Wijnen voor de feestdagen

Smaakvolle feestdagen met de perfecte wijnen

Proeft u het al? Die heerlijke combinatie van smaken tijdens uw kerstdiner? Een prachtig gebakken stukje wild met een stevige smaakvolle rode wijn. Of een zacht gegaarde zalmfilet met een frisse, droge witte wijn. Uw feestdagen worden nog sprankelender met mooie en passende wijnen die alle smaken van uw eten complementeren. Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuzes zodat u tijdens de feestdagen optimaal kunt genieten!

BergoVino | wijnen voor de feestdagen

Elke gang verdient een passende wijn

Wat maakt Kerst nu zo bijzonder? Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Maar wat ons betreft, is dat het samenkomen met familie en vrienden om te genieten van elkaars gezelschap, lichtjes en warmte en een heerlijk kerstdiner. Het kerstdiner is vaak een mooi moment om echt uit te pakken en het samenzijn te vieren. Of het kerstdiner nu wordt bereid door de chef van de familie of door iedereen samen, elk gerecht verdient een passende wijn. De juiste combinatie van wijn en spijs is belangrijk voor het verbeteren, balanceren of accentueren van de smaken. Daarom geven wij u heel graag tips over de beste combinaties voor elke gang. Komt u er dan nog niet uit? Kijk dan hier voor nog meer tips & trics.

BergoVino | Wijnen voor de feestdagen

Een goed begin is het halve werk ''het aperitief''

Om het kerstdiner feestelijk te beginnen, kunt u starten met een aperitief. Altijd een mooie opening van de avond. Het doel van een aperitief, naast de gezelligheid natuurlijk, is het activeren van de smaakpapillen waardoor de eetlust toeneemt. Het beste kunt u kiezen voor een lichte wijn met een laag alcoholpercentage en weinig suiker. Een lichte rode wijn of een rosé wijn zijn geschikte keuzes. Maar natuurlijk zijn bubbels, mousserende wijn of een droge, fruitige witte wijn ook altijd een goed idee. Wilt u het aperitief een extra sprankel geven? Voeg er dan een lekker smaakje aan toe, bijvoorbeeld een framboos of een vlierbloesemsiroop. Met deze mooie Cava Bodegas Vegalfaro Brut Nature Reserva zit u in elk geval gebeiteld. Het is nog een veganistische wijn én een biologische wijn ook. Laat het sprankelende kerstdiner maar beginnen…

Door naar het voorgerecht!

Voorgerechten zijn er in vele soorten en maten. Bijvoorbeeld een lekkere soep met een krokantje erbij, de klassieke garnalencocktail of een carpaccio van vlees of vis. Op elk van deze smaken kunt u de wijn helemaal naar wens afstemmen. Ook tijdens het voorgerecht kunt u het beste een niet al te zware wijn schenken. Bij een koud voorgerecht streelt u ieders tong het beste met een frisse, lichte wijn. Vis en schaaldieren combineert u met wit of bijvoorbeeld met de mooie en delicate rosé wijn ​​Marrenon, Oris Rosé. Wanneer u een frisse salade als voorgerecht serveert, kunt u hierbij de veganistische wijn Rainer Wess, Kremstal, Grüner Veltliner schenken, succes gegarandeerd. Deze duurzame wijn bevat hinten van citrus en groene appel. Door de sappige smaak van abrikozen en appeltjes met frisse zuren combineert deze prachtig bij elke salade.

Begint u het diner met een soep, dan kunt u kiezen voor zowel wit als rood. Maar houd het licht. Kippensoep of groentesoep gaan goed met witte wijn, tomatensoep en wat zwaardere goulashsoep combineren weer beter met een kruidige rode wijn. Voor de witte wijn kunt u het beste kiezen voor een druivenras als Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris of een droge Muscat. Schenkt u rood bij de soep dan kunt u denken aan de druivensoort Merlot, Cabernet Franc of de Cabernet Sauvignon. Ook Malbec is dan een goede keus. Doordat de soep vaak een romige structuur heeft past deze uitstekend bij een wat kruidige rode wijn.

Bij de klassieke rundvlees carpaccio met truffelolie of truffelmayonaise adviseren wij Franse Malbec, Merlot of een Italiaanse Nero d'Avola druif. Deze wijnen hebben een aardse hint, dit combineert prachtig met de truffel. Een mooie Merlot is bijvoorbeeld onze Marrenon "les Grains", het zal uw smaakpapillen strelen en de truffel nog beter tot zijn recht laten komen. Krijgt u ook steeds meer zin in het kerstdiner….?

BergoVino | wijnen voor de feestdagen

Begeleid het hoofdgerecht met een ware showstopper

Daar waar het aperitief en het voorgerecht in het teken stonden van de wat lichtere rode en witte wijnen, mag u voor het hoofdgerecht uitpakken met mooie volle, kruidige en veelzijdige smaken. Om uw hoofd niet te laten duizelen, houden we het advies voor het hoofdgerecht eenvoudig. We verdelen de keuzes in vlees, vis of vegetarisch.

