Wijn bij vlees

Het Bourgondisch leven 

Nederlanders zijn in de afgelopen jaren steeds Bourgondische geworden. De tijd dat Nederlands eten synoniem stond voor degelijk en vooral een beetje saai, zijn we gelukkig ver achter ons aan het laten. Bij een smakelijke maaltijd hoort natuurlijk een mooi, passend glas wijn. In dit artikel zetten we voor u een aantal mooie wijn en spijs combinaties voor u op een rijtje en beantwoorden we de vraag: ‘Welke wijn drink ik bij welk vlees?”

Wijn bij vlees

Een goede wijn en spijs combinatie voelt als meer dan de som der delen. Zoals de beroemde wijnliefhebber Luigi “Gino” Veronelli zei: “De smaak van een gerecht onthult bijna altijd de kwaliteit van een wijn en verheft deze. Op zijn beurt vult de kwaliteit van een wijn het genot van een spijs aan en vergeestelijkt het.” Een goede wijn en een mooi gerecht versterken elkaar en bij een juiste combinatie geldt dat één en één vaak drie is.

Vaak zult u zien dat er bij een bepaald gerecht een wijn gekozen wordt, denk aan de sommelier die in een goed restaurant aan tafel komt om u iets te vertellen over zijn keuze. Daniel Boulud - de chef van een van de beste sterrenrestaurants van Amerika vind wijn echter zo belangrijk dat hij de gerechten vaak afstemt op een heerlijke wijn die hij gedronken heeft. Het hele menu wordt opgebouwd rondom de smaken van de wijnen - van sprankelend en fris tot diep en rijk.

Dit genoegen beperkte zich vroeger vaak tot de betere restaurants of tot de klassieke combinatie van wijn en Kerst. We kozen vooral uit een wit of rood, en hadden ook qua herkomst van de wijn veel minder keuze. Tegenwoordig is dat wel anders! Uit een rijk palet aan smaken kunnen we eindeloze, verrukkelijke combinaties maken. Maar welke wijn drinkt u nu het beste bij een vleesgerecht?

De perfecte combinatie

Wijn en vlees worden al zolang mensen dineren samen gegeten. De combinatie is dan ook uitermate klassiek te noemen. Welke wijn je bij welk vlees drinkt, hangt af van de manier waarop de smaken harmoniseren en welke positie de twee smaken tegenover elkaar hebben. Een wijn kan in smaak mooi aansluiten op een gerecht en zo een harmonieus geheel vormen. Een wijn kan daarentegen ook contrasteren met het gerecht en op die manier een spannende combinatie opleveren.

Als mens zijn we in staat allerlei verschillende smaken te proeven - we doen dit zowel met onze tong, als met onze neus. Wist u dat we maar liefst 80% van de smaak met onze reukzin ervaren? Daarnaast zijn er ook smaken die meer met een mondgevoel ervaren, zoals vet en pikant. De belangrijkste smaken zijn daarmee: zoet, zuur, zout, bitter, pikant en vet. Daarnaast onderscheiden we smaken als umami (vliesachtig, hartig), bruis, dofheid, elektriciteit, zeepachtig en kou (menthol).

Bij het kiezen van een wijn bij vlees is het belangrijk om u bewust te zijn van hoe deze smaken elkaar aanvullen. Als stelregel kunt u volgen dat bijna alle smaken een boeiende interactie met elkaar aan kunnen gaan, maar dat u beter wat voorzichtiger kunt zijn met de onderlinge combinaties van bitter, zuur en pikant. Deze kunnen tezamen wat al te heftig zijn.

Wijn bij gegrild vlees

Gegrild vlees kenmerkt zich door de smaak die bij de zogenaamde Maillard-reactie vrijkomt: een rokerige, uiterst hartige smaak. U kunt met deze smaak eigenlijk alle kanten op, mede omdat het zo’n oersmaak is.

Wilt u het vlees daarnaast pittig kruiden, kies dan een sprankelende witte wijn die wat lager in alcohol is. De frisse smaken zullen een mooi contrast geven en zowel de wijn als het vlees tot hun recht laten komen.

Een andere aanpak is het kiezen van een zware, rode wijn, die hoog in tannines is. Kies hier voor een wat zoetere variant, om de combinatie niet al te streng te doen overkomen of voor een diepe aardse wijn om een explosie van smaken te veroorzaken.

Wijntip:
Wit en sprankelend: Weingut Christoffel, Sekt Cuvée "Black" Halbtrocken
Deze bruisende witte wijn is een heerlijke binnenkomer op een zomeravond, en met haar fruitige tonen van appel en perzik een verfrissende tegenhanger voor pittig gekruide gerechten.

