Wijn bij vis

Welke wijn schenk u bij vis

Een mooi stukje vis op tafel heeft altijd iets bijzonder feestelijks. Dagverse vis is vaak redelijk prijzig en maakt dat goed door de heerlijke, delicate smaak. Een mooi stuk vis leent zich uitstekend voor wijn en spijs combinaties. Hoe zorgt u ervoor dat de wijn de vis niet overheerst, welke soorten vis onderscheiden we en wanneer drinkt u wijn bij vis? We zetten het hieronder voor u uiteen!

Basis smaken

Wanneer wij als mens iets proeven, zijn er vijf basissmaken die we onderscheiden: zuur, zout, zoet, bitter en umami (hartig). Daarnaast zijn er natuurlijk allerlei andere sensaties die we waarnemen, zowel in onze mond (denk aan pikant of koud) én met onze neus. Interessant om te weten is dat de smaak die we ervaren voor zo’n 80 procent uit aroma’s - dus geuren - bestaat.


Die geuren ruiken we niet alleen als we aan ons gerecht ruiken (orthonasaal), maar komen ook vrij tijdens het kauwen of drinken en bereiken zo van binnenuit onze neus (retronasaal). Smaken hebben dus allerlei verschillende facetten die voor geweldige effecten kunnen zorgen als ze met zorg gecombineerd worden!

Wijn bij vis

Doorgaans kunt u ervan uitgaan dat u bij vis een witte wijn of een rosé drinkt, al dan niet sprankelend. Waarom geen rode wijn? Rode wijn bevat meer tannine, die in de mond een wisselwerking aangaat met visolie. In de meeste gevallen kan deze interactie een metaalachtige nasmaak in de mond achterlaten. Daarnaast zijn rode wijnen vaak steviger van smaak, waardoor ze de smaak van de vis sneller zullen overstemmen.

BergoVino | Wijn bij vis
Verschillende soorten vis

Vandaag gaan we het dus specifiek hebben over de juiste wijn bij vis. Er zijn twee belangrijke factoren die hier een rol spelen. Ten eerste maakt het uit welke vis je gaat eten, ten tweede is er de bereiding van de vis die zeer bepalend kan zijn. Wanneer we spreken over vis, dan kunnen we vier hoofdtypen onderscheiden:

Magere vis die makkelijk uit elkaar valt, zoals zeebaars, tong en andere lichte witvis

Bij deze delicate vis kiest u een vriendelijke, frisse wijn. Een wat sprankelende wijn is hier ook zijn plaats. Denk bijvoorbeeld aan een Vinho Verde, Grüner Veltliner, Muscadet, Pinot Grigio, Verdejo of Sauvignon Blanc. Ook een Chablis of een andere Chardonnay die geen rijping op eikenhout heeft gehad smaakt voortreffelijk.

Wijntip: Domaine Ellevin, Chablis 1er Cru “Vaucoupin"

Een intens frisse, witte wijn. Krachtige aroma’s van peer, citrus en pruimen en een rijke, complexe textuur zorgen voor een perfecte smaakbeleving. Omdat de wijn een elegante, minerale toon heeft, past deze geweldig bij delicate vis, kreeft of langoustine.

BergoVino | wijn bij vis die gemakkelijk uit elkaar valt

Vis met een gemiddelde structuur, zoals kabeljauw, makreel, tarbot, forel en zalm

Hoewel deze vis bij de juiste bereiding ook uit elkaar valt, is de structuur wat steviger en de vis wat dikker. Deze vis zal ook een wat robuustere saus kunnen hebben. Als het om wijn gaat, kunt u hier al een iets boudere keuze maken. Een witte Rioja, Italiaanse Fiano, droge Riesling, Pinot Gris, Semillon of Sauvignon Blanc zijn uitermate geschikt!

Wijntips: Jean Paul Seguin, Pouilly Fumé, "Cuvée Passion”

Een hele bijzondere wijn, door de geur van kalk en vuursteen - een duidelijke invloed van de wijngaard waarin de druiven hebben gestaan. Verder is de wijn fris, met een hint van kruiden, wit fruit en citrus. De afdronk van de wijn is fascinerend en lang. Een spannende combinatie met een verder delicaat visgerecht, maar ook heerlijk bij geitenkaas of schelpdieren!

Jean Paul Seguin, Touraine “Classic”

Dezelfde streek, hetzelfde wijnhuis; weer een pareltje uit de Loire dus. De stuivende geur van deze witte wijn laat tonen van gras, buxus en citrus zien. In de smaak komt u tonen van perzik en wit fruit tegen. Een heerlijke elegante, allround wijn bij witte vis!

