Waarom worden sommige rode wijnen gekoeld gedronken?

Sep 29 , 2020

Waarom worden sommige rode wijnen gekoeld gedronken?

Rode wijn moet gedronken worden op kamertemperatuur. Of toch niet? Deze wijnmythe komt uit de tijd dat de verwarming nog niet bestond. Huh!? Met een beetje geluk kreeg je de kamertemperatuur in die tijd door middel van een gaskachel, kolenkachel of houtkachel rond de 18 graden. Wijnliefhebbers hadden vroeger een koele kelder en moesten de rode wijnen juist chambreren, oftewel op kamertemperatuur brengen (chambre = kamer in het Frans). De meeste kamers zijn tegenwoordig rond de 21 graden, en is de kamertemperatuur van 18 graden niet meer van toepassing. Natuurlijk zijn er trucjes voor en hebben sommige een klimaatkast waar wijn in ligt, maar toch is het niet meer zo dat rode wijn op kamertemperatuur gedronken moet worden. In het volgende blogartikel van BergoVino gaan we dieper op het onderwerp in, waarom sommige rode wijnen juist gekoeld gedronken moeten worden.

De smaakbeleving van Rode wijn

Wanneer u geniet van een heerlijk etentje, een borrelplankje of u zit voor de openhaard op een koude winterse dag, een goed glas rode wijn kan het compleet maken. U kent het vast wel. U gaat naar een restaurant en ervaart een topavond. Een lekker diner en het perfecte glas rode wijn. Hoe doen ze dat toch? In veel gevallen gaat het hier om de serveertemperatuur. Dit is lastiger dan wordt gedacht, de ideale serveertemperatuur is afhankelijk van kwaliteit, kleur, type en stijl wijn. Hoe dat werkt? Hoe koeler de wijn, hoe frisser en levendiger het aandoet. U proeft meer fruit, u heeft meer zuurbeleving en de wijn kom strakker over. Maar… Hoe kouder, hoe minder u proeft. Drink een wijn dus nooit te koud. Hoe warmer de wijn geserveerd wordt, hoe logger de wijn wordt. Meer tannine, minder zuren, alcoholischer en ook voller, ronder en zachter. Drinkt u de wijn te warm? Dan wordt de wijn zwaarder en vermoeider.

Waarom worden sommige rode wijnen gekoeld gedronken? | BergoVino

De kwaliteit van de rode wijn speelt ook een grote rol. Een fruitige rode wijn zoals de Merlot van Orbiel & Frères of de Tinhof Noir ‘’Zweigelt & Co’’ kunt u koeler serveren (12-14 °C) dan een stevige rode Bordeaux zoals de Laurent Beuvin, Médoc, Les Hauts de Tousquiron ‘’Cuvée Lucie’’ of een krachtige Pago de Larrea, Caecus ‘’Reserva’’ . Deze serveert u tussen de 16 en 18°C.

Wanneer drinkt u rode wijn gekoeld?

Rode wijn gekoeld drinken. Het klinkt voor de meeste raar in de oren. (weg: klinken.) Toch wordt rode wijn te snel te warm gedronken. Een reden is, dat de meeste mensen rode wijn op kamertemperatuur drinken. De gemiddelde Nederlander ervaart een kamertemperatuur tussen de 20 en 22 graden als aangenaam. De geur en smaak van rode wijnen komen echter het best tot hun recht bij een temperatuur van 17 - 19°C. Dit zou betekenen, dat rode wijn altijd wat gekoeld moet worden voordat het gedronken wordt.

Er zijn rode wijnen die gekoeld gedronken moeten worden. Dit zijn vaak wat zachtere en fruitigere rode wijnen. Denk hierbij aan de volgende wijnen:

Deze rode wijnen zijn het lekkerst bij 14 tot 16 graden Celsius.  

Waarom worden sommige rode wijnen gekoeld gedronken? | BergoVino

Heeft u een vollere rode, dan drinkt u deze over het algemeen warmer. De rode wijnen die u warmer drinkt zijn:

Deze rode wijnen drinkt u bij een temperatuur van 17 tot 19 graden Celsius.  

Hoe weet u op welke temperatuur u rode wijn moet drinken?

Bij veel gelegenheden kunt u uzelf of uw vrienden verrassen met een heerlijke rode wijn. Hoe weet u op welke temperatuur u wijn moet serveren of welke rode wijn u moet schenken bij welke gelegenheid? Bij BergoVino hebben we een handige tool om bij elk gerecht, elke gelegenheid of elke maaltijd de beste wijn te schenken. Via “Uw smaakprofiel” op onze website komt u altijd tot de juiste keuze wijn. Vanavond gaat u koken voor uw vrienden en bent u op zoek naar een heerlijke rode wijn voor bij het malse stukje vlees wat u heeft gekocht. Door een aantal vragen te beantwoorden komt u uit bij een geschikte wijn via de website van BergoVino.

Heeft u uw keuze gemaakt, dan komt u op onze productpagina. Hier krijgt u een uitgebreide omschrijving van de wijn zelf. Waar komt de wijn vandaan? Welke druif is de wijn van gemaakt en een verhaal over het wijnhuis van de wijn. Erg leuk natuurlijk, want zo schenkt u niet alleen de beste wijn voor het gerecht wat u maakt, u kunt u vrienden ook wat vertellen over de wijn die u schenkt. Dat is niet alles… Bij het product staat ook omschreven wat de serveertemperatuur is. Zo weet u precies wat de beste temperatuur is om de wijn te serveren. Uw avond wordt een knalavond! Uw vrienden zullen het gevoel hebben alsof ze in een sterrenrestaurant zitten.

Waarom worden sommige rode wijnen gekoeld gedronken? | BergoVino

Een aantal handige tips voor het serveren van rode wijn

Als laatste willen we u nog een aantal handige tips meegeven voor het serveren van rode wijn.

  • Serveer op de juiste temperatuur
  • Koel de wijn vlak voor het serveren
  • Is de serveertemperatuur 16-18 graden, koel het dan op 15-16 graden
  • Gooi nooit, maar dan ook nooit ijs in rode wijn
  • Vraag om advies of gebruik ons smaakprofieltool
  • Gebruik mooie grote glazen om de wijn tot z’n recht te laten komen

Als u wijn serveert, serveer dan altijd op juiste temperatuur. De kamertemperatuur is vaak te warm, zorg daarom dat de rode wijn gekoeld wordt voordat u deze serveert. Op het moment dat u de wijn schenkt en serveert, is het vaak al een aantal graden warmer. Zorg daarom dat de rode wijn iets kouder wordt gekoeld. Heeft u moeite met het vinden van de juiste wijn, gebruik dan onze handige adviestool. Zo komt u altijd tot de juiste wijn. En beloof ons één ding; gooi nooit, maar dan ook echt nooit een blokje ijs in uw wijn. Hiermee verdunt u de wijn met water en gaat de smaakbeleving verloren. Zonde! Wat u wel kunt doen is een ijsblokje in een leeg glas laten rondwalsen. Zo verkoelt u het glas. Zorg er wel voor dat het blokje ijs eruit is voordat u de wijn schenkt.

 Waarom worden sommige rode wijnen gekoeld gedronken? | BergoVino