Diep rood: De Cantine de Falco, Falco Nero “Riserva"
Als winnaar van vele wijnprijzen is deze Riserva makkelijk aan te bevelen - diepe, aardse tonen van leder en tabak vullen de sterke, gegrilde smaken perfect aan!

Wijn bij gebraden vlees

Een mooi braadstuk heeft altijd iets enorm feestelijks, een groot stuk vlees dat met z’n allen gedeeld wordt, is het perfecte moment voor een toast. De keuze van de wijn hangt hier af van het stuk vlees dat u gegrild heeft en de smaken die u heeft toegevoegd. Ook kunt u kiezen voor een spannend contrast of een voor een klassieke harmonie. Alle wijnen, van champagne en rosé bij lichte vleessoorten tot steviger rode wijnen bij rundvlees of wild, kunnen een passende combinatie vormen.

Wijntip:
Kruidig rood: Monte Tondo, Valpolicella ''ripasso''
In deze wat frisse rode wijn proef je de zonovergoten hellingen van Italië. In de geur ruikt u aroma’s van bessen en kersen met hinten van kruiden, zoals nootmuskaat en kaneel, deze wijn is niet te zwaar. De wijn is hierdoor breed in te zetten voor verschillende soorten gebraad vlees en zal bij veel mensen in de smaak vallen!

Wijn bij gestoofd vlees

Gestoofd vlees heeft door de lange garings-tijd een diepe, volle smaak. Alle smaken in het gerecht hebben alle tijd gekregen om met elkaar te versmelten. Enerzijds is de smaakdiepte heerlijk, anderzijds moet u ervoor waken dat het gerecht niet te uniform van smaak wordt. Een pittige, rode wijn kan door de diepe smaken heen snijden en de eet-ervaring boeiend houden.

Wijntip:
Spannend rood: Marrenon, Gigondas. De Marrenon Gigondas is een uitermate interessante wijn. De geuren zijn zoet en weelderig, met tonen van laurier, drop, konfijt, dadels en vijgen, maar in de mond heeft de wijn een aangename frisheid van eucalyptus. Met de diepe smaken van een stoofschotel zal deze Gigondas een boeiende combinatie vormen.

Wijn bij barbecuevlees

Wanneer u meerdere soorten gegrild vlees eet dan kunt u kiezen voor een lichtere rosé, die bij alle gerechten past en een frisse tegenhanger vormt op de uitgesproken smaken van de vleesgerechten. Op een heerlijke, zomerse avond waarop de mooiste gerechten van de barbecue komen, zal een sprankelende rosé extra zomers smaken.

Wijntip:
Allround rosé: Cantine di Custoza, "Chiaretto" Bardolino Rosato
Wanneer u veel verschillende gegrilde gerechten wilt eten, kunt u met een gerust hart een wijn als de Cantine di Custoza, "Chiaretto" Bardolino Rosato drinken. Deze heldere, lichtroze wijn combineert u op een zomeravond met lichte gerechten als salades, maar ook met een stevigere lamshaas.

Wijn bij wild

De diepe smaken van wild worden het mooist gecomplementeerd door een smaakvolle rode wijn. Kies hierbij altijd voor een wijn die niet te hoog in de tannines zit maar laat de intensiteit van de wijn afhangen van de smaak van het wild. Een delicatere smaak en bereiding wilt u niet overstemmen met een te zware wijn, bij stevigere smaken kunt u rustig een vollere wijn serveren:

Wijntip:
Delicaat rood: Domaine Frey, Pinot Noir “Quintessence
Deze Quintessence is een krachtige, biologische Pinot Noir. Deze wijn is heerlijk bij wild, omdat de smaken delicaat genoeg zijn om niet te overstemmen, maar uitgesproken genoeg om voor balans te zorgen. Je proeft in deze wijn tonen van zwart fruit en kersen en een smaakvolle, geroosterde noot.

Wijn bij kip & gevogelte

Kip en gevogelte kennen allerlei bereidingen, die verschillende smaken kunnen opleveren. Een pittige curry wordt het beste begeleid door een sprankelende, witte wijn. Coq-au-Vin eet u misschien wel met dezelfde wijn als waarin de kip gestoofd is! Over het algemeen drinkt u bij kip of gevogelte wat lichtere wijnen dan u bij rundvlees of wild zou doen. Het witte vlees gedijt nu eenmaal beter bij een wat vriendelijkere wijn.

Wijntip:
Vrolijk rood: Rocca Maura, Grenache 
Als wijn bij kip & gevogelte worden vaak vriendelijke rode wijnen uit de nieuwe-wijnlanden aangeraden. Deze Grenache is mild, maar heeft een zwoele, zachte smaak die met haar tonen van aardbei en kersen een bijzondere aanvulling op uw maaltijd vormt.

