Basiskennis van wijn en spijs combinaties

Wijn en spijs: de beste wijnen voor uw gerechten!

Heerlijk genieten van een perfecte wijn & spijs combinatie in een restaurant, wie wil dat nou niet! Maar helaas heeft niet elke eetgelegenheid sommeliers en/of obers in dienst die een perfecte wijn-spijs combinatie kunnen samenstellen. Met deze tips helpen wij bij BergoVino u een beetje op weg in het uitgebreide en aangename landschap van wijn en spijs!

Wijn: een heerlijke en gezonde drank

Bij het bekijken van de wijnkaart merkt u vast de grote verscheidenheid aan wijnen op. Behalve dat wijn een van de beste dranken ter wereld is, heeft het ook heilzame gezondheidseigenschappen. Bovendien smaakt wijn gewoon erg goed. Dit zijn meer dan genoeg redenen om tijdens uw maaltijden een glas heerlijke rode of witte wijn te drinken. Het beste is om deze drank bij de lunch of het avondeten te gebruiken en nooit op een lege maag. Met mate en bij de juiste gerechten gebruiken, wijn en eten een heerlijke en gezonde combinatie!

Wijn en spijs | BergoVino

Basisregels en combinaties bij wijn en spijs

Wanneer we een maaltijd proeven, worden we geconfronteerd met een aantal: zout, zoet, bitter of zuur smaken op verschillende niveaus. Hetzelfde gebeurt met wijn. Ook hier is er sprake van verschillende niveaus, omdat de smaak wordt bepaald door de combinatie van zuur, alcohol, tannines en suikers. Op deze manier kunnen verschillende smaken optreden bij het combineren van wijn en eten. We beginnen voor het gemak met de basisregels voor het combineren van wijn en spijs:

- de wijn moet zuurder/ zoeter zijn dan het eten;

- de wijn moet dezelfde intensiteit van smaak hebben als het eten;

- rode wijnen zijn het best te combineren met sterk gearomatiseerde gerechten en zorgen meestal voor harmonieuze combinaties;

- witte wijnen passen het beste bij lichte maaltijden;

- bittere wijnen zorgen voor een goede balans bij vetrijke voedingsmiddelen;

- wit, mousserend en rosé zijn wijnen die meestal contrasterende combinaties creëren.

Welke wijn past bij welk gerecht?

Het combineren van wijn en spijs is vergelijkbaar met het maken van een kunstwerk. Elke artiest zal je vertellen dat harmonie en contrast de twee basisprincipes zijn waarmee je een uitgebalanceerde compositie kunt maken. Wanneer je deze theorie toepast op culinaire combinaties, dan houdt het in dat je op zoek bent naar een wijn die lijkt op het voedsel van je keuze (harmonie) of een wijn die precies het tegenovergestelde doet (contrast).

Wijn en spijs | BergoVino

Wijn en spijs: kaas

De hoofdregel van wijn en spijs is om een wijn te zoeken die even intens is als de kaas. Intense wijnen met een hoger alcoholgehalte gaan hand in hand met sterke kazen en visa versa. Een goed voorbeeld hiervan is de combinatie van een Cabernet Sauvignon met een Parmezaanse kaas. De tweede belangrijke regel bij wijn en eten om te onthouden is dat u speciale kazen, zoals blauwe en sterk ruikende kazen, moet combineren met zoete wijnen. De zoetheid van de wijn is in balans met de kaas en geeft hem vooral een romig gevoel. Een mooi voorbeeld is een zoete Traminer met wat Italiaanse kaas zoals Gorgonzola. Een andere truc is om mousserende wijnen te combineren met plakkerige, romige kazen, omdat deze wijnen de kaas dunner maken en de plakkerigheid wegnemen.

Wijn en eten: specerijen

Wijn en specerijen moeten worden gecombineerd volgens het principe van harmonie. De sleutel is om het aroma van de dominante soort te mengen met een wijn die hetzelfde aroma heeft. Een sterk aromatische basilicum past bijvoorbeeld perfect bij een Muscat of een Riesling. Chardonnay gaat goed samen met sjalotten en kurkuma. Riesling past ook bij verschillende kruiden, zoals gember, Aleppo-peper, mierikswortel, komijn, salie, fenegriek en piment. Rosé is ook een soort wijn die hand in hand gaat met verschillende kruiden, hoewel het er niet zoveel heeft als Riesling. Onder hen zijn lavendel, shiso, zwarte peper en komijn. Een andere interessante combinatie van wijn en eten dat gekruid is, is een Traminer.

Wijn en spijs: vlees

De tannines in een wijn helpen het vet in het vlees te neutraliseren en de maaltijd in evenwicht te brengen. Bij rundvlees met minder vet, zoals een goede steak of entrecote, gebruikt u een lichte, medium-bodied rode wijn, zoals Blaufränkisch of Merlot, met een iets hoger zuurgehalte. Is uw rundvlees vetter, zoals een t-bone steak, dan moet u een volle rode wijn met meer tannines kiezen, zoals Cabernet Sauvignon. Kalfsvlees, dat veel delicater is, vormt een goede combinatie met witte of rosé wijnen.

