunnen we zien dat het land al zo'n 2000 jaar wijnen produceert. En deze keer zien we hier een klein beetje Italiaanse invloed. Er is bijvoorbeeld een wijnkelder in Moezel die dateert uit 330 n. Chr. Het Romeinse rijk beheerste het grondgebied gedurende deze tijd en bracht hun liefde voor wijn maken naar het land. Er zijn ook verslagen die aantonen dat keizer Karel de Grote van het Heilige Roomse Rijk een grote rol speelde in de groei van de wijnbouw in het land. Wat we hier zien, is een interessant patroon van invloed tussen de Duitse en Italiaanse wijnindustrie. Terwijl Duitsland de Riesling-druif in sommige Italiaanse regio's introduceerde, introduceerde Italië in wezen het hele concept van een wijnindustrie in Duitsland. En met 2000 jaar wijn maken op de teller, is het misschien geen verrassing dat Duitsland, Italië heeft ingehaald in termen van pure consumptie. De Duitse Moezel wijnen worden in grote getale elk jaar geëxporteerd naar het buitenland.

De productie van Duitse wijnen

De cijfers laten zien dat Duitsland op nummer 8 komt als het gaat om wijnproductie. Dat plaatst hun gelijk met de grote wijnlanden zoals Spanje, Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Ongeveer 60% van de wijnproductie van het land is gevestigd langs de rivier de Rijn, die veel vruchtbare land voor wijnmakers biedt. Er zijn echter in totaal 13 wijnregio's in het land, waarvan sommige zich uitstrekken tot aan de grens met Zwitserland. Natuurlijk verbleken deze 13 regio's in vergelijking met de tientallen die je in Italië aantreft. En dit betekent ook dat er niet zo veel variatie te vinden is in de Duitse wijnen als in de Italiaanse wijnen. Toch is Duitsland erg populair voor de echte wijnliefhebbers en connaisseurs. Dat betekent dat de wijnmakers in Duitsland iets goed moeten doen!

Het wijnland Duitsland | BergoVino

Wijnregio’s in Duitsland

De meeste Duitse wijnen zijn gemaakt van enkele druivensoorten die op het etiket staan ​​vermeld. In volgorde van belangrijkste druiven van de Duitse wijnindustrie: Riesling, Müller-Thurgau, Spätburgunder (Pinot Noir), Dornfelder, Portugieser en Silvaner. Riesling, Scheurebe en Silvaner in Franken zijn over het algemeen de beste gebieden, hoewel er ook fijne droge Grauburgunder (Pinot Gris) en Weissburgunder (Pinot Blanc) worden geproduceerd en zijn erg populair in Duitsland. Spätburgunder en Dornfelder zijn de beste rode wijnen in Duitsland.
Etiketten op alle behalve de meest elementaire Duitse wijnen moeten de naam dragen van een van de volgende wijnregio's: Ahr, Baden, Franken, Hessische Bergstrasse, Mittelrhein, Mosel (voorheen bekend als Mosel-Saar-Ruwer), Nahe, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen, Saale-Unstrut, Sachsen, Württemberg.
Deze regionale namen kunnen veel nuttiger zijn dan de vaak zeer gecomplieerde naam van de wijn zelf. Net als Bourgondië wordt Duitse wijn vaak genoemd met een combinatie van dorp- en wijngaardnaam.

Duitse witte wijn

Een goede druivenselectie is de sleutel voor het produceren van wijn in koele streken; niet alle druiven kunnen zich volledig ontwikkelen in koele klimaten, en degenen die dat wel doen, zijn niet altijd in staat om kwaliteitswijnen te maken. Duitsland heeft succes geboekt met de Riesling, Duitse witte wijn, maar er worden door het hele land verschillende druiven verbouwd die evengoed in staat zijn om interessante wijnen te produceren. Als het gaat om witte Duitse wijnen, loopt Riesling voorop. Riesling is ongetwijfeld de meest gevierde druivensoort van Duitsland en is goed voor meer dan de helft van alle wijngaarden in de Rheingau, de Moezel en de Mittelrhein. Riesling is echter niet de enige als het gaat om de beste witte varianten van Duitsland. Duitsland staat het meest bekend om Pinot Blanc (Weissburgunder) en Pinot Gris (Grauburgunder), samen met toenemende aanplant van bekende wijnen zoals Chardonnay en Sauvignon Blanc. Duitsland heeft een robuust assortiment druiven die aan de smaak van alle wijnliefhebbers kunnen voldoen.

Het wijnland Duitsland | BergoVino

Duitse rode wijn

Duitse wijnmakers produceren ook Duitse rode wijn. Deze zijn best goed te noemen. De kwaliteit stijgt eigenlijk met elk nieuw wijnjaar. Voor een land dat bekend staat om zijn witte wijnen, is ongeveer 34% van de Duitse wijngaarden eigenlijk gewijd aan rode wijnsoorten! Pinot Noir (Spätburgunder) spant met de Duitse rode wijnen de kroon omdat het de derde meest aangeplante druivensoort in het land is, terwijl andere belangrijke rode varianten Dornfelder, Portugieser en Trollinger zijn. Rode rassen groeien bijzonder goed in de warmere, zuidelijke streken van Baden, Württemberg en de Pfalz en spelen een belangrijke rol in Rheinhessen en de Ahr.

Duitse wijnen kopen behoort steeds meer tot de behoefte van de echte wijnliefhebbers. Er zijn een hoop goede prijs-kwalitatieve Duitse wijnen te vinden. Als je Duitse wijnen gaat kopen, dan is het belangrijk om je eerst goed te verdiepen in de verschillende Duitse stijlen wijnen die er bestaan. Bij BergoVino hebben we twee Duitse wijnhuizen Weingut Christoffel & Weingut Karle.

De lekkerste wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw Duitse wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  
Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25