BergoVino | wijn bij vis met een gemiddelde structuur

Vleesachtige vis, zoals tonijn en zwaardvis

Deze soorten vis zijn zo stevig, dat ze wel wat van een stuk vlees hebben. Wij eten in Nederland dan vooral de zwaardvis, makreel en de tonijn, de blauwvin als we geluk hebben. Op vakantie zullen we ook weleens haai of Mahi Mahi op de kaart tegenkomen. Technisch gezien valt zalm ook onder deze stevigere vis, maar doordat zalm zo vet is, vraag deze vaak toch om een wat andere wijn.

U drinkt bij deze vis een rijke witte wijn met heel veel smaak, een volle rosé of misschien zelfs een lichtere rode wijn - vooral bij tonijn en zwaardvis is hier ruimte voor. Denk aan een Viognier, een witte Bourgogne, Marsanne, Rousanne, Grenache Blanc zelfs een lichte Pinot Noir.

Wijntips: Cantine de Falco, Verdeca

 BergoVino | wijn bij vlees achtige vis soorten

Een heerlijke, frisse witte wijn met een stralend aroma van witte bloemen, honing en appels. De rijke smaak wordt afgemaakt door een natuurlijke mineralige toon.

Weingut Karle, Spätlese trocken “Winterberg”, Blanc de Noir, Spätburgunder

Deze droge wijn is een absolute aanrader bij zalm. Omdat zalm wat vetter is, is het fijn om er een wijn bij te schenken die door die wat vettere smaak heensnijdt. De Spätburgunder kent u ook wel onder haar Franse naam “Pinot Noir”. U drinkt met deze wijn een bijzonder gastronomisch glas, met een gulle, complexe smaak.

Vis met een zeer intense smaak, zoals, haring, paling, ansjovis en sardines

Vis kan delicaat zijn, maar ook een bijzonder intense smaak hebben, zout zijn, naar de zee smaken of gerookt zijn. In al die verschillende gevallen, en afhankelijk van het gewenste effect, kunt u kiezen uit een breed pallet aan wijnen. Ga er wel altijd vanuit dat de wijn tegen de vis op moet kunnen.

Wijntip: Bodegas Vegalfaro, Caprasia Blanco

Deze vrolijke biologische witte wijn heeft een intense geur van witte bloemen, tropische vruchten en een mooie, diepe houttoon. In de smaak proeft u rijpe ananas en perzik. De wijn is hierdoor veelzijdig inzetbaar, bij gerookte vis, Aziatische gerechten en zeevruchten.

Bergovino | wijn bij een intense vis smaak

Schaal- en schelpdieren, zoals mosselen, oesters, krab, langoustine, kreeft, mosselen, Hollandse garnaal, coquilles en gamba

Schaal- en schelpdieren worden vaak feestelijk opgediend, en we zien vaak een grote verscheidenheid. De smaken variëren van ziltig als de zee tot zoet en nootachtig. Je kiest hier voor een wijn die niet te zwaar is, zodat de smaken van de zeevruchten mooi tot hun recht komen. Een bubbeltje maakt het natuurlijk extra feestelijk!

Wijntip: Bedin, Prosecco Spumante Corte Giovanni

Een elegante, frisse, sprankelende wijn. De Bedin, Prosecco Spumante “Corte Giovanni” heeft en lange frisse afdronk, een fijne mousse en een elegante neus met tonen van abrikoos en citrus. Heerlijk als aperitief en in combinatie met een schaal- en schelpdieren.

BergoVino | wijn bij schelpdieren

Bereiding van de vis

Wijn is dus prima te combineren met vis, en een wijn kun je goed uitzoeken op de soort vis die op het menu staat. Daarnaast is er nog een factor waar u rekening mee dient te houden bij het selecteren van een wijn bij vis: de bereiding.

Vis vinden we in veel bereidingen, gegrild, gebakken, gerookt of rauw of in de combinatie van vette vis en volle sauzen. Elke bereiding brengt andere facetten van de vis naar boven, en vraagt daardoor om een andere wijn om het gerecht te completeren. Over het algemeen kunt u ervan uitgaan dat u bij gegrilde gerechten een wat steviger wijn kiest, zodat deze niet wegvalt tegen de rijke smaken. Een vetter gerecht als gebakken vis of vis met een rijke saus doet het beter met een wijn die wat hoger in de zuren zit. Gerookte vis laat zich graag vergezellen door een sappige, smaakvolle wijn.

Wijn bij gegrilde vis

Een gegrilde vis heeft vaak een stevigere smaak dan een vis die bijvoorbeeld gepocheerd wordt. Die stevigere smaak leent zich prima voor een wat vollere wijn. Hoe vol u gaat, hangt hier ook af van de soort vis die gegrild wordt en de bijgerechten.

