Pinot Grigio: oorsprong en historie

De Pinot Grigio is een van oorsprong Franse druif: de Pinot Gris, welke u mogelijk kent als een druif die gebruikt wordt voor het maken van aromatische en ietwat zoete wijn uit de Elzas. De Pinot Grigio is de Italiaanse naam voor exact dezelfde druif. Pinot Gris is al sinds de Middeleeuwen bekend in de Bourgogne. Tot de 19e eeuw was de druif een populaire plant in de Bourgogne en ook in de Champagne streek, maar door slechte opbrengsten en de gevoeligheid van de gewassen raakte de druif in die gebieden uit de gratie. Via allerlei omzwervingen door Europa kwam de druif uiteindelijk terug in Frankrijk. De wijngroep Santa Margherita, een wijnproducent in het noorden van Italië, was in 1961 het eerste bedrijf ter wereld dat roze Pinot Grigio druiven verifieerde als witte wijn.

Onderzoekers van de University of California hebben vastgesteld dat de Pinot Gris qua DNA-profiel erg veel lijkt op de Pinot Noir en dat het kleurverschil is afgeleid van een genetische mutatie die eeuwen geleden plaatsvond. De bladeren en de wijnstokken van beide druiven lijken zo op elkaar dat de kleur het enige aspect is dat de twee onderscheidt. Een ander lid van deze familie is de Pinot Blanc.

Pinot Grigio: oorsprong en historie | BergoVino

Het druivenras Pinot Grigio

Eigenlijk is niet mogelijk om een bepaalde druif van een exacte smaakomschrijving te voorzien. Dat komt, omdat met name de samenstelling van de bodem en het klimaat zorgen voor een totaal andere wijn. Waar een Elzasser Pinot Gris (synoniem Pinot Grigio) uitgesproken aromatisch is, is een Pinot Grigio uit Italië eerder fris en neutraal. In andere landen zoals Australië, waar deze druif ook vaak voorkomt, worden beide namen gebruikt. Echter, is de wijn meer zoet of uitgesproken, dan wordt deze vaak met Pinot Gris aangeduid, waarbij lichtere en drogere wijnen de Italiaanse naam dragen. Knapperig, vers fruit zoals citrus, citroen, witte perzik en groene appel zijn smaken die terug te vinden zijn in de Pinot Grigio uit Italië. Met wat leeftijd en extra werk van de wijnmaker kan de wijn nootachtige of marsepeinen tonen aannemen. Pinot Grigio wijnen zijn vaak mond-tuitende wijnen met een staalachtige citruszuurgraad. De Pinot Grigio en dus ook de Pinot Gris druif heeft van nature al veel suikers en weinig zuren in zich. Hoe langer de druif aan de trossen hangt, hoe meer suiker hij opneemt en hoe zoeter hij wordt. Dit gebeurt in de Elzas. Meloen, peer en abrikoos zijn hier de primaire smaken, met wat kruiden en bloemige tonen. 

Het verschil tussen Pinot Grigio, Chardonnay en Sauvignon Blanc

Er zijn een aantal verschillen die opvallen als we de Pinot Grigio-druif vergelijken met populaire andere druivenrassen zoals de Chardonnay en de Sauvignon Blanc.

Kleur

De Pinot Grigio-druif is grijs-blauw van kleur, terwijl die van de Chardonnay en de Sauvignon Blanc een groene schil hebben.

Pinot Grigio: oorsprong en historie | BergoVino

Smaak

De Chardonnay is een van de meest bekende druiven ter wereld. Kenmerkend voor de smaak zijn de vette, boterachtige tinten en het al dan niet toepassen van houtlagering. Chardonnay heeft overal ter wereld min of meer dezelfde kenmerken maar een Amerikaanse Chardonnay smaakt totaal anders dan een Franse Chardonnay. Sterker nog, een Bourgogne Chardonnay is weer heel iets anders dan een Chardonnay uit de Champagne streek. Vergeleken met de Pinot Grigio druif is een Chardonnay wat voller van smaak, wat romiger, terwijl de Pinot Grigio druif wat frissere en lichtere wijnen geeft.

De Sauvignon Blanc druif is droog en geeft frisse wijnen met een hoge zuurgraad. Toch is de smaak van deze druif sterk afhankelijk van waar hij vandaan komt. In klimaten met veel zon (zoals in de USA en Zuid Afrika) geeft deze druif veel zachtere wijnen dan in wat koudere klimaten als de Loire (Frankrijk) en Nieuw-Zeeland.

Pinot Grigio in wijn-spijs combinaties

Of een Pinot Grigio zoet of droog is, hangt dus af van het terroir, het klimaat en de productiemethode. Uiteraard passen daar dan ook andere gerechten bij. Klassieke wijn-spijs combinaties bij Pinot Gris zijn foie gras en tarte tatin. Gerechten met (naturel) kalfsvlees, kip in roomsaus of koud vlees zijn ook ideaal om er een Pinot Gris bij te drinken. Bij de wat drogere Pinot Grigio wijnen passen mooie salades, visgerechten en typisch Italiaanse gerechten als risotto en bruschetta. Ook heerlijk als aperitief in de zon!

Pinot Grigio: oorsprong en historie | BergoVinoPinot Grigio: oorsprong en historie | BergoVino

Aankoopadvies en andere synoniemen

Voornamelijk de tijd van oogsten bepaalt of een Pinot Grigio zoet of droog is. Hoe later in het jaar dit is, hoe zoeter de wijn. In Italië wordt de druif eerder geplukt en tot wijn verwerkt, waardoor hij een meer mineraal karakter krijgt en droger is (want minder suikers). Ziet u “Vendange Tardive” op het etiket staan, dan kunt u ervan uitgaan dat het een wat zoetere wijn betreft. Hoe een Pinot Grigio wijn gaat smaken hangt vooral af van het land van herkomst. De druif is dan wel hetzelfde, maar de smaak zeker niet. In Duitsland staat deze druif namelijk bekend als de Grauburgunder en de Ruländer, waarbij de Grauburgunder meer naar de Italiaanse smaken neigt en de Ruländer naar het aromatische van de Elzas. In Hongarije heet hij Szürkebarát, hetgeen grijze monnik betekent en waar de wijnen een rijke, volle smaak krijgen. 

Onze selectie Pinot Grigio wijnen

Bij BergoVino bieden wij een interessante selectie aan kwaliteitswijnen gemaakt van de Pinot Grigio-druif. Kijk vooral ook eens op onze wijnuitverkoop pagina, want daar kunt u profiteren van mooie aanbiedingen op onze kelderrestanten.

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) over Pinot Grigio, Pinot Gris of Grauburgunder wijnen, maar weet u niet goed wat u moet kiezen? Niet getreurd, ons team geeft u graag een persoonlijk wijnadvies. Voor iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn. Wij bieden u graag persoonlijk advies. Of, laat ons u online helpen bij het maken van uw keuze. Vind uw ideale wijn aan de hand van uw smaakprofiel.

Pinot Grigio: oorsprong en historie | BergoVino

 

 

 

De lekkerste Pinot Grigio wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw Pinot Grigio wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Uitverkocht
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Uitverkocht
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25