Voor liefhebbers van lamsvlees is het belangrijk om wijnen te kiezen die delicaat zijn, zoals Medium-bodied rode wijnen. Maar als u de voorkeur geeft aan wijnen met een volle body, kies dan voor eentje die minder tannine heeft dan normaal. Let wel dat lamsvlees de smaak van de saus goed opneemt, m.a.w. als u lamsvlees met saus hebt, moet u voorzichtig zijn en de juiste wijn kiezen. Bekijk hier onze wijnen die goed bij lamsvlees passen.

Hebben we gevogelte op het menu, dan is het goed te weten dat ze perfect passen bij een groot aantal witte en lichte wijnen. Enkele goede voorbeelden zijn Chardonnay die gerijpt is in eikenhout en Riesling wijnen. Dat laatste werkt vooral goed als het vlees donkerder is, zoals eend. Een delicate Pinot Noir kan een goede optie zijn voor een heerlijke maaltijd waar gevogelte domineert. Overigens werken de wijnen die gecombineerd worden met gevogelte ook erg goed op varkensvlees. Kies voor varkensgerechten een medium-bodied of light-bodied rode wijn, zoals Pinot Noir, of een Riesling, fris katoen en wit. Bekijk hier onze wijnen die mooi in combinatie zijn met gevogelte.

Wijn en spijs | BergoVino

Wijn en eten: vis

Vissoorten zoals Branzino of tong passen goed bij verse witte en mousserende wijnen. Vissoorten zoals forel worden het liefst gecombineerd met volle witte eikenwijnen of aromatische medium-bodied wijnen, zoals Chardonnay of een zeer droge Riesling. Voor een vleziger filetvis zoals tonijn of zalm moet u een rijke witte wijn of een lichte rode wijn nemen, zoals eiken Chardonnay, droge rosé of witte Pinot Noir. Zeer zoute vissoorten zoals ansjovis, sardines, haring en makreel passen bij mousserende wijnen, droge rosé en droge Rieslings.

Wijn en spijs: pasta

Welke combinatie van wijn en pasta harmonieert, is volledig afhankelijk van de saus. Kiest u voor sauzen op basis van tomaten, dan is het een goed idee om een medium-bodied rode wijn te nemen. Als de saus veel meer vlees heeft, kunt u deze met een volle rode wijn combineren. Enkele goede opties zijn de Zinfandel, Chianti en de Nero d’Avola. Als de saus op basis van kaas is, dan is een volle witte wijn of een lichte rode wijn perfect. Pinor Noir, Ribolla Gialla en Chardonnay zijn allemaal goede voorbeelden. Eet u pasta met zeevruchten, dan zijn lichte of medium-bodied witte wijnen goede opties, zoals Pinot Grigio en Muscadet. Gebruik voor pesto een lichte witte wijn die net zo kruidachtig smaakt als de saus, zoals Sauvignon Blanc. Lichte witte wijn past goed bij een lenteachtige pasta met groenten.

Wijn en spijs | BergoVino

De lekkerste wijnen voor elk gerecht online bestellen bij BergoVino?

Bij BergoVino bestelt u uw wijnen snel, veilig en makkelijk online. Ons assortiment bestaat uit exclusieve witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden en regio's. Tevens hebben wij een breed assortiment aan vegan (veganistische), biologische en duurzame wijnen. Al onze wijnen zijn per fles te bestellen en worden geleverd met een unieke wijnbeschrijving en serveeradvies, zodat u het verhaal achter de wijn en het wijnhuis kunt ontdekken. Wij streven ernaar om uw wijn binnen twee dagen bij u thuis te bezorgen. Vanaf 75 euro wordt uw wijn gratis thuisbezorgd.  


Wijn & spijs
de perfecte wijn en spijs combinatie is een uitdaging. De juiste combinatie vergt kennis en ervaring.
Meer informatie
Wijnproeverijen
Bij BergoVino houden wij van wijn en delen deze passie graag met u! Naast ons online en persoonlijk advies, verzorgen wij ook wijnproeverijen.
meer informatie
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Blanco
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Tinto
€9,25
Bodegas Vegalfaro, Rebel.lia Rosado
€9,25
Weingut Tinhof, Tinhof Rosé
€9,40
Weingut Tinhof, Tinhof Blanc "Grüner Veltliner & Co"
€9,40
Domaine Merlet, Merlot
€8,25
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25
Domaine Merlet, Rosé Grenache-Cinsault
€8,40
Domaine Merlet, Sauvignon Blanc
€8,40
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rouge
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Rosé
€7,50
Rocca Maura, Les p’tits Galets Blanc
€7,60
Monte Tondo, "Aria" Bianco
€8,25
Monte Tondo, "Luigi" Rosso
€8,25