Smaakvol wit: Rocca Maura, Chardonnay
Deze heerlijke Chardonnay heeft 2 maanden houtrijping gehad, waardoor de wijn een stevige body heeft. Daarnaast proeft u de kenmerkende frisse, fruitige smaken die bij dit genre horen. De wijn is prachtig rond door een kenmerkend ‘botertje’ en heeft een gebalanceerde, lange afdronk. Een witte wijn, die voldoende pit heeft om de meeste gerechten bij te benen en zelfs bij een pittige curry voldoende fris tegenwicht biedt!

Wijn bij lamsvlees

Lam heeft van zichzelf een vrij uitgesproken smaak. Vaak wordt bij lamsvlees een stevige, rode wijn uit de traditionele wijnlanden aangeraden. De wat dierlijke smaak die in diep-donkere Italiaanse wijnen als de Negro Amaro’s, Nero d Avola’s en Primitivo’s gevonden wordt is ideaal. Ook de noordelijke Rhone-wijnen en in Syrah-wijnen zullen een perfecte combinatie opleveren.

Wijntip:
Dierlijk rood: Feudo Disisa, "Vuaria", Nero d Avola
Een geweldige, stevige wijn met intense aroma’s van rood fruit als bramen, pruimen, aardbeien en kersen zorgen voor een elegante touch aan de verder intense, volle, diepe, smaak. De wijn heeft een lange afdronk die mooi versmelt met de smaak van lamsvlees.

Wijn bij kalfsvlees

Bij dit lichtere rundvlees is wederom de bereiding leidend. Toch is het vaak zo dat een wat lichtere wijn de smaak van kalfsvlees meer tot haar recht zal laten komen. Denk aan de vriendelijkere variant van de stevigere wijn die u bij traditioneel rundvlees zou drinken.

Wijntip:
Sappig rood: Marrenon, ''Sépia'', rouge, AOC Luberon
Deze sappige, fruitige rode wijn leent zich perfect voor een gerecht met kalfsvlees. De smaak is namelijk mild genoeg om niet te overstemmen, maar complex genoeg om voldoende interessant te zijn. U proeft zoethout, paars en rood fruitdonker, vergezeld door een rijke geur van bosbes en zwarte bes met tonen van vanille en kaneel.

Wijn bij varkensvlees

Varkensvlees kan heerlijk combineren met zowel witte als rode wijn. De smaak is rijk en wat vettig, waardoor u wel een zeker karakter van de wijn verwacht. Ga dus niet voor een te lichte witte wijn, die te subtiel voor het gerecht is, maar kies ook niet voor een zware, rode wijn - vooral wijnen met veel tannines kunnen botsen. Kies voor een smaakvolle witten wijn als een Gewürztraminer of Riesling of neem een wat lichtere rode wijn als een Pinot Noir of een Syrah. Zelfs een Viognier kunt u bij varkensvlees drinken, als u een tropischere zuurdere tegenhanger voor wat vetter vlees verlangt.

Wijntip:
Rijk wit: Peth Wetz, Chardonnay-Weissburgunder
Deze Chardonnay-Weissburgunder van Peth Wetz heeft een kenmerkende, volle smaak. In de aanzet is de wijn zoals je van een Chardonnay mag verwachten - romig en boterig. Even later proeft u door de toevoeging van de Weissburgunder elegante zuren. Het algeheel kruidige karakter van de wijn is de perfecte tegenhanger voor een mooi stuk varkensvlees.

Wijn bij rundvlees

Rundvlees heeft een diepe smaak, vooral als het gegrild wordt. Dit rode vlees doet het heel goed in combinatie met een stevige rode wijn - deze combinatie is uiterst klassiek en staat geenszins op het punt op aan populariteit te verliezen. Stevige wijnen uit de oude wijn-landen als een Barbaresco, Barolo, Merlot, Rioja of Zinfandel zullen mooi passen.

Wijntip:
Vol rood: Millaman, Zinfandel, "Limited Reserve”
Een mooie, gebalanceerde wijn met een krachtige smaak. Op de smaak van een stevig stuk rundvlees zal de lange, elegante afdronk met tonen van koffie, cacao, dadels en tabak een heerlijk aanvulling zijn.

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) over mousserende wijn, maar weet u niet goed welke wijn u moet kiezen? Het team van BergoVino biedt u graag een persoonlijk wijnadvies aan. Bij iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn in ons assortiment. Ook online helpen wij graag bij het bepalen van uw keuze door middel van uw eigen smaakprofiel.

De lekkerste wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  

 


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25