Duurzame wijn productie in Spanje

Duurzame wijnbouw in Spanje

Spanje is een van de grootste producenten van wijn ter wereld, met een rijke geschiedenis in de wijnbouw die teruggaat tot meer dan 3.000 jaar geleden. De afgelopen jaren hebben veel Spaanse wijnproducenten zich gericht op duurzame wijnbouw, om hun impact op het milieu te verminderen en tegelijkertijd de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren. Duurzame wijnbouw richt zich op het minimaliseren van het gebruik van pesticiden en herbiciden, het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, en het behoud van de biodiversiteit in de wijngaard.

Biologische en biodynamische wijnbouw in Spanje

Een van de manieren waarop Spaanse wijnproducenten duurzaamheid bevorderen, is door over te schakelen naar biologische en biodynamische wijnbouw. Biologische wijnbouw verbiedt het gebruik van synthetische pesticiden en herbiciden, en legt strenge eisen op aan het gebruik van kunstmeststoffen en andere chemische stoffen in de wijngaard. Biodynamische wijnbouw gaat nog een stap verder en maakt gebruik van preparaten van kruiden en mineralen om de natuurlijke groei en gezondheid van de wijngaard te bevorderen.

Spanje heeft een aantal gebieden die bekend staan om hun biologische en biodynamische wijnen, zoals de Penedès, Priorat en Montsant. Een van de meest prominente biologische wijnproducenten in Spanje is de familie Torres, die een groot aantal biologische wijngaarden heeft in verschillende regio's.

Natuurlijke wijnbouw in Spanje

Een andere benadering van duurzame wijnbouw is natuurlijke wijnbouw, waarbij wijnmakers streven naar een zo minimaal mogelijke interventie in het wijnbereidingsproces. Dit betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van synthetische pesticiden of herbiciden, en dat er zo weinig mogelijk additieven worden toegevoegd aan de wijn tijdens het productieproces.

Natuurlijke wijnbouw is nog relatief nieuw in Spanje, maar er zijn al enkele opkomende producenten die deze benadering volgen. Een voorbeeld is Envínate, een collectief van vier jonge wijnmakers die zich richten op natuurlijke wijnen uit verschillende regio's van Spanje.

Rode wijnen Spanje | BergoVino

Innovaties in duurzame wijnbouw in Spanje

Naast biologische, biodynamische en natuurlijke wijnbouw zijn er ook andere innovatieve methoden om duurzaamheid in de Spaanse wijnbouw te bevorderen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van geavanceerde technologieën zoals drones en satellietbeelden om de wijngaarden efficiënter te kunnen beheren. Door het gebruik van deze technologieën kunnen wijnmakers bijvoorbeeld snel en nauwkeurig de gezondheid van de planten controleren, en gerichte behandeling toepassen. 

In de Spaanse wijnbouw worden verschillende druivenrassen verbouwd die geschikt zijn voor duurzame wijnbouw. Hieronder worden enkele van de meest voorkomende Spaanse druivenrassen genoemd:

  1. Tempranillo - Dit is het meest voorkomende druivenras in Spanje en wordt voornamelijk verbouwd in de regio's Rioja en Ribera del Duero. Tempranillo is een stevige, robuuste druif die goed bestand is tegen droogte en extreme temperaturen.

  2. Garnacha - Garnacha, ook bekend als Grenache, is een druivenras dat voornamelijk wordt verbouwd in de regio's Priorat en Campo de Borja. Het is een hittebestendige druif die goed groeit in droge, arme grond.

  3. Monastrell - Monastrell, ook bekend als Mourvèdre, is een druivenras dat voornamelijk wordt verbouwd in de regio's Jumilla en Yecla. Het is een stevige druif die goed bestand is tegen warme, droge omstandigheden.

  4. Verdejo - Verdejo is een witte druif die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Rueda. Het is een aromatische druif die goed bestand is tegen droogte en extreme temperaturen.

  5. Albariño - Albariño is een witte druif die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Rías Baixas in Galicië. Het is een aromatische druif die goed bestand is tegen de koele, natte omstandigheden in deze regio.

  6. Macabeo - Macabeo, ook bekend als Viura, is een witte druif die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Rioja. Het is een druif die goed bestand is tegen droogte en hitte.

Deze druivenrassen worden vaak verbouwd in combinatie met duurzame teeltmethoden, zoals biologische of biodynamische wijnbouw. Door deze druivenrassen te verbouwen met duurzame teeltmethoden kunnen Spaanse wijnproducenten wijnen van hoge kwaliteit produceren terwijl ze tegelijkertijd de impact op het milieu minimaliseren.

 

Persoonlijk wijnadvies

Bent u, net als wij, enthousiast (geraakt) over Spaanse wijn, maar weet u niet goed welke wijn u moet kiezen? Het team van BergoVino biedt u graag een persoonlijk wijnadvies aan. Bij iedere gelegenheid en voor elke smaak hebben wij een passende wijn in ons assortiment. Ook online helpen wij graag bij het bepalen van uw keuze door middel van uw eigen smaakprofiel.

Uw online wijn adviseur | BergoVino

De lekkerste wijnen online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Uitverkocht
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Uitverkocht
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25