Ontdek de wereld van de Oostenrijkse wijnen

Oostenrijkse wijn? Oostenrijk wijnland in opkomst!

Als we het hebben over de grote wijnlanden in Europa dan zullen slechts weinig mensen snel aan Oostenrijk denken. Europese wijnen, dan denken we in de regel aan Frankrijk, Italië en Spanje. Bij Oostenrijk gaan de eerste gedachten uit naar sneeuw, bergen en après-ski en Heidi.

Toch is dit niet helemaal terecht. Oostenrijk heeft een rijke wijncultuur en er worden schitterende wijnen geproduceerd, veelal biologisch en gemaakt door kleine wijnboeren. Oostenrijkse wijn biedt veel keus, met name in witte wijn maar in toenemende mate ook in rode wijn. Het aanbod aan wijnen uit Oostenrijk is dan ook zeer divers: je vind er frisse, makkelijk drinkbare witte wijnen, maar ook witte wijnen vol van karakter en finesse. Niet te vergeten zijn de wereldberoemde zoete witte wijnen die tot de beste ter wereld behoren, en rode wijnen die gaan van vrolijk en kruidig tot aan krachtig en vol van smaak.

Oostenrijkse wijnstreken & klimaat

Wijnen uit Oostenrijk worden verbouwd in het oostelijke en zuidelijke deel van het land. In dit gebied, grenzend aan de landen Hongarije, Slovenië, Tsjechië en Slowakije, heerst een gematigd klimaat. Dit wil zeggen dat de zomers vaak warm en zonnig zijn en de herfst mild met wat koelere nachten. De aanwezigheid van de rivier de Donau en de Neusiedlersee zijn ook belangrijk voor de wijnbouw aangezien zij warmte en temperatuur beïnvloeden. Dit speelt een rol in de ontwikkeling van de aroma’s van de wijnen.
Net zoals in de overige wijnlanden in Europa bestaan er in Oostenrijk allerlei regels over de herkomstbenaming van de wijn en is er wettelijk geregeld wat er op de etiketten mag en moet worden vermeld. Oostenrijk telt vijf officiële wijnstreken, van noord naar zuid gaande zijn dat: Niederösterreich, Wien (Wenen), Burgenland, Steiermark (Stiermarken) en Kärnten (Karinthië). Bijzonder hierbij is het Burgenland wijngebied. Burgenland Oostenrijk ligt tegen Hongarije aan en het kan hier flink veel warmer worden dan in de overige wijnstreken. Deze regio bestaat uit vier verschillende wijngebieden met allemaal hun eigen typische microklimaat dat uiteraard van invloed is op de wijn. Naast de voortreffelijke wijnen die je in Burgenland Oostenrijk kunt vinden is het ook een prachtige streek om op vakantie te gaan. Het Burgenland wijngebied leent er zich bijvoorbeeld uitstekend voor om een wijnroute (te voet of op de fiets) te volgen.
Ontdek de wereld van de Oostenrijkse wijnen | BergoVino
Wien is het kleinste wijngebied maar kent een sterke wijntraditie. De Steiermark staat bekend als een van de mooiste wijnregio’s met een enigszins Mediterraans klimaat. Niederösterreich is het grootste wijngebied en kent veel variatie in de wijnen die er verbouwd worden. Om die verschillen in de stijlen van de wijn enigszins duidelijk weer te geven kent men hier buiten de wettelijke regel nog een eigen classificatiesysteem. In Niederösterreich vind je voornamelijk de Grüner Veltliner maar ook de Welschriesling die een belangrijke druif is voor de fantastische Oostenrijkse “Sekt”. Karinthië tenslotte is een relatief jong en klein wijngebied dat nog vrij onbekend is maar waar kwaliteit hoog in het vaandel staat.

Druivenrassen van Oostenrijk

Er zijn druivenrassen in Oostenrijk die je alleen maar in dit land kunt vinden en dus nergens anders ter wereld. De combinatie van unieke klimatologische omstandigheden en een ideale geografische ligging geven de wijnen uit Oostenrijk een totaal eigen karakter. Dé druif van Oostenrijk is nog steeds de Grüner Veltliner, maar ook de Oostenrijkse Riesling staat wijd en zijd bekend om de goede wijnen die hij voortbrengt. Over het algemeen is deze Riesling minder droog dan zijn neven uit Duitsland en wat frisser, lichter en “vrolijker” dan die uit Frankrijk (Elzas). De Grüner Veltliner druif komt bij witte wijnen uit Oostenrijk nog steeds het meest voor (naar schatting zo’n 30% van alle aangeplante druiven).
Witte wijn uit Oostenrijk is enorm veelzijdig en dat komt mede door de grote (micro-) klimaatverschillen in het kleine land Oostenrijk. Een andere reden is dat er een heleboel verschillende druiven zijn die zich erg prettig voelen in Oostenrijk. Naast de eerder genoemde druiven doen namelijk ook druiven als de Chardonnay, de Sauvignon Blanc, de Weissburgunder en de Traminer het erg goed.
Voor de rode wijn uit Oostenrijk wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de druivenrassen Blaufränkisch, Sankt Laurent en de Zweigelt. De Blaufränkisch is de klassieke Oostenrijkse rode wijndruif die zorgt voor een uitgesproken smaak. Afhankelijk van het wijnhuis kan een wijn gemaakt van deze druif ook licht gekoeld gedronken worden.
Ontdek de wereld van de Oostenrijkse wijnen | BergoVino
De Sankt Laurent lijkt een beetje op de meer bekende Pinot Noir en geeft wijnen een typisch zachte structuur. De Zweigelt is nog zo’n andere typisch Oostenrijkse druif, die er het meeste voorkomt en eigenlijk een kruising is tussen de hierboven genoemde druiven. De druif is de nationale trots van Oostenrijk en geeft zachte, soepele wijnen met karakter.

Overige wijn soorten Oostenrijk

Naast de witte en rode wijnen worden er nog andere wijnsoorten in Oostenrijk geproduceerd, te weten rosé en Sekt. In alle Oostenrijkse wijnstreken kunt u (hele goede) rosé vinden, maar de smaak van de wijn verschilt echt per streek. Van pittig tot fruitig en van fris en sappig tot kruidig en vol. Ook hier spelen de druiven, het microklimaat en de wijze van vinificatie een belangrijke rol.
Niet te vergeten zijn ook de bubbels uit Oostenrijk. “Sekt” klinkt toch een stuk minder romantisch dan “Champagne” maar de kwaliteit is er zeker niet minder om. Sterker nog, tijdens verschillende blinde degustaties komen Oostenrijkse bubbelwijnen geregeld uit bovenaan de lijstjes.

Ontdek de wereld van de Oostenrijkse wijnen | BergoVino
Bij BergoVino heeft u een ruime keuze uit rode wijn uit Oostenrijk, maar ook aan witte wijn en rosé wijnen van de beste wijnhuizen. Verras uzelf en uw gasten met onze uitgebreide collectie aan Oostenrijkse kwaliteitswijnen van het wijnhuis Rainer Wess of van Weingut Tinhof!

De lekkerste Oostenrijkse wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw Oostenrijkse wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25