Bij vlees

Wanneer u rood vlees serveert, komen de smaken van zowel het vlees als de wijn het beste tot hun recht wanneer het een rode wijn betreft met veel tannines. Een volle, krachtige rode wijn is de ideale begeleider van een mooi stuk rood rundvlees. Hierbij zijn er talloze mogelijkheden, maar u zit altijd goed met een van deze wijnen: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Rioja, Shiraz, Chianti Classico of Sangiovese. Een paar van onze favoriete showstoppers die uw vlees een unieke smaakbeleving zullen geven zijn de Domaine Frey, Pinot Noir "Quintessence", een krachtige biologische wijn met een robuuste smaak door een unieke combinatie van specerijen en de Grand Marrenon Rouge, een complexe, rijke rode wijn met eiken tonen en fruitige geuren van tabak en rijp fruit. Ook perfect te serveren wanneer er wild op het menu staat.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er mooie stuk wit gevogelte op het menu staat, kip of kalkoen. Is dat het geval? Dan adviseren wij daarbij een volle en vette witte wijn of een rosé wijn te serveren. Met een Côte du Rhône of een Lirac hebt u de perfecte witte wijn om de smaak van gevogelte mee te begeleiden.

BergoVino | wijnen voor de feestdagen vlees

Bij vis

Traditioneel bekeken adviseert de sommelier u: ‘bij vis hoort witte wijn’. U kunt dat zeker nog als een waarheid beschouwen. Echter, inmiddels zijn er ook mooie combinaties van vis met een lichte rode wijn te maken. Doe wat u wilt! Als uw hoofdgerecht met een magere vis wordt bereid dan is het lekker om bijvoorbeeld te kiezen voor een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio zoals de Bedin. Maar wanneer u een vettere vis serveert, mag u ook best kiezen voor een lichte rode wijn zoals een Grenache of Sangiovese met zachte tannines. Ook past hier een mooie volle witte wijn zoals een Chardonnay perfect. Onze favoriete lichte rode wijn? De Rocca Maura, perfect voor het hoofdgerecht met vis.

BergoVino | Wijnen voor de feestdagen vis

Bij vega

Als u een vegetarisch hoofdgerecht heeft gekozen dan kunt u eigenlijk alle kanten op. Kies voor een houtgerijpte Chardonnay wanneer u met champignons kookt. Deze wijn heeft een ronde, volle smaak. Zo vullen zowel de wijn als het gerecht elkaar mooi aan. Bij groentegerechten zoals bijvoorbeeld aubergines, paprika en wortelen kunt u mooi uit de voeten met een witte Grüner Veltliner. Een wat prijzige druivensoort, maar zeer de moeite waard om de smaken van uw vegetarische hoofdgerecht nog beter tot zijn recht te laten komen.

BergoVino | wijnen voor de feestdagen Vegan

Dessert, we sluiten af met zoetigheid en kaas

Denkt u aan het dessert dan denkt u aan dessert wijn. Een heerlijk klein glaasje zoete wijn om overheerlijke smaken van het fruit, de chocola, het ijs of de tiramisu te begeleiden. De Cantine de Falco, Passione Passito Salento is een prachtig voorbeeld van een dessert wijn die uw dessert tot het hoogste niveau zal tillen.

En dan de kaas, persoonlijk ons favoriete onderdeel van het kerstdiner. Want zeg nu eerlijk, er bestaat qua smaken geen mooiere combinatie dan kaas met wijn. Eerst zal u het met de aanwezigen eens moeten worden wanneer de kaas wordt opgediend. Is dit voor of na het zoete dessert? Daar zijn de meningen nogal eens over verdeeld. Maar wanneer de kaas eenmaal tevoorschijn komt dan kunt u deze prachtig combineren met een rijke port wijn, maar ook met een zoete dessert wijn. Mogen wij onze Agri-Roncão, Port DR Tawny aan u aanbevelen?

BergVino heeft voor elk gerecht de passende wijn

Nu heeft u voor elk gerecht een idee wat u zou kunnen serveren… Dat is de eerste stap. Maak het uzelf gemakkelijk en bestel bij ons eenvoudig en veilig al uw kerstwijnen. Komt u er nog niet uit? Dan helpen wij u met het bepalen van uw smaakprofiel of kunt u terecht bij onze top-10 lijsten. De hele decembermaand bieden we bovendien korting op alle wijnen! 

Persoonlijk wijnadvies voor de feestdagen 

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) over wijn en vis wijn, maar weet u niet goed welke wijn u moet kiezen? Het team van BergoVino biedt u graag een persoonlijk wijnadvies aan. Bij iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn in ons assortiment. Ook online helpen wij graag bij het bepalen van uw keuze door middel van uw eigen smaakprofiel.

BergoVino

De lekkerste wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25