Wijntip: Domaine Sangouard-Guyot, Mâcon Villages "Clos de la Bressande”

Deze wijn lijkt op het eerste gezicht op een typische Chardonnay, maar u wordt bij het drinken verrast door een aangename frisheid. De tropische tonen komen extra goed door omdat deze wijn geen houtrijping heeft gehad. Een heerlijke, zachte, tropische smaak is het resultaat!

BergoVino | wijn bij gegrilde vis

Wijn bij gebakken vis

Een gebakken vis is vaak iets vetter, en kan zich dan heerlijk ophalen aan een wijn. De wijn verfrist het pallet en zorgt ervoor dat ook een wat vollere saus minder zwaar wordt.

Wijntip: Rocca Maura, Effét Mer Blanc

Bij de wat vettere vis is een glas Viognier bijzonder smakelijk! Deze Rocca Maura heeft een tropische, frisse geur met tonen van grapefruit en limoen. U proeft een fijne balans tussen zuren en rijk fruit. Omdat de wijn licht sprankelend in de aanzet is, kunt u deze wijn prima als aperitief drinken, maar ook bij gebakken vis zal deze voortreffelijk smaken.

BergoVino | wijn bij gebakken vis

Wijn bij gerookte vis

Staat er gerookte vis op het menu en eet u vanavond de zalm gerookt? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een lekkere, sappige wijn. De wat drogere tonen van de rooksmaak worden als het ware ‘geblust’ door een smaakvolle wijn met fruittonen.

Wijntip: Marrenon, Petula Rosé

De prachtige roze kleur van deze wijn uit de Provence ziet er naast een stuk gerookte vis uiterst aantrekkelijk uit. Ook de expressieve neus met wilde aardbeien en rode bessen is zeer uitnodigend. De smaak van de wijn is sappig, met tonen van mango. Een heerlijke tegenhanger voor gerookte vis!

BergoVino | wijn bij gerookte vis

Wijn bij rauwe vis, zoals sushi

Rauwe vis kan met een tropische wijn gedronken worden. De Marrenon, Petula Rosé die we hierboven besproken hebben, zou bijvoorbeeld ook een goede match zijn. Een andere optie is om voor een wijn met een elegante mineraliteit te gaan. Zo worden de verfijnde smaken niet teveel uitgedaagd.

Wijntip: Rainer Wess, Kremstal, Gemischter Satz

Deze duurzame Oostenrijkse wijn biedt u milde aroma’s van steenfruit, kruiden en grapefruit en is daardoor heerlijke verfrissend. De prachtige structuur waarin u fruitige tonen proeft wordt aangevuld door een elegante, mineralige afdronk.

BergoVino | Wijn en rauwe vis

Wijn bij vissoep of een vispannetje

Een vispannetje of vissoep heeft vaak een diepe smaak in combinatie met een romige structuur. We kiezen hier voor een wijn die fris tegenwicht biedt aan al dat smaakgeweld.

Wijntip: Domaine Frey, "Granite" Riesling

Bij deze rijke volle smaken kiest u voor een droge wijn met pit en een minerale toets. De levendige smaken in deze wijn bieden een mooi tegenwicht voor een vol, romig gerecht en de tonen van bergamot, witte bloemen en citrus zorgen voor een sprankelende tegenhanger. De Domaine Frey, "Granite" Riesling heeft een verrassend lange en frisse afdronk, waardoor deze mooi op kan tegen een wat zwaardere gang.

Wijn en Kerst

Wijn bij vis is net zo’n klassieke combinatie als wijn en Kerst. De feestdagen zijn hét moment om lekker uit te pakken. Misschien eet je wel oesters, of luxe coquilles. Ook een voorgerecht of canapé’s met vis zien we met Kerst vaak terug. Wij nemen alvast een voorproefje op het nieuwe jaar en maken er natuurlijk echt een feestje van met een goede fles mousserende wijn!

Wijntip: Marrenon, Brut Rosé "Cuvée M”

Deze heerlijke mousserende rosé is in het glas een feestje om te zien door haar zalmroze kleur. In de neus ruikt u witte perzik, citrusvruchten en rode bessen. Ook bloemige tonen van rozen en pioenen passen de revue. De frisse aanzet zorgt voor een soepele binnenkomer die gevolgd wordt door een lange afdronk met boeiende bloemige tonen.

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) over wijn en vis, maar weet u niet goed welke wijn u moet kiezen? Het team van BergoVino biedt u graag een persoonlijk wijnadvies aan. Bij iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn in ons assortiment. Ook online helpen wij graag bij het bepalen van uw keuze door middel van uw eigen smaakprofiel.

BergoVino

De lekkerste wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25